Güncelleme Tarihi:
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Savcının üzerinde idarenin tahakkümü olacak. Bugün yargının, yargı erkine sahip çıkma zamanıdır” dedi.
TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB), Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan ve soruşturma yetkilerinin mülki amirlerle paylaşılmasına izin veren değişikliğin iptali için dava açtı. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da Danıştay’a çağrıda bulunarak, “Bugün, yargının yargı erkine sahip çıkma zamanıdır, aksi takdirde savcının üzerinde idarenin mutlak tahakkümü olacaktır, hepsinden önemlisi yurttaşın da yargısal güvence hakkı elinden alınacaktır” dedi. Feyzioğlu, düzenlemenin iptali istemine ilişkin şunları söyledi: “2 tane temel iptal gerekçemiz var. Adli Kolluk Yönetmeliği’yle ilgili başsavcıların savcılarla ilişkisini düzenleyemezler. İlişkileri kanun meselesidir, zaten kanun nasıl ilişki kurulacağını ifade etmiştir. Adalet Bakanlığı bu konuda emir, talimat veremez, bu yönetmelikle Adalet Bakanlığı Anayasa’yı ihlal etmiştir. Diğeri de yürütmenin, yürüyen veya yapılan soruşturma başvurularından haberdar edilmesine ilişkin bir değişikliktir. Bu değişiklik idareyi, yürütmeyi doğrudan yargıda gerçek hâkim haline getiriyor. Yani idare, yargının etkin gücüne dönüştürülüyor. Bu ne demek? Bu yönetmelikle vatandaş, idarenin sıradan bir memurunu dahi çekinmeden, korkmadan şikayet edemez hale getiriliyor. Bir kaymakam, valinin insafına bırakılıyor. Vali, kaymakam yeri gelecek bakan, savcının üzerinde fiili bir güç, fiili bir amir haline dönüştürülüyor. Kesinlikle hem kanuna, hem Anayasa’ya aykırıdır.”
AYNI POLİS ÇETE Mİ OLDU
İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal da, “Bu değişiklik ile iktidar odakları hakkında soruşturma açmak imkansız hale gelecek” dedi. Kocasakal şöyle konuştu: “Aynı polisler, Ergenekon, Balyoz ve Odatv soruşturmalarını yürütürken destan yazıyordu da, şimdi mi çete olmaya başladılar. Biz, geçmiş dönemde ne söylüyorsak şimdi de aynısını söylüyoruz. Gelişmelerle ilgili bir hukukçu olarak kanım donuyor. Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişikliğin zamanlaması çok önemli. Bu şu anlama geliyor: Artık iktidara yakın kişiler hakkında soruşturma yapılması imkansız olacak. Bu kişilerin suç işlemesi görmezden gelinecek.”
YARGIÇLAR SENDİKASI
Danıştay’a TBB’nin dışında Yargıçlar Sendikası ve Liberal Demokrat Parti de başvurdu. Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıçlar Sendikası Başkanı olarak temsilen, kendi adına asaleten Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtı.