Y. Sinan TANYILDIZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 01:47
Bir akrep uçurumdan aşağı düşmek üzereydi. Kendi çabaları ile kurtulması imkansızdı. Ona birinin yardım etmesi gerekiyordu. Peki kim yardım edecekti?
BUGÜN Mübarek Ramazan ayının ilk günü. Ve bir ay boyunca nasıl bir insan olduğumuzu sorgulayacağız... Aç olanları doyuracağız, öğrencilere daha çok burs vereceğiz, dargınsak barışacağız, aramadıklarımızı arayacağız. Kendimize döneceğiz...
Bunu yaparken vücudumuzu da dinlendirip, yemekten içmekten uzaklaşacak, iftar vaktine kadar emir gereğince Ramazan ayının kurallarını uygulayacağız...
İnançlı bir insana "Ramazan deyince aklınıza ilk ne geliyor?" demişler.
BİR MANİ
Ramazanım merhaba
Bizlere verdin sefá,
Rabbimize hamdolsun,
Her nefeste bin defa. |
Şu örneği vererek anlatmış inançlı kişi Ramazan’ı:
"Yine böyle sıcak bir günde adamın biri uçurumun kenarındaki bir akrebi kurtarmaya çalışıyordu.
Akrep kendisine yapılan iyiliğin farkında mıydı, değil miydi bilinmez; lakin o da kendisini kurtarmak isteyen insanı öldürmek, yani sokmak için çırpınıyordu...
Ne adam vazgeçiyordu, onu kurtarmaktan, ne de akrep vazgeçiyordu adamı sokmaya çalışmaktan.
Derken oradan geçen biri yardımsever adamı uyardı:
Arkadaş deli misin sen? Görmüyor musun akrep seni öldürecek. Sen onu kurtarmaya çalışıyorsun... Bırak düşsün. Kurtarma şunu...
İnançlı adam ona şöyle yanıt verdi:
Haklısın, artık insanlar böyle yapıyor. Düşene bir tekme de kendileri atıyor ama farkında mısın akrep asla görevini bırakmıyor. Sokmak, zehrini akıtarak karşı tarafa zarar vermek onun yaradılışında var. Benim yaradılışımda da "Yaratılanı seveceksin, yaratandan ötürü" inancı var. Akrep akrepliğinden vazgeçmiyor da ben insanlığımdan mı vazgeçeyim"
RAMAZANLIK
HOCA yolculuk sırasında bir hana girer.
Bu sırada hana bir başka yolcu daha gelir ve hancıdan yiyecek bir şeyler ister. Hancı yiyecek olarak sadece tek bir
balık kaldığını söyler ve paylaşmalarını önerir. Bunun üzerine Hoca, "Ben balığın başını yiyeceğim" der.
Hancı bunun nedenini sorar, hoca "Balık başı yiyen insan akıllı olur" cevabını verir. Bunun üzerine diğer yolcu hemen atılır ve hocaya "Balığın başını niye sen yiyeceksin, ben
yemek istiyorum" der.
Hoca da itiraz etmez, balığın gövdesini yer, bir güzel karnını doyurur. Diğer yolcu ise balığın başını yer ve Hoca’ya seslenir: "Sen koca gövdeyi yedin karnını doyurdun, ben sadece kafayı yedim aç kaldım." Hoca bunun üzerine güler: "Bak, nasıl da akıllanmaya başladın!"
Ecel nedir?
YAPILAN araştırmalarda Hz. Peygamber, ilk cuma namazını, Mekke’den Medine’ye hicreti esnasında Salim b. Avf oğullarının ikamet ettiği Ranuna adı verilen bir vadide kıldırmıştır.
Ecel; Belli bir zaman parçası ve bu parçanın sonu; vakit ve son demektir. Bir şey için belirlenmiş zaman dilimine ecel denir. İnsanın veya herhangi bir canlının eceli, kendisine tayin edilen ömürdür.Cennet: Cennet Kelimesi; Anlam ve Máhiyeti Ağaçlı bahçe; yeşillikleri bol bostan; sık dal ve yaprakları ile yeri gölgelendiren hurmalık ve bağlık. Peygamberlerin davetine uyarak iman edip, dünya ve ahirete ait işleri, kulluk vazifelerini elden geldiği kadar güzel bir şekilde yapan temiz ve müttak kişiler için hazırlanmış bir huzur ve saadet yurdudur. Kısaca ahiretteki nimetler yurdunun adıdır.
Sağlıklı olmak için dikkat!Oruç tutan kişilerin ramazan ayı boyunca iftarda kızartmalardan kaçınmalarında fayda var.
Etleri ızgara ve fırında pişirin. Ağır tatlılardan uzak durmak gerek.
Hafif sütlü tatlılar ve komposto tüketmek en iyisi.Yemekleri birden yemeyin. Uzmanlar iftarda az, sahurda normal yemeyi öneriyor.
İftardan sonra meyveyi bol tutmak gerek.Sahurda tok kalmanız için yoğurt, süt ve peynir öneriliyor.
Ayrıca uzmanlar oruç tutanların mutlaka sahura kalkmalarını istiyor.Ve tabii ki iftardan sahura kadar bol bol su tüketin.
Böreksiz sahur olmazdı
RAMAZANIN ilk gecesindeki sahur yemeği çok önemliydi. Çocuklar bile bu manevi havadan tat almaları için, Ramazan davuluna eşlik eden manilerle, tatlı uykularından uyandırılıp sahura kaldırılırdı. Sahurda yenen yemekler iftarda yenen yemeklere oranla daha hafiftir. Anadolu’da ve Rumeli’nde sahur yemeklerinde gözleme ve börek önemli yer tutardı. Kadınlar gece hamur yoğurur; gözlemeleri, börekleri sofraya taze taze getirirlerdi. İstanbul’da sahurda pek börek yenilmezdi. Sahur sofralarına kazandibi çöreklerle, kaşar peyniri, gerdan ve dil söğüşü konurdu. Bir akşam pilav, bir akşam taygan denilen makarna pişerdi. Herkes birer kase yoğurt, birer tas hoşaf veya şerbet içer, pilavı ve makarnayı yedikten sonra niyet ederdi.
SORU CEVAPSoru: Kur’an’ı Kerim kaç yılda inmiş, tamamlanmıştır?
Cevap:
Kur’an’ı Kerim 22 sene, 2 ay, 22 günde inmiştir. Soru: Allah(c.c.)’ın dilediği her şeyi Peygamberlerine bildirmesine ne denir?
Cevap:
Vahy denir. Soru: Kur’an’ı Kerim’de müstakil bölüm diye adlandırılan kaç sure vardır.
Cevap:
114 sure vardır. Soru: Kur’an’ı Kerim’de bulunan ve sureleri meydana getiren cümlecik ya da bir kaç kelimeden oluşan, kaç tane ayet vardır.
Cevap:
6666 ayet vardır.BİR HADİSResulullah (sav) buyurdular ki: "Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?" "Allah ve Resulü daha iyi bilir!" dediler. Bunun üzerine: "Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!" açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam: "Ya benim söylediğim onda varsa, (Bu da mı gıybettir?) dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir."
(Buhari’den/ Sayfa: 4321)BİR AYET"Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır..."
(Bakara, 2/185.)