Güncelleme Tarihi:
PKK'nın iki numaralı adamı Şemdin Sakık, Genelkurmay'a bağlı özel timlerin müthiş operasyonuyla Kuzey Irak'ta yakalandı ve hemen Türkiye'ye getirildi. Yarasa Operasyonu, sadece 3.5 dakika sürdü. Operasyonda, Sakık'ın kardeşi Hasan da yakalandı.
Genelkurmay açıkladı
ŞEMDİN Sakık'ın yakalandığını, Genelkurmay Başkanlığı açıkladı. Anadolu Ajansı'na Genelkurmay Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklama şöyle:
‘‘15 Mart 1998 tarihinde Kuzey Irak'ta gözetim altında bulunduğu PKK kampından kaçan Şemdin Sakık'ın yapılan araştırma sonucunda Dohuk'ta ikamet ettiği belirlenmiş, ikamet yeri ve faaliyetleri yakından izlenmeye başlanmıştır.
13 Nisan 1998 günü ikamet ettiği yerden özel bir araçla ayrıldığı tespit edilen Şemdin Sakık, kardeşi Hasan Sakık ile birlikte Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri ile icra edilen bir operasyon sonucunda yurda getirilmiştir.
Şemdin Sakık'ın teslimi konusunda daha önceden KDP nezdinde girişimde bulunulmuş, ancak KDP'nın bu talebi kabul etmemesi üzerine böyle bir operasyon icra edilmiştir.
Şemdin Sakık ve kardeşinin sağlık durumları iyi olup, gerekli yasal işlemler için kolluk kuvvetlerine teslim edilmişlerdir.’’
GENELKURMAY Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri, Şemdin Sakık ile kendisinden önce PKK'dan kaçarak IKDP'ye sığınan kardeşi Hasan Sakık'ı Dohuk'ta yakalayarak helikopterle Diyarbakır'a getirdi. ‘Yarasa Operasyonu’ Barzani'nin karşı çıkmasına rağmen yapıldı.
ÖZEL BİRİM OLUŞTURULDU
Şemdin Sakık'ın 16 Mart'ta örgütten kaçarak Kuzey Irak'ın Türkiye sınırı boyunca uzanan kesimini denetimi altında bulunduran Barzani önderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne sığınmasından sonra, Türkiye'de özel bir birim oluşturuldu. Bu birim, Barzani ile işbirliği yaparak, Sakık'ın teslim edilmesini istedi. Ancak, Barzani, kendilerine sığınan bir kişiyi teslim etmelerinin doğru olmayacağını söyleyerek bu isteği geri çevirdi.
OPERASYON BAŞLIYOR
Bu arada IKDP'liler arasında bulunan Türk görevliler de, Türkiye'ye sürekli bilgiler ulaştırırken, Sakıklar'ı almakla görevlendirilen birim, özel olarak istihbarat toplamaya başladı. Şemdin Sakık'ın Erbil'den Türkiye'ye daha yakın olan, sınıra 73 kilometre uzaklıktaki Dohuk Kenti'ne geçmesi ve buradan da, kardeşiyle birlikte kaçmaya kalkışması üzerine, günler öncesinden hazırlanan operasyon için düğmeye basıldı. Bunun için Jandarma Asayiş Bölge Komutanlığı'nda bekletilen Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın timleri görevlendirildi.
Operasyon dün sabah saat 07.30'da gerçekleştirildi. ‘‘Yarasa’’ kod adı verilen operasyona, Türk Ordusu'nun ‘‘elit birliği’’ olarak adlandırılan 30 kişilik özel eğitimli bir kuvvet katıldı. Özel Kuvvet Komutanlığı'na bağlı birlikler A ve B adı verilen timlerden oluşuyor. A timlerinde sadece subay ve astsubaylar bulunuyor. B timlerinde ise erler de görev alıyor.
3.5 DAKİKA SÜRDÜ Sabaha karşı Sikorsky helikopterlere bindirilen tam teçhizatlı elit birlik, büyük bir hızla Kuzey Irak'ın 73 kilometre içine girerek, Barzani'nin denetimindeki Dokuk Kenti'nde Sakıklar'ın kaldığı evi kontrol altına aldılar. Bir süre sonraysa, bir araca binip uzaklaşmak isterlerken, çevresini çevirip, tam 07.30'da hedefle temas kurdular.
Timlerin bir bölümü çevre güvenliğini sağlarken, öteki bölümü araca yönelerek Sakık ve kardeşini alıp yıldırım hızıyla helikoptere götürdü. Operasyonun en kritik bölümü 3,5 dakika içinde gerçekleştirildi. Hedefi alır almaz Dohuk'u terkedip kırsal kesime geçen timler, Sakık kardeşleri orada bekleyen helikoptere bindirdi. Helikopter, Türkiye sınırı içindeki merkeze indirildi. Daha sonra buradan alınan Sakık ve kardeşi, saat tam 14.30'da Diyarbakır'a getirildi.
Diyarbakır'da Sakık'ın özel bir ekip tarafından sorgusuna başlanırken, resmi açıklama yapılarak ‘operasyonun tamamlandığı’ bildirildi.
ÖZGÜRÜM DEMİŞTİ
PKK'dan 16 Mart tarihinde kaçtıktan sonra örgüt lideri Abdullah Öcalan ile diğer yöneticilerin ağır suçlamalarına hedef olan Şemdin Sakık, geçen hafta pazartesi günü BBC Türkçe Servisi'ne yazılı açıklama faksladıktan sonra telefonla soruları yanıtlamıştı. Sakık, hiç bir Türk güvenlik görevlisinin kendisini sorgulamaya bile gelmediğini belirtmişti. Kuzey Irak'taki konumunu ‘‘Halkımın içindeyim. Kimsenin yanında değilim'' diye tanımlayan Şemdin Sakık, ‘‘Yanına geldiğim alanın otoritesi olan KDP gerçekten de Kürt yurtseverliğinin misafirperverliğini sergilemiş, beni konuk etmişlerdir. Kendileri de resmen açıklamış; istediğim her yerde olabileceğimi belirtişlerdir. Burada özgürlüğüm söz konusudur. Hakkımdaki spekülasyonlar bizi bir yönü ile TC ile bağlantılandırmaya çalışma istemlerinden kaynaklanıyor’’ demişti.
DİYARBAKIR'DA YARGILANACAK
Sakık'ın sorgusunun büyük zaman alacağı ve Diyarbakır'da DGM'ye sevkedileceği belirtildi. Şemdin Sakık'ın 15 günlük yasal sorgu süresinin ardından DGM'den ek süre isteneceği ve suç işlediği bölgelere de gerektiğinde götürelebileceği ifade edildi.
Bordo Bereliler
Yarasa Operasyonu'na, bu tür durumlar için özel olarak yetiştirilen özel timler katıldı. Tamamı subay ve astsubaylardan oluşan A Timi ile subay ve erattan oluşan B Timi'nin gerçekleştirdiği operasyon sonunda, Şemdin Sakık ile kardeşi Hasan, TÜrkiye'ye getirildi. Tim görevlileri, taktıkları bere nedeniyle Bordo Bereliler olarak da anılıyor.
PKK celladı yakalandı
MUŞ'un Zengök Köyü nüfusuna kayıtlı 45 yaşındaki Şemdin Sakık, uzun süre PKK'nın Diyarbakır ve Bingöl'ün bazı ilçelerini kapsayan ve örgütün 'Amed' olarak adlandırdığı bölgede uzun süre elabaşılık yaptı. Bunun ardından, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın talimatıyla Tunceli, Ağrı, Kars, Van'da, son olarak Amanoslar'da görevlendirilen Sakık, PKK'nın 1993 yılında ilan ettiği sözde ateşkesi, Bingöl'de 33'ü asker 37 kişinin can verdiği katliam emrini vermekle bozdu. Bu olayın planlayıcısı ve uygulayıcısı Şemdin Sakık, zaman zaman Öcalan ile de ters düştü. ‘Parmaksız Zeki’ kod adını bir çatışmada ellerinden yaralanarak, parmaklarının kesilmesinden sonra alan Şemdin Sakık, 1982- 92 yılları arasında Diyarbakır ve Bingöl çevresinde oluşturulan ve ‘Türkiye’deki Bekaa' adı verilen kamplarda 3 binden fazla PKK'lıyı eğiterek örgüt saflarına kattı.
Yılmaz: Sakık emniyette
BAŞBAKAN Mesut Yılmaz ve beraberindeki heyet Şemdin Sakık'ın yakalandığını, İnter-Continantal Oteli'nde işadamlarıyla yapacağı toplantıya geldiklerinde gazetecilerden öğrendi.
Yılmaz, Özbekistan'da gazetecilerin Şemdin Sakık'la ilgili sorularına önce yanıt vermedi. Yılmaz bir Türk şirketi tarafından yapılan iş merkezini gezerken, henüz faaliyete girmemiş boş bir dükkana girip, MİT müsteşarı Şenkal Atasagun ile 10 dakika kadar cep telefonuyla görüştü. Yılmaz daha sonra ziyaret ettiği Özbekistan Merkez Bankası'ndan çıkışında ise gazetecilerin sorularına şöyle yanıt verdi:
Soru: Şemdin Sakık'la ilgili bir açıklamada bulunur musunuz?
Yılmaz: Kendisi emniyette.
Soru: Genelkurmay operasyonundan bilginiz | var mıydı? |