Güncelleme Tarihi:
Bunun üzerine Suriye’ye geniş kapsamlı ekonomik ve siyasi yaptırım uygulanması için düğmeye basıldı. Arap Birliği, bugün ekonomik yarın da siyasi boyutu görüşmek için yapacağı iki olağanüstü toplantıya Türkiye’yi de davet etti. Davet üzerine dün gece Ankara’da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye zirvesi yaptı. Toplantıda, Suriye yönetimini hedef alacak ancak halka en az düzeyde zarar verecek Türkiye’nin önlemler listesi üzerinde çalışıldı.
Bugün Babacan yarın Davutoğlu
Suriye’ye karşı alınacak ekonomik önlemlerin belirleneceği bugünkü toplantıda Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan temsil edecek. Türkiye, daha önce TPAO ile Suriye’nin petrol şirketinin 6 kuyuda yaptığı ortak petrol arama çalışmalarını durdurmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Suriye’nin uluslararası toplumun taleplerini dikkate almaması halinde bu ülkeye yapılan elektrik satışının durdurulabileceği sinyalini de vermişti.
Babacan’ın ardından da yarın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Arap Birliği’nin Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak için Kahire’ye gidecek. Bu toplantıda da Suriye’ye insani amaçlı güvenlik koridoru açılması ve bu koridorun güvenliğinin korunması için uçuşa yasak bölge önerilerinin dışişleri bakanları toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.
5 km tampon bölge yeter
29 yıldır Türkiye’de sürgünde yaşayan Suriyeli muhalif lider Halid Hoca, İstanbul’da ünlü İngiliz gazeteci Robert Fisk’e konuştu. The Independent Gazetesi’nde yayınlanan röportaja göre Hoca, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sonunun Libya’nın linç edilen eski lideri Muammer Kaddafi’ye benzememesi için uyardığı sözlerini yorumladı. Hoca, “Beşar Esad Şam’da yakalanırsa Kaddafi’ye yapılan muameleyi görmez. Fakat ya Humus’ta yakalanırsa? Esad’ın başına bunun gelmesini istemeyiz. Ama Sayın Erdoğan’ın dediği gibi, Kaddafi’ye ve Saddam Hüseyin’e ne olduğunu düşünmek zorunda. Gençler çıldırdı. Tüm devrimleri akıllı adamlar değil, çılgınlar yapar” dedi. Fisk’e göre Hoca, “Türk ordusunun Suriye içine 5 km. uzanacak bir tampon bölge kurmasının silahlı muhaliflere toprak sağlayacağını” düşünüyor. Ürdün Kralı Abdullah ile de Deraa’ya doğru uzanacak bir başka tampon bölge için koordinasyon halinde olduklarını ve bu iki tampon bölge kurulursa Esad’ın 1990’daki Saddam Hüseyin gibi köşeye sıkışacağını savunan Hoca, “Başka şansımız yok. Yoksa bir mezhep savaşı çıkacak. Siviller silahlanırsa bir felaket olur. Esad mı? Bence 6 ay ila 1 yıl arasında bir zamanı kaldı. Esad ailesinin Suudi Arabistan, BAE veya Malta’ya kaçması en iyi çözüm olur. İntikam istemiyoruz” dedi.
Akan kana tahammül kalmadı
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ile düzenlediği basın toplantısında “Artık Suriye’de akan kana tahammülümüz kalmamıştır” dedi. Davutoğlu, Arap Birliği’nin gözlemci gönderme talebinin reddiyle ilgili şöyle konuştu: “Bu Suriye için hem önemli bir şanstı, hem de iyi niyet sınavıydı. Eğer Suriye’nin şehirlerdeki durum ile ilgili sakladığı bir gerçek yoksa, iyi niyetli olarak barışçıl bir ortam oluşmasını istiyorsa, bu gözlemcilere evet demiş olması beklenirdi. Hayır demiş olması, alandaki durum ile ilgili şüpheleri, insani durum ile ilgili kaygıları artırmıştır.”
Suriye rejimini havadan vurun
SURİYE’de ordudan ayrılan askerlerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu’nun komutanı Albay Riyad Esad, yabancı güçlerin Suriye rejimi için “stratejik olan bazı hedeflere” hava saldırısı düzenlemesini istedi. BBC’ye, internet yoluyla röportaj veren Albay Esad, “Suriye Devlet Başkanı’nın işi bitti. Suriye halkı diktatörü devirmekte kararlı. İnşallah, inşallah, çok yakında” dedi.
ABD: Terk edin
ABD Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarından Suriye’yi “hâlâ ticari ulaştırma olanakları varken” derhal terketmesini istedi. Rusya ise uyardı: “Bu aşamada ihtiyaç duyulan şey yaptırımlar ve baskı değil, Suriye’de iç diyalogdur. Askeri müdahale kabul edilemez. Fransa’nın insani koridor teklifi ise izahata muhtaç.”