Yapı kontrolü daha sıkı yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Yapı kontrolü daha sıkı yapılacak
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 12, 2001 12:34

Can ve mal güvenliğini temin amacıyla, imar planına, fen sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun, kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak üzere, yapı denetiminin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, ''Yapı Denetimi Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliği'' bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Haberin Devamı

Söz konusu yönetmelik, yapı denetim kuruluÅŸları ve laboratuvarların çalışması, bu kuruluÅŸlarda görev alacak denetçi mimarve mühendisler ile diÄŸer görevlilerde aranacak nitelikleri, yapı denetim komisyonunun çalışması, yapı denetim kuruluÅŸları ile bu kuruluÅŸların denetçi mimar ve mühendislerinin sicil raporlarının tutulmasına ve yapılara sertifika verilmesine iliÅŸkin usul ve esaslarıkapsıyor.Â

Yönetmeliğe göre, yapı denetim kuruluşlarının ortakları mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik mühendisinden oluşacak.Yapı denetim kuruluşlarının denetleyebilecekleri toplam yapı inşaat alanı 720 bin metrekareyi geçemeyecek. Yapı denetim kuruluşunun üzerinde başka denetim işi bulunmadığı, aynı alanda ve tek ruhsata bağlı olmak şartıyla toplam yapı inşaat alanı sınırı aranmayacak.

Yapı Denetim kuruluşları, görev yapacağı il dışında, kanunun uygulandığı illerde şube açabilecekler. Şube açabilmeleri için yapı denetim kuruluşlarının yapı inşaat alanına bağlı olarak o ilde ikamet eden yapı denetçisi inşaat mühendisini ve yardımcı kontrol elemanlarını istihdam etmesi zorunlu tutuldu.

Yönetmelikde, yapı denetim kuruluşlarının proje denetimi aşamasında yapması gereken çalışmalar da yer aldı.

GÖREV ALACAKLAR

Yönetmeliğe göre, yapı denetim kuruluşlarında görev alan denetçi mimarlar, mimari projenin ve yapının bu projelere uygun yapılıp-yapılmadığının denetimini yapacaklar ve denetim yetkisi sınırları 360 bin metrekare toplam inşaat alanı olacak.

Proje denetçisi inşaat mühendisleri, jeoteknik raporu ile birlikteyapı statiği ve betonarme-çelik-ahşap-yığma yapı hesabı ve projelerinin denetimi ile görevlendirildi ve bu kişilerin denetim yetkisi sınırları yine 360 bin metrekare olarak belirlendi.

Yapı denetçisi inşaat mühendislerinin görevi yapı denetimi yapmak ve denetim yetkisi sınırları 120 bin metrekare olarak belirlenirken, denetçi makina mühendisleri ile denetçi elektrik mühendisleri, proje ve yapı denetimi yapacaklar. Bu kişilerin de denetim yetkisi sınırları120 bin metrekare olarak belirlendi.

Yapı denetim kuruluşlarında görev alan yardımcı kontrol elemanlarından inşaat mühendisi 30 bin metrekareye (teknik öğretmen, tekniker veya teknisyen 15 bin metrekare), makina mühendisi 60 bin metrekareye (teknik öğretmen, tekniker veya teknisyen 30 bin metrekare) ve elektrik mühendisi 120 bin metrekareye (teknik öğretmen,tekniker veya teknisyen 60 bin metrekare) kadar toplam yapı inşaat alanına kadar yapıları denetleyebilecekler.

Yapı denetim kuruluşlarında görev alan yardımcı kontrol elemanlarının tamamının mühendis olması zorunlu tutuldu. Yapı denetçisi inşaat mühendisi ve yardımcı kontrol elemanları sadece bir il sınırları içinde görev yapabilecekler. Diğer denetçi mimar ve mühendisler ile yardımcıları için bu şart aranmayacak.Yönetmelikte, laboratuarlar ile burada görev alacakların çalışma usul ve esasları da belirlendi.

YAPI DENETÄ°M KOMÄ°SYONU

YönetmeliÄŸe göre, Yapı Denetim Komisyonu, Bakanlık tarafından görevlendirilecek, konu ile ilgili en az genel müdürÂyardımcısı seviyesinde bir baÅŸkan ile en az ÅŸube müdürü seviyesinde 4 üyeden oluÅŸacak. Asil üyelerin bulunmaması halinde yedek üyeler görev yapacaklar.

Komisyon, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve kararlar çoğunlukla alınacak. Çekimser oy kullanılamayacak. Oyların eşit olması durumunda komisyon başkanının bulunduğu taraf çoğunluğu teşkil edecek.Yapı Denetim Komisyonu, yapı denetim kuruluşlarının faaliyetlerini denetlemek, mimar ve mühendislere denetçi belgesi vermek, yapı denetimkuruluşlarına izin belgesi düzenlemek, denetçi mimar ve mühendislerin sicillerini tutmak ve yapı denetimi süresince taraflar arsında doğacakuyuşmazlıkları inceleyerek görüş bildirmekle görevli olacak.

HÄ°ZMET BEDELLERÄ°

Yapı denetimi hizmet bedeli, yapı yaklaşık maliyeti ile hizmet bedellerine esas oranların çarpımı ile elde edilecek bedel olurken, bubedele proje ve yapı denetimi ile her türlü muayene ve deney ücreti dahil olacak.Yapı yaklaşık maliyeti, Bakanlık tarafından her yıl yayınlanan Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin hesabında kullanılacak yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkındaki tebliği de belirlenen birimmaliyetinin yapı inşaat alanı ile çarpımından bulunacak. 

Yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilen yapım süresi, herhangi bir sebeple uzaması halinde, uzayan sürenin her altı ayı içinbelirtilen hizmet oranlarına göre ilave hizmet bedeli ödenecek.

Yapı yaklaşık maliyeti, denetim hizmeti verilen yıl fiyatları ile belirlenecek.Yönetmelik ile hizmet bedellerinin ödenmesi, yapı denetim kuruluşlarında çalışanların sicil raporlarının tutulması ve yapılara sertifika verilmesi esasları da belirlendi.

Buna göre, ilgili idarelerce, yapı kullanma izninin verilmesinin ardından, hazırlanacak yapı sertifikası, 15 gün içinde düzenlenerek, yapının görünür bir yerine asılacak.Â

Yarından geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek olan bu yönetmelik ile birlikte, yapı denetimi hakkında kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce bakanlık tarafından verilen laboratuvar izin belgeleri, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süreyle geçerli olacak. Bu süre içinde bu kanun hükümlerine uygun olarak yenilenmeyen izin belgeleri geçersiz sayılacak.

Bu kanun kapsamında, yapı denetimine yönelik olarak hizmet verecek TSE Yeterlik Belgeli laboratuvarlar, bu kanunun yürürlüğe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 ay içinde bakanlıktan izin belgesi almak zorundalar.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!