Yapı denetimine jeolog ve jeofizikçilerden tepki

Güncelleme Tarihi:

Yapı denetimine jeolog ve jeofizikçilerden tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2001 15:10

Haberin Devamı

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, yeni çıkan ''Yapı Denetim Yasası''nda jeofizik mühendislerinin unutulduğu görüşünü ifade ederek, ''Bu yasa kıyım ve intihar yasasadır. Vatandaşları ve mühendisleri bu yasaya uymamaya çağırıyorum'' dedi.

Prof. Dr. Ercan, deprem ülkesi olan Türkiye'de insanların can ve mal güvenliğini ilgilendiren ''Yapı Denetim Yasası''nın yanlış ve eksiklerle çıktığını savundu.   Yasada inşaat, mimar, makine ve elektrik mühendislerine yer verilmesine karşılık jeofizik mühendislerinin unutulduğunu ve bunun da''vahim bir hata'' olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan, yeni yasanın atıfta bulunduğu yönetmeliğin 1993 yılında çıkartılan ''Zemin ve Temel Etüdleri Rapor Hazırlama Esasları''na dayandığını söyledi.

Prof. Dr. Ercan, ''Bu raporun esasları doğru olsaydı bugüne kadar Adana, Dinar, Gölcük ve Osmaniye depremlerinde binalar yıkılmazdı. Zemin ve etüt raporu esasları değişmeden Yapı Denetim Yasası'nın çıkartılması günün koşullarına aykırıdır. Bu tamamen kıyım ve intihar yasasadır. Vatandaşları ve mühendisleri bu yasaya uymamaya çağırıyorum. Bu tür yanlış yasaların çıkartılmasını da kınıyoruz'' diye konuştu. 

Yapı Denetim Yasası ile ilgili düşüncelerini daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na sunduklarını, ancak bu önerilerin dikkate alınmadığını ifade eden Prof. Dr. Ercan, can ve mal kaybına son vermekiçin yapı denetim kuruluşlarında görev alması gereken tek deprem bilimcinin joefizik mühendisleri olduğunu, unutulmalarının ise ''büyükbir sorumsuzluk örneği teşkil ettiğini'' ileri sürdü.  Prof. Dr. Ahmet Ercan, hükümetin bu yanlış uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini dile getirerek, ''Yasanın yürürlüğünün durdurulması için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunacağız. Avukatlarımız bunun üzerinde çalışıyor'' dedi.

DEVRE DIŞI BIRAKILDIK

Jeoloji Mühendisleri Odası da bir açıklama yaparak Yapı Denetimi Kanunu ile kamusal denetimin en önemli ayağı olan TMMOB ve yerel yönetimlerin devre dışı bırakıldığı belirtildi.

2 yıldır hiçbir politikacının depremzedelerin sorunlarını paylaşmadığıve olabilecek depremler için hiçbir hazırlık yapmadığı ifade edilen açıklamada, yapılması gerekenler özetle şöyle sıralandı:

Bu ülkenin yüzde 95'i deprem tehlikesi içindedir. Kuzey AnadoluFay hattı ve diğer aktif tektonik hatların tehlikeli bölgeleri yerleşime kapatılmalıdır.

Kentleşme politikaları 3-5 vurguncuya değil, ülkenin bilim ve teknik adamlarına bırakılmalıdır. Depremle ilgili meslek disiplinlerinin yerel yönetimlerde görev alması zorunlu hale getirilmelidir.

Tüm yurtta sivil savunma örgütlülüğü ve Kızılay gibi kuruluşlar yeniden yapılandırılmalıdır.

Gelişmiş ülkelerdeki gibi, ülkemizdeki fay hatlarına sismik dinleme ağları kurulmalıdır.

Kamu kurumları kentleşmede bire bir görevli olmalıdır.

Tüm illerimizin imara esas jeolojik jeoteknik etüdleri, rantçı zihniyetten uzak olarak, yeniden yapılmalıdır. Bu çalışmalar kapsamında belirlenen riskli alanlar derhal terk edilmelidir.-Depremdze vatandaşlarımızın talepleri bir an önce dikkate alınmalıdır.

Sakat kalan depremzedelere ücretsiz sağlık hizmeti, iş verilmelidir.

Yurtiçi ve yurtdışı yardımlar nasıl ve nerede tüketildi, açıklanmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!