Güncelleme Tarihi:
Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, AKÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın'ın, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, tasarımını kendisinin yaptığı “ayak bileği tümör rezeksiyon protezi” ile ameliyat ettiği Gökhan Erdem'i sağlığına kavuşturduğu bildirildi.
Yaklaşık sekiz ay önce ayak bileğindeki ağrı ve şişlik nedeniyle kendilerine başvuran 20 yaşındaki öğrenci Gökhan Erdem'in ayak bileğine yapılan tetkikler sonucunda osteosarkom (kemik kanseri) teşhisi konulduğu kaydedilen açıklamada, hızla yayılma eğilimi gösteren hastalığı tedavi etmek için harekete geçen Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın'ın, Erdem için Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiği kaydedildi.
Çizimini kendisinin yaptığı “ayak bileği tümör rezeksiyon protezi” için İzmir'de bulunan Hipokrat adlı firmanın araştırma ekibiyle birlikte çalıştığı belirtildi. 5 aylık çalışma döneminde Erdem'e kemoterapi uygulandığı belirtilen açıklamada, yapay ayak bileği protezi ile hastanın sağlığına kavuştuğu vurgulandı.
Hastalığın hızla ilerlemesi ve yayılması durduruldu
Gökhan Erdem'in ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın da açıklamasında, şunları dedi:
“Amacımız protezle Gökhan'ın ayak bileği fonksiyonlarını yerine getiren bir tedavi uygulamak ve onu bu hastalıktan kurtarmaktı. Gerekli tedaviler yapılmasaydı hastalık hızla ilerleyerek, bulunduğu bölgedeki damar ve sinirleri de içine alarak dolaşımı bozardı. Ardından vücuda özellikle de akciğerlerine yayılırdı. Tedavi sayesinde genç hastamızın ağrısı dindi ve şişliği gitti en önemlisi engelli olmaktan kurtuldu.”
Osteosarkomun özellikle gençlerde görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, hastalığın genellikle dizde ve kolun üst kısmında daha sık görüldüğünü bildirdi. “Osteosarkomun ayak bileğine yerleşmesi ve bu alana protez uygulaması literatürde yok” diyen Prof. Dr. Aydın, “Bunu bildiğimiz için harekete geçtik. Özel bir protez tasarladık. İzmir'de bir firma ile protezin araştırma ve geliştirmesini yaptık. Ön çizimlerini ben yaptım. Ar-ge ekibi ile de protezi tasarladık. Ocak ayında başlayan çalışma Mayıs ayında sonuçlandı ve prototip hazırlandı” diye konuştu.
"Bacağı kesmek zorunda kalabilirdik"
Kemik ameliyatlarının son derece zor ve riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Protez uygulaması yapılmasaydı bacağı kesmek zorunda kalabilirdik veya kadavra yahut genç hastamızın vücudunun herhangi bir yerinden alacağımız kemik ile nakil yapabilirdik ama bunlar masum ameliyatlar değil. Kişisel olarak bu tasarımın ve yöntemin hem cerrahi hem de teknik açıdan tümör tedavisinde bir yenilik olduğunu düşünüyorum.”
Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, önümüzdeki günlerde benzer protezin aynı hastalığı gösteren bir başka hastada daha uygulama yapılacağını söyledi.
Ameliyat sonrası ağrılarından kurtulduğunu belirten Gökhan Erdem ise, “Çok mutluyum. Doktorum Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın'a güvendim. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. İnşallah daha da iyi olacağım. Bacağım kesilmekten kurtuldu” dedi.
Osteosarkom nedir
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, osteosarkom, en sık görülen kemik tümörü. Genellikle, çocuk ve gençlerde, kol veya bacaktaki uzun kemiklerden birinde, osteomiyelit'le karıştırılabilen ağrılı bir şişkinlik halinde başlayan hastalığın, kemikte patolojik bir kırığa yol açarak, varlığını belli ediyor. Hastalığın tedavisinde yoğun radyoterapi uygulanıyor ve bir ay içinde özellikle akciğerlere atlamazsa, organın kesilmesi düşünülebiliyor.