Yap-Devret-Sahip Çık

Güncelleme Tarihi:

Yap-Devret-Sahip Çık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılan ilköğretim okulları Koç Holding bünyesindeki fabrika ya da işletmelerin olduğu yerlerde açılıyor ve işletmeler okullara maddi yönden destek veriyor.

VEHBİ Koç Vakfı, bir yıl içinde yaptığı 13 ilköğretim okulunda eğitimde yeni bir sisteme imzasını atıyor. Vakıf, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaptırdığı okullarda, ‘Yap-Devret-Sahip Çık' sistemini getirdi. Mimari ve iç donanım açısından birbirinin aynı olan ilköğretim okulları Koç Holding bünyesindeki fabrika ya da işletmelerin olduğu yerlerde açılıyor. İşletmeler buraya maddi destek vermenin yanısıra, kuruluşların insan kaynakları bölümleri de manevi desteğini sürdürüyor. Koç Holding'in Vakıflardan Sorumlu Başkanı Evren Artam,‘‘Okulların yerlerini seçerken, şirket veya belirli ekonomik değeri yüksek şubelerin olduğu alanları tercih ettik. Herhangi bir durumda bu kurumlarımız okullara maddi ve manevi destek oluyor'' dedi.

Şirketlerin ‘okul-aile-şirket' üçgenini oluşturup, okulların ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Artam, her okul için yaklaşık 2 milyon dolar (1.3 trilyon lira) harcama yapıldığını belirtti. Urfa'da açılışı önümüzdeki hafta yapılacak okulla birlikte, tüm ilköğretim okullarında her sınıfın 20 kişilik olduğunu söyleyen Artam, ‘‘Devletin görevine soyunmuyoruz. Müfredata dokunmuyoruz. Atatürk ilkelerine bağlı, başarılı çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Yaptığımız okulların çevreyi de eğitmesini, kültürel-sanat faaliyetlerinde bulunarak, çevre halkını geliştirmesini istiyoruz'' dedi.

Öğretmenlere hizmetiçi eğitimBu okulların öğretmenlerinin Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi'nde hizmetiçi eğitimden geçirilmesi için çalışma içinde olduklarını da belirten Evren Artam, ‘‘400'e yakın öğretmenin günün gelişmelerinden haberdar olması ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi için hazırladığımız projeyi önümüzdeki yıllarda uygulamaya geçireceğiz'' diye konuştu.

Artam, büyük metropol ve varoşlardaki ilköğretim okullarında belli yaş gruplarındaki çocukları da eğitmek istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Geniş halk kitlelerine ulaşacak çok ayrıntılı projelerimiz var. Önümüzdeki yıllarda bunu da hayata geçireceğiz. Bu çocukların eğitilmesi ve başarılı olanların iyi yerlere gelmesi için program uygulayacağız. Örneğin oluşturduğumuz bir müze projemiz var. Müze kitapçıkları hazırladık, bu çocuklar gezdikleri müzeleri unatamayacaklar.''

67.5 milyon dolar harcandı

Artam, eğitime yatırımlarının burs şeklinde de sürdüğünü söyleyerek, ortaöğretim öğrencilerine ayda 28'er, üniversite öğrencilerine 60'şar, lisansüstü öğrencilere ise 84'er milyon lira burs verildiğini belirtti. Artam, geçtiğimiz yıl toplam 67.5 milyon doların (44.5 trilyon lira) eğitim yatırım ve cari harcamalarına sarfedildiğini söyledi.

Okulların özellikleri

Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılan ve daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen okullar yaklaşık 4 bin 800 metrekareye yayılan geniş bir alana sahip. İki şubeli, 8 sınıf olarak tasarlanan okullarda iki anasınıfı, kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarları ve 300 kişi kapasiteli çok amaçlı bir salon yer alıyor. Her okulda sınıf mevcudu 30'u aşmamak üzere yaklaşık 500 öğrenci öğrenim görüyor. Okullar 8 yıllık eğitime uygun modern alt yapıyla donatılarak, mimari bakımdan özel ve farklı olarak inşa edilmiş durumda. Tüm okulların, iç ve dış mimarisi aynı standart özelliklere sahip.

Okullar ve Koç Holding şirketleri

Ankara/Sincan- Arçelik

Bolu/Merkez-Ardem/Arçelik

Bursa/İnegöl-TDD

Bursa/Nilüfer-Tofaş

Bursa/Orhangazi-Döktaş

Bursa/Yenişehir-Tat

Elazığ/Merkez- Arçelik

İstanbul/Büyükçekmece-Beko Elektronik

Kocaeli/Gebze-Gazal/Aygaz

Şırnak/Migros

Van/Merkez-Aygaz

Eskişehir/İnönü-Otosan

Urfa-Trakmak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!