Yanlışta ısrar eden piyasadan silinecek

Güncelleme Tarihi:

Yanlışta ısrar eden piyasadan silinecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, bundan böyle petrol piyasasının olumsuz kelimelerle anılacak bir piyasa olmayacağını, ancak ısrarla yanlış yapmaya çalışan şirketler bulunduğunu ve bunların piyasadan silineceğini kaydetti.

Günay, "Petrol Ürünleri, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Petroleum İstanbul 2007"deki konferansta, petrol piyasasına ilişkin gündemlerindeki konulardan birinin analiz raporlarına ilişkin yönetmelik değişikliğinin Kurulca kabul edilerek Resmi Gazetede yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesi olduğunu, analiz raporları uygulamalarının yaygınlaşması sonucu petrol ticaretinin ve kullanımının daha güvenli bir ortamda yapılmasının sağlanacağını söyledi. Ulusal marker uygulamasına bu yılın başından itibaren başlandığını hatırlatan Günay, yılın ilk 3 ayında yaklaşık 24 bin 270 litresi Tüpraş rafinerilerine, 14 bin litresi dağıtım şirketlerine olmak üzere toplam 38 bin 270 litre ulusal marker teslimatı yapıldığını bildirdi.

ULUSAL MARKER KULLANIMI: 3 aylık sürede yaklaşık 4 milyon 800 bin ton akaryakıtın ulusal marker ile işaretlendiğini belirten Günay, "2007 yılında Türkiye pazarına sürülmesi öngörülen akaryakıtın dörtte biri yılın ilk 3 ayında planlandığı şekilde ulusal marker ile işaretlenmiştir" dedi. Yusuf Günay, gelinen aşamada ulusal marker konusunda saha uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve tereddütlerin büyük ölçüde giderildiğini, artık denetim yapılabilecek düzeye gelindiğini ifade ederek, 2 gün önce Türkiye’de akaryakıtın ulusal marker ile işaretlendiği tüm tesislerde ulusal marker enjeksiyon sistemleri ve ulusal marker denetimi yapıldığını aktardı. Bu denetimlerde firmaların bu zamana kadar ne kadar marker teslim aldıkları, ne kadar işaretleme yaptıkları ve ürün sattıkları ile depolarındaki akaryakıt miktarı gibi bilgilerin kayıt altına alındığını belirten Günay, ayrıca yeterli miktarda ulusal marker bulunmayan ürünlerle ilgili de gerekli tespitlerin yapıldığını, alınan numunelerin analiz için TÜBİTAK’a gönderildiğini söyledi.

KAYITLIDA ARTIŞ: Günay, Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin yanı sıra sektöre yönelik düzenleme ve denetlemeler sayesinde akaryakıt satışlarında kayda değer bir artış olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Türkiye petrol piyasasında 2006 yılı Ocak, Şubat aylarına göre bu yılın aynı döneminde beyaz ürün satışları sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 15 oranında artmıştır. Motorin açısından duruma bakıldığında, 2006 yılı ocak-mart döneminde dağıtım şirketleri tarafından 2 milyon 697 bin ton motorin satışı yapılırken, bu yılın ilk 3 ayında satışlar yüzde 12.5 oranında artışla 3 milyon 100 bin ton düzeyine ulaşmıştır. Rafinerilerin beyaz ürün satışları açısından durum değerlendirildiğinde de geçen yılın aynı aylarına göre bu yılın Ocak ayında yüzde 31, Şubat ayında yüzde 35, martta ise yüzde 29.5 oranında artmıştır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!