Güncelleme Tarihi:
İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde yaşayan Hüseyin ve Nurhayat Çolak çifti, doğduktan üç gün sonra kalp kapağı ve tıkalı olan üç damarından başarılı bir ameliyat geçiren bebekleri Muhammet Enes'i rutin kontrolü için 27 Mayıs'ta İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü. İddiaya göre, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. U.K. muayene ettiği minik Muhammet Enes'in nefes almakta zorlandığını farkedip, zattürree teşhisi koydu, bir de reçete yazdı.
Gündelik işlerde çalışarak evinin geçimini sağlayan Hüseyin Çolak, maddi durumları iyi olmadığı için reçetede yazan ilaç ve iğneleri ancak iki gün sonra alabildi. Anne Nurhayat Çolak, bebeğini Kemalpaşa Sağlık Ocağı'na götürerek, antibiyotik özelliği olan ‘Rocephin’ adlı iğneyi vurdurdu. Ancak eve döndüklerinde minik Muhammet Enes, kusmaya başladı. Bunun üzerine Çolak çifti, iğnenin yan etkisi olabileceği gerekçesiyle çocuklarını tekrar sağlık ocağına götürdü. Burada da kusmanın devam etmesi üzerine baba Hüseyin Çolak, çocuğunun hastaneye sevk edilmesini istedi. Fakat, nöbetçi doktor N.M., oksijen tedavisi uygulanan çocuğun durumunun iyi olduğunu, korkulacak bir şey olmadığını belirterek taburcu etti.
Bebeğin kusmasının evde daha da artması üzerine baba Hüseyin Çolak, 112 Acil Servisi ekiplerini çağırıp, çocuğunu Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne götürdü. Burada anne ve çocuğun gözetim altında tutulacağı bildirildi. Annesinin emzirmek isteği minik Muhammet Enes, tekrar kusmaya başladı. Doktorların hemen müdahale ettiği bebek, kurtarılamadı. Minik Enes'in cesedi, kesin ölüm nedenin tespiti için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi.
Bebeğinin vurulan iğneden öldüğünü ileri süren baba Hüseyin Çolak, “Daha öncesinde bebeğimizin bildiğimiz hiçbir sorunu yoktu. Otopsi raporunun gelmesinin ardından reçeteyi yazan doktor ile uyarmamazı rağmen bizi başka bir hastaneye sevk etmeyip eve gönderen sağlık ocağındaki doktor hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.
İĞNEDEN DEĞİL ZATÜRREEDEN ÖLMÜŞ OLABİLİR
Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hale Ören, Çolak Ailesi'nin iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bebeğin ölümünün iğneden değil zatürree nedeniyle meydana gelen enfeksiyondan kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu yaştaki çocuklar enfeksiyona açık oluyor. Bu nedenle de enfeksiyonla etkin ilaç ve iğneler kullanılıyor. Bebeğe vurulan iğne, yeni doğan bebeklere bile uygulabilmekte. Yan etkisi yok sayılabilecek kadar az olan bir iğne. Aile bu konuda yaşadıkları acıyla duygusal davranıyor” diye konuştu.