Yanıt beklerken 89 kadın daha öldü

Güncelleme Tarihi:

Yanıt beklerken 89 kadın daha öldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 13:33

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, 2 Temmuz’da kadına yönelik şiddete ilişkin verileri isteyen bir soru önergesi verdi. Aradan geçen 4.5 ayda bakanlıktan bir yanıt gelmedi; ancak bu süreçte 89 kadın daha şiddet kurbanı oldu.

Haberin Devamı

Gülsün Bilgehan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yeniden soru önergesi verdi. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesini ilk imzalayan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Bilgehan, geçen yıl 8 Mart’ta bu konudaki düzenlemenin yasalaştığını anımsattı. Buna rağmen şiddetin durmadığını belirten Bilgehan, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kaç kadının koruma talebinde bulunduğunu, kaçının koruma altındayken öldürüldüğünü sordu. Bilgehan, “Söz konusu yasanın ilgili maddelerinde mülki amirlerin yerine getirmesi zorunlu olan koruyucu önlemler bulunmaktadır, Bu önlemleri gerekli ve etkin biçimde almadığı için hakkında soruşturma açılan ya da idari-adli cezai işlem uygulanan kaç kamu görevlisi vardır?” sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

Benzer soruları 2 Temmuz’da verdiği önergede de yönelttiğini kaydeden Bilgehan, aradan geçen süreçte bir yanıt alamadığını bildirdi. Bilgehan, “Önergede kadına şiddetle ilgili verileri istemiştik. Biz yanıt beklerken bu dönemde 89 kadın daha öldürüldü. Konunun TBMM gündemine daha çok getirilmesi ve kamuoyu oluşturulması gerekiyor” dedi.

Bilgehan, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddet Günü’nün yaklaştığına işaret ederek, “Kadına karşı şiddet, çok vahim bir tablo oluşturuluyor. Yasal önlemlerin yeterli olmadığı bir kez daha anlaşıldı. Bakanlığın verilerine göre bu yılın ilk 10 ayında 136 kadın öldürüldü. Kadın örgütlerine göre ise bu sayı 189’dur. Kadına karşı şiddetin önüne geçebilmek için ülke çapında etkili olacak politikalar bir an önce yaşama geçirilmeli” çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!