Yangında yetki anarşisi

Güncelleme Tarihi:

Yangında yetki anarşisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

İtfaiyeciler Birliği Genel Başkanı Sabri Yalın, İstanbul'da yangınları söndürmekle altı ayrı birimin görev yaptığını bunun da yetki kargaşası doğurduğunu söyledi.

İtfaiyeciler Birliği Genel Başkanı Sabri Yalın, İstanbul'da yangın otoritesi konusunda kargaşa yaşandığını belirtti ve yangınlara cinsine ve yerine göre altı ayrı kurumun baktığını söyledi. İstanbul'daki yangınlarla ilgili görev bölümü şöyle:

Şehir ve metropol yangınlarına Büyükşehir Belediyesi,

Orman yangınlarına Orman Bakanlığı'na bağlı Bölge Müdürlükleri,

Deniz yangınlarına Kıyı Emniyeti Gemi Kurtarma İşletmeleri,

Havalanı yangınlarına Devlet Hava Meydanları İtfaiyesi,

Metropol dışındaki yangınlara İlçe Belediyeleri'nin itfaiyeleri,

E-5, E-6 ve köprü yangınlarına Karayolları'nın itfaiye ekipleri gidiyor.

Çok başlılık

Yalın, çok başlılığın koordinasyon eksikliği yarattığını belirterek şunları söyledi: ‘‘Metropol dışındaki bölgelerde yangın öncesi önlemler yeterince alınamıyor. Deniz yangınlarında aramızda yeterli bağlantı kurulamadığından sıkıntılar meydana geliyor. İddia ediyorum ki, İstanbul'daki orman yangınlarının yarıdan çoğuna şehir itfaiyeleri gidiyor. Orman teşkilatının yeterince personel imkanı yok. Ellerindeki araç gereç eski. Modern araç ve gereçleri tedarik etmek hayli masraf isteyen işler. Yangınlara müdahale konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Olası bir yangında otoritenin farklı yerlerde oluşu kontakt kurulmasında, koordineli çalışılmasında engel teşkil ediyor.’’

Tek otorite olmalı

Bu yetki kargaşasının çok sakıncalı bulduğunu söyleyen Sabri Yalın ‘‘Tek otorite olmalı. O da itfaiye. Ayrıca İstanbul İtfaiyesi yeniden revize edilip, yetkileri artırılmalı’’ dedi:

‘‘Müdahalede yetkiliyiz, önlem konusunda yetkili değiliz. İşyeri ruhsatlarının iptali, binaların kapatılması, ceza verme yetkisi itfaiyeye verildiği takdirde konunun ciddi anlamda üstesinden gelinmiş olur. Araç gereç, personel ve teknik düzeyde yapılanması için ise İstanbul İtfaiyesi'nin Belediye Başkanı'na bağlanması gerek.’’

İzmit-İstanbul arasının kaçak yapılaşma açısından yasak cenneti olduğunu söyleyen Yalın, bu bölgede yangın riskinin daha fazla olduğunu ve önlem almanın daha da güçleştiğini vurguladı: ‘‘Jandarmanın koruma alanında olan yerlerde İtfaiye etkin değil. Endüstriyel kesim, sanayisini oluşturmadan önce itfaiye ve yangın güvenliğini iyi almıyor. Örneğin Çerkezköy, Arnavutköy, Dilovası yangınlarını yangın öncesinde denetleyemiyoruz. İSKİ, İETT gibi yetkilerimiz artırılmalı.’’

‘‘Marmara Denizi'ni de bize versinler, bakın nasıl yangından koruyoruz?’’ diyen Yalın, denize sıfır yerlerde oluşabilecek bir yangına karşı denizden müdahale edebilecek deniz motorunun hizmete gireceğini de açıkladı.

Yeni kurulacak itfaiye tesisleri

İkinci Köprü'yü koruma altına alacak bir istasyon. Bunun için Boğaziçi Üniversitesi, bahçesinin bir bölümünü İtfaiye'ye verdi.

Sarıyer-Kilyos yolu üzerinde orman alanını koruyacak bir istasyon.

Gaziosmanpaşa-Sultançifliği tarafında küçük bir müfreze.

Kemerburgaz eski istasyonun yeniden yapılandırılması projelendirme safhasında.

Beykoz-Anadolukavağı hattında sahile yakın bir yerde istasyon.

Ümraniye-Dudullu tarafında Başıbüyük'te bir istasyon.

Bağcılar istasyonu yakında açılıyor.

İtfaiye'nin proje ve hedefleri

KURTARMA İSTASYONLARI: Deprem, kaza ve afetlere karşı Şişli ve Kavacık'ta açılan Afet Müdahale Merkezleri'nin devamı Avcılar, Kartal ve Kocasinan'da açılıyor.

İSTASYONLARIN ARTTIRILMASI: Mevcut 39 istasyona yapılacak yeni küçük istasyonlarla bu sayı 100'e çıkarılarak erken müdahale amaçlanıyor.

SEMT GÖNÜLLÜLERİ BİRLİĞİ: Olası afetlere karşı istasyonlarda birlikte çalışmak üzere İtfaiye gönüllülerin eğitimine Eylül ayında başlanacak.

DAR SOKAKLARA YENİ SİSTEMLER: İSKİ ile birlikte 1370 dar sokak için yeni yangın muslukları çalışmaları yapılıyor. Ayrıca yeni dar şaseli araç projeleri geliştiriliyor.

YANGINLA MÜCADELE KANUNU: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile birlikte yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi.

İTFAİYECİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU: İstanbul Üniversitesi bünyesinde İtfaiye desteğiyle Ekim ayında İtfaiyecilik programı açılacak.

YENİ İTFAİYE EĞİTİM MERKEZİ: Kocasinan'daki eğitim merkezinden ayrı olarak komşu ülkelerin itfaiyelerine de hitap etmek üzere 100 dönümlük bir arazide dünyanın en büyük İtfaiye Eğitim Merkezleri'nden birinin İstanbul'da kurulması planlanıyor.

YENİ İTFAİYE YÖNETMELİĞİ VE ORYANTASYONU: Yangın mevzuatına alınamayan eski yapılarla ilgili yeni İtfaiye Yönetmeliği çalışmaları, İstanbul Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri'nin ilgili birimleriyle birlikte yürütülecek. Ruhsatsız işlemlerin yerini yangın yönünden güvenli kuruluşların oluşumuna çalışılacak.

Yangında riskli bölgeler

Ankara'da Sayıştay binasında çıkan yangın dikkati İstanbul'daki riskli bölgelere çevirdi. İstanbul İtfaiyesi'nin 1997-1999 yılları arasında çıkan yangınların özelliklerini temel alarak hazırladığı analize göre, şehir yangın riski açısından dörde ayrılıyor.

1. RİSK BÖLGESİ

Parlayıcı ve patlayıcı madde depoları, dolum tesisleri ve bunları kullanan fabrikaların yoğun olarak bulunduğu yerler.

Küçükçekmece, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Avcılar, Ümraniye (Çakmak-Petrol Ofisi Depolama Tesisleri.)

2. RİSK BÖLGESİ

Bitişik nizam konut, alışveriş merkezleri, oteller, küçük imalathanelerin yoğun olduğu bölgeler.

Fatih, Eminönü, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane, Kadıköy, Kartal, Pendik, Tuzla.

3. RİSK BÖLGESİ

Küçük fabrikalar, betonarme konutlar, küçük alışveriş merkezlerinin bulunduğu daha az riskli bölgeler.

Bakırköy, Güngören, Esenler, Bahçelievler, Ümraniye, Eyüp, Zeytinburnu.

4. RİSK BÖLGESİ

Binaların bitişik nizam olmadığı, fabrika sayısının az olduğu en az riskli bölgeler.

Beykoz, İstinye, Sarıyer, Adalar, Maltepe, Üsküdar.

İTFAİYECİLER BÖYLE YAŞIYOR

İSTANBUL İTFAİYE DAİRE BAŞKANI SABRİ YALIN

Yeni sistemler var

Sayıştay’da yanan tamamen kağıt. İçin için yanıyor ve söndürülmesi zor. O binada otomatik springler varmış, ama çalışmamış. Bu, yangın çıktığı anda müdahale eden, suya dayalı bir sistem. Biz bunu alışveriş merkezi, hastane gibi mekanlar ve yanıcı maddelerin bulunduğu yerler için zorunlu tutuyoruz. Havayı boğmaya dayalı yeni sistemler patent almayı bekliyor. Macarların 'Firepro' (Yangınöncesi) diye bir sistemi var. Bir patlama yaratarak yangını boğuyor. Ama bu sistem 15-20 dakikada müdahale edilmezse yangın tekrar başlayabilir.

İtfaiye 24 saat çalışan bir kurum. Yatakhaneleri var. Buralara 17.00'ye kadar girmek yasak.

Ümraniye 110 telefon santralı. Burada nöbete giren 24 saat çıkamıyor. Asılsız ihbarlardan şikayetçiler.

İhbar geldikten sonra itfaiyecilerin bu elbiseleri giymesi 30 saniye alıyor. Ancak bu elbiseler 850 derece ısıya en fazla 5-6 saniye dayanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!