Güncelleme Tarihi:
ALEVLERİN ÖFKESİ - FOTO GALERİ
Yangın, Muğla Müzesi'nde sergilenen ve günümüzden 5 milyon yıl önce yaşamış olan zürafagiller, boynuzlugiller, gergedangiller, hortumlu memeliler, domuzgiller, atgiller ve etçillere ait canlı fosillerin bulunduğu Özlüce Köyü Kaklıca tepe mevkiine de ulaştı.
Fosiller 1992 yılı sonlarına doğru başlayan kazılarla Özlüce Köyü Kaklıcatepe Mevkiindeki üç fosil yatağından çıkarılmıştı
Yangın dün öğleden beri 500 hektarlık alanda etkili olurken, 350 hektarlık orman zarar gördü.
Dün saat 14.30 sıralarında başlayan yangında, arazinin sarp yapısı ve rüzgarın şiddeti nedeniyle gece boyunca süren çalışmalardan istenilen sonuç elde edilemedi. Muğla'nın yanı sıra İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Antalya, Eskişehir, Kütahya ve Isparta´dan gelen ekiplerin de müdahale ettiği yangının 500 hektarlık alanda etkili olduğu bildirildi.
Şu ana kadar 350 hektar kızılçam ve karaçam ormanının yanmış olabileceği ifade edildi.
Geyik Dağı eteklerine doğru ilerleyen alevler bölgeyi cehenneme çevirirken, yoğun dumanlar gökyüzünü kapladı. 6 helikopter, 1 uçak, 105 arazöz, 35 dozer, 800 orman işçisi ve 250´den fazla vatandaşın desteğiyle süren söndürme çalışmaları, Kayabaşı ve Gelinderesi mevkiilerinde yoğunlaştı.
Bölgede nem oranı çok düşük olması ve sıcaklığın da 36 dereceye ulaşması söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor.
YANGIN KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI
Muğla'nın Özlüce Köyü Köseler Mahallesi Yılanlı Mevkii'nde dün 14.15'te çıkan orman yangını, kısmen kontrol altına alındı. Muğla'nın 80-90 yıllık kızılçam ve karaçam ormanlarının bulunduğu Yılanlı Mevkii'ni saran alevler, cenneti cehenneme çevirdi. Yeşil örtüsüyle ‘Gelinderesi’ olarak adlandırılan ve insan eli değmemiş doğa harikası güzellikler kül oldu. Yangına zamanında müdahale edildi, ancak şiddetli rüzgar ve arazinin yapısı çalışmaları olumsuz etkiledi. İki arazözön yanmasıyla karadan yapılan müdahaleler yarım kaldı. Havadan 6 helikopter ve bir uçak yangına müdahale ederken 105 arazöz, 35 dozer ve 800 işçi çalışmalara katıldı. Köylüler de söndürme çalışmalarına destek verdi.
İlk gün kontrol altına alınamayan yangın için çevre illerden destek istendi. Aydın, Manisa, İzmir, Afyon, Isparta ve Antalya'dan teknik ekip desteği geldi. Dozerlerle sarp kayalıklara yeni yollar açıldı. Yapılan çalışmalarda, ikinci günde Gelinderesi boğazında alevlerin önü kesildi. İçten içe yanmaların ve küçük alevlerin çıktığı bölge kontrol altına alındı. Ulaşılamayan dağ zirvelerine helikopterler havadan su boşalttı.
Yangının çok geniş bir alana yayıldığını belirten Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mümtaz Kanat, “Söndürme çalışmalarımızı arazinin sarp ve kayalık oluşu etkiledi. 500 hektarlık bir alanı kaplayan alevler atlamalı olarak ağaçları kül etti. Yangının yıldırım düşmesi ya da çoban ateşinden çıkmış olabileceğini düşünüyoruz. Tahminlerimize göre 350 hektar civarında ormanlık alan yandı. Havanın sıcak olması nem oranın düşük olması da çalışmalarımızı olumsuz etkiledi. Soğutma çalışmaları 3 gün sürecek” dedi.