Yamyamlar bile bizden iyi

Güncelleme Tarihi:

Yamyamlar bile bizden iyi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 14:02

Yaşamının büyük bölümünü Marmaris'in Büyük Okluk Koyu'nda demirli ‘Kısmetim 2' adlı teknesinde geçiren ünlü denizci Sadun Boro, TBMM'de kabul edilen, hazine ve orman arazilerinin turizme açılmasını öngören yasanın Afrika ülkelerinden bile geri olduğunu söyledi.

Yasanın doğa ve çevre katliamına yol açacağını öne süren ünlü denizci Sadun Boro, AKP iktidarını ‘iş bilmemezlikle’ suçladı. Bodrum'da yaşayan TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi ve 7'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanı Can Pulak da uygulamayı ‘cinayetle eşdeğer’ olarak niteledi.

Sadun Boro, tüm dünyayı gezdiğini, Türkiye'deki koyların benzerini hiç bir yerde görmediğini ve 30 yılı aşkın süreden bu yana çevrenin korunması için mücadele ettiğini söyledi. Boro, yeni çıkarılan Hazine ve orman arazilerinin turizme açılmasını öngören yasanın iptali için tüm çevrecileri birlikte hareket etmeye çağırdı. Golf turizminin canlandırılması için koylara yakın yerlere tesisler yapılmasına karşı çıkan Boro, “Doğa ve çevre katliamına yol açacak yasaları çıkaranlar acaba Gökova ya da diğer koyları gelip gördü mü? Hiç sanmıyorum. Eğer görselerdi o yasaları çıkarmaya, bu güzellikleri yok etmeye gönülleri elvermezdi. İşgal altında olsak düşmanlarımız bile bu memlekete bu kadar kötülük yapmayı akıl edemezdi” dedi.

‘YAMYAMLAR BİLE BİZDEN İYİ’

Bu yıl mart ayında bir arkadaşının ‘Süheyla Sultan’ isimli yelkenlisi ile Hint Okyanusu'nda Kenya ve Tanzanya'nın
doğusu, Madagaskar'ın kuzey doğu açıklarında yer alan Seychelles (Seyşel) Adaları'na gittiğini anlatan Sadun Boro, şunları söyledi:

“Oradaki kıyı ve denizin korunması konusunda alınan önlemler bile Türkiye'den kat kat iyiydi. 1000 yıllık medeniyete sahip Türkiye ile daha 5 nesil öncesinde birbirlerini yiyen yamyamları kıyaslamak mümkün bile değil. 3 hafta boyunca 115 adadan oluşan bölgede 1800 mil yaptık. Bu adaların büyük bölümü ‘milli park' ilan edilmiş. Buralara girebilmek için kişi başı 10- 15 euro ödeniyor. Adalara girenlerin hiçbir yaratığa dokunma izni yok, sadece gezip görebiliyor.

Dünya mirası adı altında korumaya alınan ‘Aldabra Adası'nda, binlerce yıl evvel nasıl yaşanıyorsa şimdi de bu özellikler korunmuş. Bu adaya tekneyle demirlemek kişi başı 100 euro. Adaya çıkış ayrı bir para. Önce tüm çevrelerini mükemmel korumaya almışlar ve bundan da maddi anlamda faydalanıyorlar. Gelen binlerce tekneden kazanılan para da büyük ölçüde çevrenin koruması için kullanılıyor.’

KORKUNÇ BİR HATA

Bodrum’da yaşayan TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi ve 7'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanı Can Pulak da orman alanlarınının turizme açılmasını sert dille eleştirdi. Türkiye'nin çevre ve turizm politikalarının iflasın eşiğinde olduğunu belirten Pulak, “Ormanların turizme açılması, önemli turizm merkezlerinde 5 kata izin verilmesi korkunç bir hatadır. Bunun telafisi maalesef yoktur” dedi. Pulak, “Hükümetler gelir- gider ancak ormanlarımız bir daha gelmez” derken, alınan kararların yeniden gözden geçirilmesini istedi.

CİNAYETLE EŞDEĞER

Pulak, Türkiye’nin otel değil, kaliteli turist sıkıntısı bulunduğunu söyledi. Pulak, Türkiye otellerini doğru dürüst dolduramayan bir ülke konumunda olduğunu anlatırken, “Dolayısıyla yeni yapılacak otellerin turizme katkısı olmaz. Ormanların turizme açılması kararını doğru bulmak, hangi akla hizmet ettiğini anlamak mümkün değildir. Yeni tahsis edilecek alanlar muhtemelen siyasi yandaşlara verilecek. Ormanlarımız sadece turizm için değil verilen maden ruhsatlarıyla da yok edilmektedir. Zeytinlik araziler bile bu kıyımdan nasibini alıyor. Bodrum'da binlerce dönüm mandalina bahçesi inşaatlara kurban edildi. Çevre konusu dünyada 1 numaralı gündemdir. Çevre ve ormanları korumak için her gün yeni karalar alınırken bizim ormanlarımızı yok etmemiz cinayet işlemekle eşdeğerdir. Hükümet aklı başında kararlar almalıdır. Çevre gönüllüleri ve vatandaşlar da gerekli tepkiyi göstermelidir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!