Güncelleme Tarihi:
Türk okurunun Ödünç Alınan Irak Çaydanlığı, Kırılgan Mutlak, İdeolojinin Yüce Nesnesi, gibi kitaplarıyla tanıdığı Slovenyalı yazar Slavoj Zizek, Yamuk Bakmak'ta yine ilginç bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Zizek'in kitabında, Hitchcock filmlerinden, Stephen King romanlarına, korkudan, bilimkurguya, Stalinist pornografiden, biçimsel demokrasiye kadar çağımızın düşünsel ve sosyal yaşamını etkileyen "her şey" var.
Son dönemde Avrupa'da yükselen yeni sosyal hareketlerin içinden gelen Slavoj Zizek, tüm bunları dile dökmeyi başarıyor. Zizek'e özgü bir "yamuk bakış" sayesinde, dik, cepheden bir bakışla asla görülemeyecek durumlar, düşünce katmanları seriyor okurun önüne.
Kitabın hangi alana gireceği de bir tartışma konusu. Felsefe mi psikanaliz mi, film ya da edebiyat eleştirisi mi? Belki hiçbiri, belki de hepsi birden.
Slavoj Zizek, 1949 Slovenya doğumlu. Doktorasını felsefe, özellikle de Alman idealist felsefesi konusunda yapan Zizek, 1960'lar boyunca psikanalize ve özellikle de Lacan'a ilgi duydu. 70'li yıllarda Paris'e giderek, Jacques Alain Miller ile psikanaliz alanında çalıştı. 80'lerde kendisi gibi Lacancı psikanaliz konusunda çalışan Mladen Dolar, Alenka Zupapcic ve Renata Saleci gibi isimlerle oluşturduğu grup, Avrupa'nın entelektüel çevrelerinde etkili oldu.
Yugoslavya'nın parçalanması sırasında Lyublyana okulu, Slovenya'ın bağımsızlığı ve totaliter rejimin yıkılması süreçlerine aktif olarak katıldı.