Güncelleme Tarihi:
Tunalı, Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesinin belediye başkanı Musa Kuş ile Belediye Toplantı Salonu'nda, 26-27 Ekim'de düzenlenecek "2. Kivi Festivali" hakkında gazetecilere bilgi verdi. Toplantının ardından beldedeki bir kivi bahçesini de gezen Tunalı, buradaki açıklamasında, kivi üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının Yalova'da yapıldığını söyledi. Bu sene kivi festivalinin ikincisini düzenleyeceklerini anımsatan Tunalı, şöyle konuştu:
"Geçen yıl ilkini yapmıştık. Bize göre çok başarılı geçti. Türkiye'deki kivi üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Yalova'da yapılmaktadır. Bu yıl ki beklentimiz 15 ile 18 bin ton arasındadır. Türkiye genelinde ise yaklaşık 35 ile 40 bin ton arasında üretimin gerçekleşmesi bekleniyor. Biz de festival yaparak, Yalova Belediyesi, Altınova Belediyesi, Subaşı Belediyesi, Çiftlikköy Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile bu festivali yapmayı düşünüyoruz. Festivalin bir kısmı seminer biçiminde olacak. Bir kısmı da folklorik gösteri biçiminde olacak. Buradaki amacımız ürünümüzü Türkiye'ye tanıtmak. Burası zaten Türkiye'nin kivi merkezi. Depo alanları da büyük oranda bölgemizde."
"Kivi borsası oluşturmaya çalışıyoruz"
Yalova'da kivi borsasının kurulmasını arzu ettiklerini, bu doğrultuda çalışma başlattıklarını açıklayan Tunalı, şunları kaydetti:
"Kivi depolarının Yalova'da olması ve ürünün yüzde 40'ının da burada üretilmesinden dolayı kivi borsası oluşturmaya çalışıyoruz. Kivi, Rize ve Çanakkale hattında üretilen bir ürün. Karadeniz'deki arkadaşlarımız da gelip borsadan yararlanabilirlerse iyi olur çünkü fiyat farkı oluşuyor. Nakliye var. Onlar da kendi ürünlerini burada depoluyorlar. Şu anda onların bu denli depoları yok. Deposu olmayan adam, ürünü düşük satmak zorunda. Borsa burada oluşursa aşağı yukarı herkes ne yapacağını ve ne satacağını bilir. Subaşı Belediye Başkanı da bu konuda uğraşıyor. Yer temin etmeye çalışıyorlar. Kivi borsasını burada oluşturmaya çalışıyoruz."
Kivi üreticilerinin ürünü yetiştirirken ve satarken sıkıntılar çektiğini de bildiren Tunalı, "En büyük sıkıntımız su sorunu. Mevcut su, kaynaklarımızı beslemiyor. Bir diğer sıkıntımız İran'dan erken gelen kivi. 'İran'dan kivi gelmesin' demiyoruz. İran'dan, daha biz kivimizi toplamadan kivi gelmeye başlıyor. Bu bizim üzerimizde müthiş bir baskı oluşturuyor. Bunun mart ayından sonra gelmesini yani Türkiye'deki yerli kivi bittikten sonra gelmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.