Yalı davası sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Yalı davası sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay beraat kararını bozdu, sanıklar tekrar yargılanacak

Sait Halim Paşa Yalısı'nın yanmasına sebep oldukları gerekçesiyle yargılanan 12 sanık hakkında verilen beraat kararı Yargıtay'dan döndü. Tarihi yalı üç yıl önce çıkan esrarengiz bir yangın sonucu tahrip olmuş, yangının yalıdaki kayıp tarihi eserleri örtbas etmek için çıkarıldığı iddia edilmişti.

Yeniköy’de tarihi Sait Halim Paşa Yalısı’nın yanmasına neden oldukları, Boğaziçi İmar Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. ile taşeron şirket Vaizoğlu aleyhine açılan ve 12 sanık hakkında verilen beraat kararı, Yargıtay tarafından bozuldu.

Davaya müdahil olarak katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hazine avukatlarının yaptıkları temyiz istemi sonucunda, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, verilen kararı bozarak davanın yeniden görülmesi için dosyayı Sarıyer Asliye Ceza Mahkemesi’ne geri gönderdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi avukatı Hüsniye Güzelci, temyiz dilekçesinde, mimar Ayhan Cem Bulut ile taşeron şirket sahipleri Suphi Vaizoğlu ve Mehmet İlhan Vaizoğlu hakkında verilen kararın, usul ve yasaya aykırı olduğunu önesürdü. Güzelci, dosyadaki delillere itibar edilmeyip, bilirkişilerin imar kanununu kendilerince yorumlayıp mahkemeyi yanlış yönlendirdiği raporlarına göre karar verildiğini belirtti. Hazine adına kararın bozulmasını talep eden avukat İpek Bilge ise dilekçesinde yangına sedece sigaranın sebep olamayacağını, mahkemenin diğer olası yangın nedenlerini araştırmadığını iddia etti. Bilge ayrıca, elektrikli ısıtıcılar hakkında da bir araştırma yapılmamasını örnek göstererek, eksik inceleme yapılmış olduğunu kaydetti.

YETERSİZ TEDBİRLER VE ELEKTRİK KONTAĞI

Tarihi yalıda 1995 Kasımı'nda çıkan yangının ardından yapılan soruşturma sonrası, sanıklar Emek İnşaat ve İşletme A.Ş’den mimar Ayhan Cem Bulut, Ayşegül Yüzbaşıoğlu, Vaizoğlu Taşeron şirketinin sahipleri Suphi Vaizoğlu, Mehmet İlhan Vaizoğlu ile yalıda sigara içtikleri iddia edilen işçiler Hacı Ali Topal, Habib Topal, Yaşar Topal, Halim Şafak, Zülfü Demirci, İsmail Demirci, Ramazan Karabulut ve Yüksel Türkaslan hakkında, 30 aya kadar hapis cezası istemiyle, Sarıyer Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açtı.

Yargılama sonunda mahkeme, sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme h*akimi gerekçeli kararında, sadece sigara içme alışkanlığı olduğu için sanık durumuna düşen işçilerin sorgulamada sigara içtiklerine dair delil bulunmadığını belirtmişti. Kararda Boğaziçi İmar Kanununa muhalefetle suçlanan Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. ve Vaizoğlu Taşeron şirketi yetkililerinin ise restorasyon için kurdukları iskelenin yasaya aykırı olmadığı kaydedilmişti. H*akim ayrıca yangın için alınan tedbirlerin yetersiz olduğuna da dikkat çekerek bina içindeki resmi görevli şahısların ısıtıcı olarak kullandıkları elektrik ocağının fazla elektrik çeken ocaklar olduğu ve yangının elektrik kontağından da doğabileceğini öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!