DHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 15:12
BAŞBAKAN eski yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Anayasa yapım sürecinin kendinden daha önemli olduğunu belirterek, “Şimdiki değişiklikler de 1982 Anayasası'ndaki gibi tartışılacaktır” dedi.
Rumelili Yönetici İş Adamları Ve Sanayiciler Derneği’nce (RUMELİSİAD) Bursa'da Almira Otel'de düzenlenen sinerji toplantısında konuşan Başbakan eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Anayasa değişikliği konusunda bilgi verdi. Türkiye'nin 1808 yılından bu yana 5 değişik Anayasa ile idare edildiğini anlatan Yalçınbayır, bunlara bakıldığında Osmanlı dönemindeki anayasaların cumhuriyetin zeminini hazırladığını 1921 Anayasası'nın kurucu, 1924 Anayasası'nın da en uzun süre yürürlükte kaldığını söyledi. 1961 Anayasası'nın yapılanların en iyisi olmasına rağmen Anayasa'nın halkın genel kabulünü görmediği için değiştirilmek zorunda kaldığını anlatırken “1982 Anayasası da devleti ön planda tutan kişi hak ve özgürlüklerini geri planda tutan yapıda tasarlandı. Bunun doğal sonucu olarak da yürürlüğe girmesinden itibaren tartışmalara ve değiştirilme teşebbüslerine neden oldu. Şimdiki değişikliklerde tıpkı 1982 Anayasası’nın kabulünün ardından tartışılmaya başlandığı gibi tartışılacaktır” dedi.
Anayasa değişikliği süreçlerinin de en az Anayasa kadar önemli olduğuna dikkati çeken Ertuğrul Yalçınbayır, şunları söyledi:
“1982 Anayasası'nın en köklü değişikliklerinin olduğu 1999 ve 2001 değişiklik paketlerinde büyük işlevsellik yakalayan ve teamül haline gelen ‘Anayasa Uyum Komisyonları'nın şimdiki değişiklik sürecinde kullanılmaması Anayasa yapma ruhuna ters. Kanunların yapılması sırasında kişi hak ve özgürlükleri, azlık hakları, basın özgürlüğü gibi konuların önem kazandığı günümüzde kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ve kamuoyunun görüşlerinin alınması çok önemli.”
Hükümetin hazırladığı Anayasa taslağını mecliste kabul ettirebilmesi için 367 milletvekilinin evet oyuna ihtiyacı olduğunu söyleyen Yalçınbayır şöyle konuştu:
“Şu an görünen tabloya göre 336 oyları var. 367 evet oyu bulmaları gerekiyor. Bana göre BDP anayasa değişikliğinde AK Parti'ye destek verecektir. Çünkü yeni tasarıda parti kapatmalar zorlaşıyor. BDP'nin en çok destekleyeceği madde bu olacaktır. Anayasa değişikliği için 330 oyun altına düşülürse, AK Parti bir daha anayasa değişikliği teklifini meclis gündemine getirmeyecektir.”
Toplantıda konuşan RUMELİSİAD Başkanı Vehbi Varlık da, iş adamlarının en önemli görevinin işsizliğin azaltılması olduğuna değinerek, “İşadamları olarak hükümetimizle birlikte işsizliğin ortadan kaldırılması konusunda birinci derecede sorumluluk sahibiyiz. İşlerimizi geliştirerek, kriz sırasında çıkarttığımız çalışanlarımızı tekrar işe almadan bizlere rahat yok. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde beraberce yürüdüğümüz çalışanlarımıza bu bizim sözümüz olsun” dedi.
Yaklaşan seçimlerin toparlanmaya başlayan ekonomiyi sekteye uğratmasından endişe ettiklerini belirten Varlık, yaklaşan seçimler öncesi nefes almaya başlayan ekonominin zarar görmemesini umduklarını vurguladı. Vehbi Varlık, “
Seçim arifesinde ekranlarda o bildiğimiz Karagöz-Hacivat oyunu dönmeye başladı. Umarım Bu gölge oyunu ülkemize enerji kaybettirmez” diye konuştu.
Sinerji toplantısı sonunda RUMELİSAD Başkanı Vehbi Varlık, Ertuğrul Yalçınbayır’a plaket vererek teşekkür etti.