Yakışmıyor

Güncelleme Tarihi:

Yakışmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türban için düzenlenen, ‘‘El ele insan zinciri’’ eylemi, modern Avrupa'nın bir parçası olmak için büyük mücadele veren Türkiye'ye yakışmayan görüntülere sahne oldu. Suudi Arabistan görüntüleri yaratan kara çarşaflılar, katılımın az olması nedeniyle eylemlerinde başarılı olamadılar.

TÜRKİYE Avrupa Birliği'ne girmek için büyük çaba gösterirken, dün türban için düzenlenen korsan, ‘El ele zincir oluşturma’ eylemlerinde, çağ dışı görüntüler yaşandı. Modern Avrupa'nın bir parçası olma mücadelesindeki Türkiye'de düzenlenen eylemler, Suudi Arabistan görüntülerini anımsattı. İnsan Hak ve Özgürlükleri Platformu'nca ‘İnanca, düşünceye ve emeğe saygı için’ sloganıyla dün Topkapı'dan Gebze'ye kadar oluşturulması planlanan ‘El ele insan zinciri’ eylemi fazla ilgi görmedi. Bazı semtlere otobüslerle gelen eylemciler, kendilerinden başka kimsenin olmadığını görünce dağıldılar. Zincir eylemi nedeniyle Avrupa Yakası'nda 150, Anadolu yakasında ise 80'in üzerinde gösterici gözaltına alındı. Güvenlik kuvvetleri sık sık, yeterli sayıda ekip oluşturmadan göstericilere müdahale edilmemesi ve kötü görüntülere fırsat tanınmaması yolunda telsizle uyarıldı. Kısmen zincir oluşturan gruplar, saat 12.30'dan itibaren dağılmaya başladılar. Bu arada Düzce'den 2 otobüsle Sultanahmet'e cami gezmeye gelen çoğunluğunu türbanlıların oluşturduğu kadınlar, eylemci sanılarak gözaltına alınmak istendi. Ancak gerçek anlaşılınca, serbest bırakılan kadınlar camileri gezmeye gittiler.

KATILIM SAĞLANAMADI

Güvenlik kuvvetlerince yoğun önlemler alınmasına rağmen, saat 11.10 sıralarında Topkapı Pazartekke ile Fındıkzade arasında el ele tutuşanların zincir oluşturmaya başladığı görüldü. Aksaray, Sultanahmet, Eminönü, Karaköy, Kabataş, Beşiktaş ve Ortaköy arasında zincir yapılmak istendi, ancak az sayıda eylemci yoğun güvenlik önlemlerini görünce dağıldı. Sultanahmet Divanyolu üzerinde toplanan çoğunluğu erkek yaklaşık 300 eylemci, zincir oluşturmak istedi. Ancak polis burada erkek eylemcileri gözaltına alınca, zincir oluşturmak isteyen diğer göstericiler dağıldı. Aksaray'da 2'si türbanlı kadın 20, Pazartekke'de 50 eylemci cop kullanılmadan gözaltına alındı. Polisin verdiği bilgiye göre Avrupa yakasında 150'nin üzerinde gösterici gözaltına alındı. Güvenlik kuvvetlerinin müdahalesi sırasında kaçan eylemciler ise geride kalan arkadaşlarınca ‘korkaklar’ şeklindeki slogan ve ıslıklarla protesto edildi.

ERKEKLERE GÖZALTI

Anadolu yakasında ise Üsküdar-Harem arasındaki sahil yoluna özel otomobilleriyle gelen eylemci gruplar, zincir oluşturmaya çalıştı. Bazı erkek eylemcilerin de katılımıyla Üsküdar vapur iskelesi önünden Harem'e kadar, insan zinciri oluşturulmasına çalışıldı. Polis izinsiz eyleme müdahale etti. Önce eylemciler içinde yeralan erkekleri göz altına alan polis, daha sonra bazı kadın göstericileri ekip otolarına bindirdi. Eylemciler, arkadaşları gözaltına alınınca dağıldılar. Anadolu yakasında da 80'in üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Havadan bir polis helikopterinin de görev yaptığı eylem sırasında özellikle Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri girişinde geniş önlemler alındığı görüldü.

Kara eylem

Türban zinciri eylemine kara çarşaflarıyla katılanlar, el ele tutuşup çağdışı görüntüler sergilediler. Yeni binyıla bir kaç gün kala türbanı bahane edip sokaklara dökülenlerin kara görüntülerini, ellerindeki renkli balonlar bile kurtaramadı. Bu kara görüntüler, İstanbul'un göbeğinde, Avrupalı Türkiye'nin kara bahtı gibi asılı kaldı.

2 tane fazla satmak için...

Helsinki'den 3 gün sonra... Avrupa'da Türkiye rüzgarları eserken, İstanbul'un göbeğinden Arabistan manzaraları... 2-3 hurma daha fazla satabilmek için Arap kılığına bile girmişler. Başlarındaki kefiye ve uzun beyaz entarileri ile Eyüp Sultan Camii'nin karşısında bulunan Medine Pazarı'nın iki ‘tezgah’tarı... Vatandaşa hurmayı hatırlatmak için Arap kılığına girdiklerini ve daha fazla satış yaptıklarını söylüyorlar. Yani din ticareti, din tacirleri tarafından hurma tezgahına kadar düşürülmüş...

Oradaydı...

Türkiye'ye yakışmayan hemen her görüntünün içinde olan Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, eylemin başladığı saatlerde, Beyazıt'tan yürüyerek Sultanahmet'e geldi. Eylemden haberi yokmuş gibi davranan Abdurrahman Dilipak, göstericilere müdahale etmeye hazırlanan polislere, ‘‘Herkesin başını örtmeye hakkı var’’ dedikten sonra Sultanahmet Camii'ne girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!