Yakışanı yapalım

Güncelleme Tarihi:

Yakışanı yapalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi

Tarihi Kaleiçi, Akdeniz'in yüzakı olsun

Yıllardır, sorunlarla boğuşan tarihi yarımada her geçen gün ölüyor.

Dünyanın dört bir yanından Akdeniz'e, özellikle Antalya'ya gelen turistlerin ilk görüşte çarpıldığı tarihi Kaleiçi, şimdi kaderiyle başbaşa. Çarpık yapılaşma, altyapı yetersizliği, plansız ve projesiz gelişim, doğa harikası bu bölgenin göz göre göre ölümüne neden oluyor.

Gözlerini kapatmış

Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi Antalya'da, kentin kuruluşundan beri var olan tarihi Kaleiçi Semti'ni kurtarmak için en ufak bir çaba harcanmıyor. Yerel yöneticiler, yaşadıkları kentteki bu cinayetten habersiz gibi. Gözlerini kapatmış, sanki ‘‘Bana ne diyor’’ gibi.

Bizi artık üzüyor

Yıllardır çözülemeyen sorunlar yumağı, kamuoyunda başlayan ‘‘Trafiğe kapatılsın mı, kapatılmasın mı?’’ tartışmasıyla tekrar gündeme geldi. Geldi ama, sorunlara çözüm önerisi getiren yok. Masa başı söylevleri ise, işlenen bu cinayeti önlemeye yetmiyor. Bu da bizi üzüyor.

Tarihi Kaleiçi çözüm bekliyor

Türkİye'nin dünyaya açılan penceresi Antalya'da, kentin kuruluşundan beri var olan tarihi Kaleiçi Semti, sorunlarıyla adeta boğuşuyor. Yıllardır çözülemeyen bu sorunlar yumağı, kamuoyunda başlayan ‘‘Trafiğe kapatılsın mı, kapatılmasın mı?’’ tartışmasıyla tekrar gündeme geldi. Hürriyet Akdeniz, proje ve belgeleriyle Kaleiçi Dosyası'nı açıyor.

2 RAPOR VAR

Tarihi semt için tartışmalarının yaşandığı bugünlerde gözardı edilen sorunlar neler? Bu konuda Antalya Kaleiçi Derneği ve mahalle muhtarlarının hazırladığı iki rapor var. Bu raporlarda semtin bütün sorunları ele alınırken ve bir takım çözüm önerileri de getiriliyor. Sorunların başında semtin bir türlü çözüme kavuşturulamayan alt yapısı geliyor.

SORUN YUMAĞI

Kültürel dokusu hiç bozulmayan Kaleçi halkının beklentisi ise sorunların biran önce çözüme kavuşturulması. 35 hektar yüzölçümlü semtte sorunlar yumağının çözümüne en büyük engel 1992 yılında yapılan ‘‘Koruma Planı’’na göre 43 anıtsal yapı, 23 dış sur, 2 iç sur, 32 kuyu, 29 bahçe, 24 anıt ağaç ve 390 sivil mimarlık örneği kültür ve tabiat varlığı bulunuyor.

KİMLİK ÇIKTI

Muhtarlar tarafından ilk kez yapılan envanter çalışmasına göre tarihi semtin kimliği de ortaya çıktı. Kaleiçi'nde 118 pansiyon, 181 ticari dükkan, 329 konut, 50 bar ve restorant, 3 okul, 4 hamam, 4 resmi kurum, 5 otel, 1 müze, 6 cami, 2 türbe, 1 kütüphane, 2 kilise, 1 lojman, 18 yıkık bina, 8 yangın geçirmiş bina ve 100 de boş bina bulunuyor.

İşte önemli sorunları

AltyapInIn olmayışı, çöp toplama araçlarının semte girememesi nedeniyle çöplerin zamanında toplanamaması, sokakların dar oluşu nedeniyle çıkan yangınlarda itfaiye araçlarının yangınlara güçlükle müdahale etmesi, eski terkedilmiş evler, fare ve sinek mücadelesi yapılmaması, yıkık binaların şarapçılar tarafından kullanılması, metruk binaların can güvenliğini tehdit etmesi, bozuk yollar, drenaj kananlarının tıkanması, mazgal demirlerinin tamir edilmemesi, yeterli aydınlatma olmaması, esnafların levhalarını ve teşhir için dolaplarını sokaklara koyması, araçların dar sokaklara gelişi güzel parketmesi, hanutçular, turisti rahatsız eden boyacı ve seyyar satıcılar, taksiciler, turisti taciz eden satıcılar, barların ses izolasyonu olmaması, açık hava diskolarının yüksek sesle müzik yayını, fuhuş, ruhsatsız işletmeler, yeterli sayıda tuvalet olmaması.

YARIN: Kaleiçi umutsuz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!