Güncelleme Tarihi:
Edip Akbayram, Müslüm Gürses, Işın Karaca gibi ünlü isimlerin okuduğu Akın şarkılarının ve Vedat Türkali’nin sesinden “Bekle Bizi İstanbul” şiirinin yer aldığı çalışmanın detaylarını Akın’a sorduk.
* Yeni albüm için neden “Onurlu Yıllar” adını seçtiniz?
- Hem dinleyicilerimle geçirdiğim yıllara vurgu yaptığı, hem de bu 25 sene boyunca inandığı değerler açısından sisteme boyun eğmeyen, gelir geçer değer yargılarına prim vermeyen bir yaşam hikayesine verilecek en güzel isim olduğu için “Onurlu Yıllar” olsun dedik.
* Peki bu albüm fikri nasıl doğdu?
- Dostum Yavuz Bingöl’ün ofisinde, geçmiş günlerimizi yad ederken bana sorduğu soruyla başladı bu hikaye: “Senin 25 yılın dolmadı mı?” Ben de “Doldu da geçiyor bile” dedim. “O zaman sana neden bir tribute albüm yapmıyoruz?” diye sordu ve bu projenin fikri o şekilde doğdu...
* Bu albümde yer alacak sanatçıları nasıl belirlediniz?
- Hem benim şarkılarımı iyi yorumlayacağına hem de böyle bir projede var olmaktan mutluluk duyacağına inandığımız insanları tercih ettik. Bu bir anlamda benim doğum günü partimdi ve beni seven insanların burada olması gerekiyordu. Yaptığımız bu tercihlerin ne kadar doğru olduğunu da bu süreç içerisinde gördük. Bütün dostlarımız büyük bir titizlikle projeyi sahiplendiler. Bir kez daha tüm sanatçı dostlarıma teşekkür ediyorum.
EDİP AKBAYRAM OLMASA TARİHİM EKSİK KALIRDI
* Albüm kapağı da içeriği kadar dolu dolu olmuş. Sizin hakkında yorum yazan yazarları neye göre seçtin?
- Hepsi bu ülkenin yüz akı, yaşam ve sanat pratiğimin tanığı insanlar olsun istedim. Sanat hayatı öykünmeyle başlar. Uğraş verdiğiniz alanda örnek aldığınız insanlar vardır. Daha sonrasında kendi kimliğinizi yaratabiliyorsanız özgün bir sanatçı olarak var olursunuz. Üniversite yıllarımda besteci olarak örnek aldığım kişi Zülfü Livaneli’ydi. Aradan geçen 25 sene içinde 300’e yakın besteyle ve 13 albümle kendine ait müzikal bir kimlik yaratmış ve yaka kartı netleşmiş sanatçılardan biri olduğumu düşünüyorum. Zülfü Livaneli’nin yazısı okul bitirirken verilen bir karne, bir takdirname gibi sevindirdi beni. Can Dündar, Sunay Akın ve Nebil Özgentürk’ün de hakkımda yazdıkları yazılar benim için gurur vericidir.
* Sizin için bu albüme dair önemli olan neler var başka?
- Beni en çok duygulandıran olayların başında, 19 yaşındayken bestelediğim “Bekle Bizi İstanbul”un şairi, 95 yaşındaki Vedat Türkali’nin kendi şiirini okuyarak bu albümde var olmasıdır. Ayrıca Edip Akbayram’ın bu tür projelerde yer almayan bir sanatçı olmasına rağmen beni kırmayıp albüme destek vermesi benim için çok gurur verici. O olmasa benim tarihim eksik kalırdı.
MÜSLÜM GÜRSES BU ÜLKENİN LEONARD COHEN'İ
* Müslüm Gürses, ölümünden kısa süre önce stüdyoya girip sizin için bir şarkı okumuştu. Ne hissediyorsunuz?
- Müslüm Gürses bu ülkede kendine has yorumuyla, farklı ses rengiyle milyonlarca insanı etkilemiş bir fenomendir. Bu ülkenin Leonard Cohen’idir. Çocuk yaşlarımda çok dinledim Müslüm Baba’yı ve değişen çağa göre kendini değiştirip dönüştürmesini hep takdir ettim. “Asi ve Mavi” şarkısını kim okur diye düşündüğümüzde aklıma gelen tek isim Müslüm Gürses’ti çünkü her tarzdaki şarkıyı söyleme ve kendince yorumlama yeteneğine sahip olağanüstü bir yorumcuydu. Bu teklifi ona götürdüğümüzde ikiletmeden kabul eden ve bu albümün ilk kaydını gerçekleştiren de odur. Poptan rock’a birçok şarkı yorumladı ama ilk defa bir özgün müzik eserini benim albümümde seslendirdi. Keşke yaşasaydı ve bu şarkıyı milyonlarca insanın önünde canlı söyleyebilseydi. Nur içinde yatsın.