Yahnici: MHP'nin Apo'nun ipiyle iÅŸi yoktur

Güncelleme Tarihi:

Yahnici: MHPnin Aponun ipiyle iÅŸi yoktur
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 12, 2002 17:51

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Bahçeli'nin diğer partilerin 'bölücü örgütle aynı cephede yer aldıkları' iddiasının, iddia değil gerçek olduğunu savundu. Yahnici, "MHP'nin Apo'nun ipine sarılmakla" suçlandığını belirterek, "MHP'nin Apo'nun ipiyle filan işi gücü yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Yahnici, MHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin iki gün önce gerçekleştirilen birtoplantıda yaptığı konuşmayla ilgili bazı siyasi partiler ve sözcülerinin çeşitli demeçler verdiklerini kaydetti.

Bahçeli'nin sözlerinin açık olduğunu kaydeden Yahnici, Bahçeli'nin konuşmasında, ''AB Uyum Paketi'' hakkındaki görüş ve kanaatlerini aktardığını anlattı.

Yahnici, Bahçeli'nin konuşmasından sonra, soru-cevap bölümünde ''bölücü örgütle'' diye başlayan, ''Bir cepheleşmeniz mi var? Böyle kabul edebilir miyiz?'' şeklinde bir soru sorulduğunu, Bahçeli'nin de bu soruya ''cepheleşmeyi kastederek'', ''örgütün yanında şimdi 6 tane de siyasi parti var'' dediğini kaydetti.

Bu sözü, Bahçeli'nin kendilerini ''PKK yanlısı'' ilan ettiği şeklinde yorumlayanların tepkilerine şahit olduklarını belirten Yahnici, ''Soru cepheleşme şeklinde sorudur, cevabı cepheleşme şeklindeki bir cevaptır. Sayın Bahçeli, bu cepheleşmeyi kastetmiş, şimdi 6 siyasi parti de aynı cephe içindedir anlamında bir ifade kullanmıştır. Kullanılan ifade açık. Diğer şekli ile bunun arasında bir nüans var'' diye konuştu.

Haberin Devamı

İDDİA DEĞİL, GERÇEK

Bahçeli'nin kullandığı bu ifadeden yola çıkarak demeçler verenlerin, Bahçeli'nin konuşmasının tamamını iyi okumaları ve itirazlarını bu konuşma metni üzerinden yapmaları gerektiğini belirten Yahnici, ''Sorulan bir soru ve verilen cevap konunun basına yansıyan basit yüzüdür'' dedi. Yahnici şöyle devam etti:

''Kendilerinin 'bölücü örgütle aynı cephede' yer almaları iddiası ki, bu bir iddia değil gerçektir. Belgeye, kanıta ne ihtiyaç var. Meclis zabıtları belgedir, tutanaktır. AB Uyum Yasaları paketi görüşmelerinin tutanaklarını alarak bir iyice okuyup, incelersek gerekli kanıtlara ulaşırız. Orada kimlerin, hangi parti adına yapılan konuşmalarda neler anlattıkları son derece açıktır. Nasıl bir cepheleşmenin kurularak MHP'ye karşı birleşildiğinin belgeleri sadece ve sadece Meclis zabıtlarıdır. Başkaca bir belgeye ihtiyaç yoktur.''

ECEVÄ°T, MHP SAYESÄ°NDE BAÅžBAKAN

Haberin Devamı

Yahnici, ''MHP'nin kavgacı, uzlaşmaz ve cepheci tutum ve davranışlara yol açan bir siyasi hareket olarak suçlandığını, bu suçlamalardan en garibini DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen'in açıklamasında gördüğünü'' kaydetti. Yahnici, şöyle konuştu:

''Türkiye'de yıkıcı bir zihniyet yerleşmişken, yapıcı bir zihniyeti, cepheci bir zihniyet yerleşmişken cepheciliğe karşı çıkan bir zihniyeti, uzlaşmazlık kültürü hakim olmuşken uzlaşma kültürünü Türkiye'de siyasete getiren siyasi hareket MHP'dir. Bunun sonucunda 57. Hükümet kurulmuştur. Bunun sonucunda Sayın Aydın Tümen'in genel başkanı Başbakan olabilmiştir ve bunun sonucunda Sayın Ecevit hala DSPikiye bölünüp, yarı milletvekilini kaybettikten sonra, 3 Kasım'a kadarşartıyla başbakan ise MHP sayesinde başbakandır.

Haberin Devamı

Şimdi Aydın Tümen çıkıp da bunları söylerse, durumu kavrama noktasında veya anlatma noktasında bir yanlışlık var demektir. Bunu enunutmaması ve gözden ırak tutmaması gereken siyasi partinin DSP olduğu inancındayız."

TERÖR ÖRGÜTÜNE ALTIN TEPSİDE İMKAN SUNULDU

İdamın kalkmasına MHP'nin ret, 6 partinin ise kabul oyu verdiğini ifade eden Yahnici, şunları söyledi:

''Bir cepheleşme varsa, bir cephe halinde oy kullanma varsa bu durum açıktır. Terörist başı şimdi siyasete atılıp, milletvekili olacağı günlerin hayalini kurar hale gelmiştir. Bir millet oluşturmayayol açacak şekilde anadilde yayın ve öğrenim konusunda da oylar açıktır ve bellidir.

Biz diyoruz, bu bir millet oluşturma gayretidir. Biz demiyoruz, bu gayretin böyle olduğunu en iyi PKK, KADEK biliyor. Bir yanda MHP'lilerin oyları, diğer yanda 6 partinin milletvekillerinin oyları var. Meclis tutanakları bu oyları tespit etmiş vaziyette. Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği de bundan başka bir şey değil.

Haberin Devamı

Niye bir cepheleşme sözünden bu derece nem kapıp alınganlık gösteriyor arkadaşlar. Bu alınganlığı gösterecek idiyseler bu cepheleşmenin içinde olmayacaklardı. 6'sı bir yerde MHP bir yerde ise başka hangi belgeye ihtiyaç bulunmaktadır.''

PKK'nın 6, 7. ve 8. kongre kararlarının yayınlandığını, KADEK'in 1. kongre kararlarının da ortada olduğunu söyleyen Yahnici, terör örgütünün, ''Biz siyasallaşma sürecindeyiz. Bu süreçte Türkiye'den ikibüyük talebimiz var. Birisi idamın kalkması, diğeri ana dilde yayın veöğrenim'' dediğini anlattı. Örgütün buna ''Demokratik Cumhuriyet Projesi'' ismini koyduğunu kaydeden Yahnici, ''Adına ne derseniz deyin, AB'yi bahane edin, başka şeyi bahane edin. Neticede gelinen nokta, onların Demokratik Cumhuriyet Projelerinin gerçekleşmesi yolunda kendilerine altın tepside bir imkan sunulmasıdır. Bu imkanı sunan sizlersiniz. Altın tepsiyi taşıyan sizlersiniz. Altınız aynı anda, aynı ellerinizle bu tepsiyi tuttunuz'' diye konuştu.

APO'NUN Ä°PÄ°

Haberin Devamı

''MHP'nin Apo'nun ipine sarıldığı'' suçlamalarında bulunulduğunu kaydeden Yahnici, ''MHP'nin Apo'nun ipiyle filan işi gücü yoktur. Apo kaç paralık adamdır ki, MHP Apo'nun ipinden medet umsun'' dedi.

''Apo'yu MHP kurtardı'' şeklindeki haberlerin çirkin olduğunu ifade eden Yahnici, ''Bunlar çirkin, ayıp. Kendilerine baksınlar'' dedi.

MHP'nin şehit cenazelerini istismar ettiği şeklindeki iddiaları daeleştiren Yahnici, MHP ve ülkücü camianın şehit gerçeği ile 12 Eylül sonrasında karşı karşıya gelen bir hareket olmadığını ifade etti.

Aydın Tümen'in ''Terörle mücadele yapılırken acaba Sayın Bahçeli ve partisi sokaklarda şehit cenazelerinde gösteri yapmaktan başka ne yapmışlardır?'' şeklinde beyanat verdiğini kaydeden Yahnici, Tümen'in bu sözlerini de eleştirdi.

Yahnici, ''Bırakınız şehit cenazelerine kim katıldıysa katılsın. Kim kaldırdıysa kaldırsın. Siz de katılsaydınız, siz de kaldırsaydınız. Şehit cenazelerine katılmak hepimize düşen bir görev değil miydi? Niye şehit cenazelerini yalnız bıraktınız?'' diye konuştu.

Yahnici, ''şehit cenazelerine sahip çıkmayanları, çıkanları ayıplayanları kınadığını'' sözlerine ekledi.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!