Yağmur ormanlarını diğer ormanlardan ayıran şey nedir?

Güncelleme Tarihi:

Yağmur ormanlarını diğer ormanlardan ayıran şey nedir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 15:49

Yağmur ormanlarının diğer ormanlardan farkı nedir? Yağmur ormanlarının gezegenimizdeki yeri nedir? Yağmur ormanlarının öne çıkan en değerli özellikleri nelerdir? cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Yağmur ormanları gezegenimizin ciğerleri sayılıyor. Dolayısıyla dünyadaki yaşamın sürmesi adına çok büyük bir rol oynadığı ortada. Öne çıkan en değerli özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Güç Dengesi

Bilim insanları, Dünya’daki türlerin %75’inin yağmur ormanlarında yaşadığını söylüyor. Bu türlerin tamamını aydınlatabilmiş değiliz tabii. Bu ortamda yaşayan ve hala karşılaşma fırsatı bulamadığımız binlerce türün varlığından söz etmek mümkün.

2. Hastalıklara Çare

Gezegenimizdeki en fazla bitki çeşitliliği yağmur ormanlarında bulunuyor. Bunların çoğunu henüz keşfedemedik. İlaç sektörü, günümüzde üretilen ilaçların büyük kısmını yağmur ormanlarında yetişen bitkilerden elde ediyor. Bu yüzden, buradaki türlerin daha fazlasını keşfetmek ve onları nasıl kullanabileceğimizi anlamak, çare bulunamayan hastalıklar adına çok büyük öneme sahip.

3. Dar Alanda Çeşitlilik

Haberin Devamı

Hem bitki hem de hayvanlar açısından dünyadaki türlerin büyük bölümünün bu ormanlarda yaşıyor olması, gerçeğin sadece bir kısmını yansıtmakta. Göz kamaştıran çeşitliliğin yuvası olan yağmur ormanları, ekvatora yakın bölgelerde oluşabiliyor. Ama ekvator hattının tamamında değil, muson çukurları olarak adlandırılan yerlerde oluştuklarını da belirtmek gerek. Muson çukurları, dünyanın yüzölçümüyle kıyaslandığında çok küçük bir alana karşılık gelmekte.

4. Orada Kimse Var mı?

Yağmur ormanlarında yaşayan ve araştırmalar esnasında tesadüfen karşılaşmış olduğumuz yalıtılmış insan topluluklarının hikayelerini hepimiz okumuşuzdur. Ancak ormanların hala keşfedemediğimiz iç kısımları var. Bazı uzmanlar, yaklaşık 40 farklı insan topluluğunun orada bir yerlerde olduğuna dair izler elde ettiler. Onlarla henüz karşılaşamadık. 

5. Yok Olma Tehlikesi

Yağmur ormanlarını sorumsuzca tahrip ediyor, her geçen gün yüzölçümünü biraz daha azaltıyoruz. Örneğin, Batı Afrika’daki yağmur ormanlarının %90’ını yok ettik.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!