Yağmur buğday üreticisinin yüzünü güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Yağmur buğday üreticisinin yüzünü güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 11:30

Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden Çukurova'da son günlerde etkili olan yağışların, kısa süre önce ekim yapılan buğday ekili alanlara yaradığı bildirildi.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Çukurova yöresindeki yağışların, üreticiyi sevindirdiğini söyledi.

Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'unun karşılandığı yörede buğday ekili alanlara düşen yağmur miktarının istenen seviyede olduğunu belirten Tezcan, bunun “çimlenme aşamasında adeta ilaç gibi” geldiğini ifade etti.

Aşırı yağışın ise zararlı olacağını ifade eden Tezcan, “Yağışlar beklenenin üzerinde olursa buğdaya zarar verir, verimi düşürür ve aynı zamanda mısır ekimini de geciktirir. Bunların yanı sıra pamuğun da geç ekilmesine yol açabilir” dedi.

Havanın, bundan sonraki seyrinin önemli olduğunu vurgulayan Tezcan, “Yağmura tüm Türkiye'deki üreticilerin ihtiyacı var. Son 5 yıl içinde Türkiye'deki yağış ortalaması düşüktü. Bu sene yağan bol miktardaki yağmur ve kar, yazın rahat ettirir. Barajlar dolar, yazın sıkıntı yaşanmaz” diye konuştu.

Buğdaya ilgi azaldı

Tezcan, Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda ekimi yapılan buğdaya çiftçinin ilgisinin azaldığını da söyledi. Geçen yıla göre ekim alanının yaklaşık yüzde 20 oranında düştüğünü bildiren Tezcan, şunları kaydetti: “Buğday ekimi sadece Çukurova'da değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de azaldı. Buğdayda eskisi gibi rekolte var ama, girdi maliyeti ucuz bir ürün olmaktan çıktı. Önceden buğdaya ilaç atılmazken, şimdi 2 kez atmak zorunda kalıyorsunuz. Bu nedenle de üretici buğday yerine başka alternatiflere yöneliyor. Geçen yıl üretim pamuğa kaymıştı. Pamuktan umduğunu bulamayan üretici, bu kez de mısıra döndü” dedi.

Sera ve bahçelere dikkat

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise şu ana kadar gerçekleşen yağışlarda tarlalarda ciddi bir zarar oluşmadığını, sadece sera ürünlerinin hasadında gecikmeler olabileceğini söyledi.

Yağışların hububata zarar verecek düzeyde olmadığının altını çizen Girmen, “Ekili başka bir ürün de henüz yok. Ürünler için henüz bekleme dönemindeyiz. Hububat dışındaki ürünler için aşırı yağışların tehlikeli boyutları olabileceğini söylemek için henüz erken. Soğuk havaların etkili olması, bahçelerde özellikle toplanmamış ürünlerde zarar yol açabilir, ancak bu konuda da henüz bir tehlike yok” dedi.

Şubat ayında da yağışın aynı şekilde sürmesinin beklendiğini ifade eden Girmen, “O zaman belki yağışın olumsuz etkisini konuşabiliriz, ekili alanlarda kısmen zarara yol açabilir. Bu söylediklerimiz, Çukurova'da drenajı ve altyapısı düzün olan yerler için geçerli. Böyle olmayan araziler de var ve oralarda her zaman sorun yaşanabilir”diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!