Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00
Türkiye'de son aylarda yağış miktarının mevsim normallerinin altında seyretmesi kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Geçen yıllara kıyasla yaklaşık yüzde 50 oranında azalan yağış miktarı nedeniyle tarım alanlarındaki üretimin yanısıra barajlardaki su seviyesi de düştü.
Türkiye'de son dört ayda toplam yağış miktarında normallere göre yüzde 39.5, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.8 oranında azalma gözlendi. Yağış azalması kıyı bölgelerde yüzde 30, iç bölgelerde ise yüzde 50'ye kadar ulaştı. Yağışa bağlı olarak barajlardaki su doluluk oranı yüzde 14'e, hidrolik üretiminin yarısını karşılayan Fırat barajlarında ise yüzde 7 'ye düştü. Yağışın azalması sadece tarım üretiminde değil enerji konusunda da sıkıntı yaratıyor.
Devlet
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1 Ekim 2000-31 Ocak 2001 (4 aylık) tarım yılı yağış raporlarında toplam yağışların genel olarak normallerinden ve geçen yıl yağışlarından az olduğu ortaya çıktı. Türkiye genelinde seçilen 107 istasyonda yapılan ölçümlere göre, toplam yağış normali metrekareye 313.9 milimetre iken, son dört ayda 190.1 milimetre yağış kaydedildi. Geçen yılın yağış ortalaması ise metrekarede 249.4 milimetre olarak saptandı.
Bu dönemdeki yağış azlığı kıyı bölgelerde normallerinden yüzde 30, iç bölgelerde ise yüzde 50'ye kadar ulaştı. "Son 4 aylık dönemde" Marmara bölgesinin tamamında toplam yağış miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre, normallerinden az oldu. Toplam yağışlar, Çanakkale'de geçen yıl yağışı civarında, Edirne'de fazla, diğer merkezlerde ise az olarak gerçekleşti.
Karadeniz BölgesiKaradeniz Bölgesinde toplam yağış miktarı Trabzon ve Sinop'ta normalleri civarında, diğer merkezlerde ise normallerinden az olduğu tespit edildi. Toplam yağışlar, Bayburt, Tortum ve Sinop'ta geçen yıl yağışları civarında, diğer merkezlerde ise az olduğu kaydedildi.
İç Anadoluİç Anadolu'nun tamamında toplam yağışlar normallerinden az olarak gerçekleşirken, toplam yağışlar, Konya'da geçen yıla göre fazla, Karaman'da civarında, diğer merkezlerde ise az olarak gerçekleşti.
Ege BölgesiEge Bölgesi'nin tamamında toplam yağış miktarı normallerinden az oldu. Toplam yağışlar, Milas ve Muğla'da geçen yıl yağışlarından fazla, Aydın, Dikili ve İzmir'de civarında, diğer merkezlerde ise az olduğu belirlendi.
Akdeniz BölgesiAkdeniz bölgesinde toplam yağış miktarı Antalya, Finike ve Manavgat'ta normalleri civarında, diğer yerlerde ise normallerinden az olduğu saptandı. Toplam yağışlar Anamur, Antakya, İskenderun, İslahiye, Kahramanmaraş, Mersin ve İskenderun'da geçen yıl yağışlarından az, diğer merkezlerde fazla oldu.
Güneydoğu Anadolu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde toplam yağış miktarı Diyarbakır'da normalleri civarında, diğer merkezlerde ise normallerinden az olarak tespit edildi. Toplam yağışlar, Diyarbakır ve Siirt'te geçen yıl yağışlarından fazla, Mardin, Şanlıurfa ve Sivirek'te civarında, diğer merkezlerde ise az olduğu saptandı.
Doğu AnadoluDoğu Anadolu Bölgesinde ise toplam yağışlar Ardahan'da normallerinden fazla, Kars'ta normalli civarında, diğer merkezlerde ise normallerinden az oldu. Toplam yağış miktarı Erzurum ve Hınıs'ta geçen yıl yağışlarından fazla, Ağrı, Ardahan ve Kars'ta civarında, diğer merkezlerde ise az olduğu belirlendi.
1970-1974 ve 1989-1990Son 40 yılda Türkiye genelinde yağışların toplam analizleri incelendiğinde ise 1999 ve 2000 yılı yağışları normallerinin altında gerçekleştiği ortaya çıktı. Ancak bu dönemde Türkiye'de 1970-1974 ve 1989-1990 yıllarında da ardışık olarak benzer yağış azlığı görüldü. 1989-1990 yılı bu dönem içerisinde ardışık olarak en az yağışın görüldüğü yıllar oldu.
Yağış için umut varDeneysel olarak yapılan mevsimsel hava tahminlerine göre, önümüzdeki üç aylık dönemde Türkiye için yağış azlığı beklenmiyor. Tüm yurt genelinde normallerinde yağış bekleniyor. Hava sıcaklıklarının ise normallerinin üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
•
Ankara'da su sıkıntısı