Güncelleme Tarihi:
Özgün yaptığı açıklamada, mayıs ayının yağışlı geçtiğini belirterek, özellikle uzun süre yağış alamayan İç Anadolu'nun büyük kesimindeki çiftçilerin yağışlarla yüzünün güldüğünü söyledi.
Bu tip yağışlı sistemin, iklimsel döngüler içinde normal olduğunu anlatan Özgün, mayıs ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyrettiğini, sadece yağışlı anlarda 2-4 derece sıcaklık düşüşü yaşandığını bildirdi.
İklim değişikliği sonucunda sıra dışı meteorolojik olaylar yaşandığını, ancak mayısta gerçekleşen standartların üzerindeki yağışları, tamamen iklim değişikliğine bağlamanın doğru olmadığını ifade eden Özgün, geçmiş yıllarda da benzer durumların yaşandığını kaydetti.
La Nina etkisi az da olsa sürüyor
Özgün, 2011-2012'nin kış aylarında hissedilen La Nina etkisinin hemen tamamen bitmesinin beklenmemesi gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla yağışlarda, zayıf da olsa La Nina etkisi var. Bu yağışlar bahar yağışları. Kararsızlık yağışlarından oluşan yağmurlar etkili oluyor. Bölgesel yağan bu yağışlarda, her noktaya aynı oranda yağış olmaması normaldir. Bu tür yağışlar lokal olduğu için birkaç özelliği var. Bu yağışların kısa vadede dahi tam olarak hangi lokasyona yağacağının tahmin edilmesi zordur. Uzun vadeli tahminlerde ise tutarlığı az olan yağışlardır.”
Yağışların mayıs ayı sonuna kadar devam edeceğinin öngörüldüğünü belirten Özgün, “Haziranda hava sıcaklıklarının özellikle Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Yani Mayıs ayına göre 4-5 derecelik bir yükselme olacak” dedi.
Karadeniz, yazı az yağışlı geçirecek
Yaz aylarında, Karadeniz bölgesinde mevsim normallerinin altında diğer bölgelerde ise mevsim normalleri civarında yağış beklendiğini belirten Özgün, tatil kesimleri olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde ise karakteristik olarak az görüleceğini vurgulayarak, “Ege ve Akdeniz'de yaz aylarında sıcaklık, mevsim normallerinin yaklaşık 1 derece üzerinde seyredecek. Ülke genelinde sıcaklıklar yükselecek havalar ısınacak” diye konuştu.
Özgün, bahar yağışlarında olduğu gibi şehir selleri ve yanlış kentleşmenin sonuçlarının gelecek yıllarda da görüleceğini belirterek, sadece Karadeniz üzerinde görüldüğü bilinen dere üzerine yapılaşmanın, diğer kentlerde de bulunduğunu, buralara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Yanlış yapılaşmanın olumsuz sonuçlarının kış aylarında hava kirliliği olarak, bahar ve yaz aylarında ise şehir selleri olarak ortaya çıktığını ifade eden Özgün, daha az etki için yapılaşmanın önem taşıdığını kaydetti.