Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, tüketici fiyatlarında Mayıs ayı enflasyon oranı Nisan ayındaki yüzde 10.2 seviyesinden yüzde 9.1’e geriledi. Bloomberg haber ajansının 16 ekonomistle yaptığı bir ankette, enflasyonun yüzde 10.1 olması bekleniyordu.
Credit Agricole Cheuvreux’nun gelişmekte olan piyasalar analisti Simon Quijano-Evans, enflasyondaki düşüşü Türkiye için güzel bir gelişme olarak tanımlasa da “Merkez Bankası’nın daha önce de belirttiği gibi bu düşüşteki temel neden işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gerileme oldu” dedi.
Quijano-Evans aynı zamanda, “Şu anda sorulması gereken soru, bu rakamların halkın enflasyon beklentisini nasıl etkileyeceği ve Merkez Bankasının bu beklentileri başarılı bir şekilde nasıl bastıracağıdır” dedi.
GÖZLER MERKEZ BANKASINDA
Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan piyasalar analisti Timothy Ash ise, “Rakamlar harika. Hem TÜFE hem de ÜFE için gelen rakamlar beklentilerin gerisinde kaldı. Bu oranlar Türkiye Merkez Bankası’nın çabalarını destekledi” dedi.
Enflasyondaki düşüş, merkez bankasının para politikası komitesinin geçen ay tarım ürünleri fiyatlarında yaşanacak düşüşün enflasyonu aşağı çekecek tahminini destekledi.
JPMorgan Chase ekonomistlerinden Yarkın Çebeci de, “Enflasyondaki düşüşün temel nedeni sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüş ve et ve ulaşım fiyatları da gerilemeyi destekledi. Türkiye’de özellikle euro bölgesinde yaşanan sorunlar dikkate alındığında, merkez bankasına her geçen gün biraz daha sempati duyuluyor” diye konuştu.
İtalyan UniCredit bankasının gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Matteo Ferrazzi enflasyondaki düşüşü olumlu bir gelişme olarak tanımladı ve “düşüş merkez bankasını faizleri yükseltme konusunda daha dikkatli hareket etmesini sağlayacak” dedi.