Güncelleme Tarihi:
Özellikle bono satıp dolar alan yabancılar kurun yükselmesinde etkili oluyor. Buna karşılık yerli yatırımcıların yüksek kurdan  döviz bozdurmaları baskıyı biraz olsun azaltıyor. Â
Toronto Dominion Bank işlemcisi Süha Yaygın, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden bir çıkış olduğuna dikkat çekti. Yaygın, özellikle bono piyasasında etkili olan çıkışlarla kurların da yukarı gittiğini belirtti.
Piyasadaki hareketi CNBC-e'ye değerlendiren Yaygın, Türkiye gibi cari açığı yüksek ülkelerin baskı altında olduğuna işaret etti. Yaygın, "Bu piyasalara son dönemde yeni bir taze para girişi yok. Bu nedenle yeni bir para sokmak için beklemek lazım." dedi.
Yaygın, dolar kurunun yükseliÅŸine karşın bu seviyelerden satışa geçmek için henüz erken olduÄŸunu ve hareketin sürebileceÄŸini vurguladı.Â
YABANCI KURU SORUYOR
TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın, yabancı yatırımcıların kendilerine ilk olarak döviz kurunu sorduğunu söyledi. Kargın, liranın aşırı değerli olduğu ve hızla değer kaybedebileceği endişelerine karşı, bu aşırı değerlenmede uzun vadeli yatırımcıların, gelecek için değer gördükleri Türkiye'ye şimdiden gelmelerinin rol oynadığını kaydetti.
Kargın, uzun vadeli yatırımcıların getirdikleri bu dövizlerin zaten bankaların kasalarında yer aldığına ve günümüzde büyük ölçekli bankaların birleşme, satın alma, özelleştirme gibi faaliyetlerin finansmanına talip olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla bu döviz sağlam kaynaklardan Türkiye'ye girmiş durumda. Ciddi miktarda zaten döviz mevduatı var. Benim anlatmaya çalıştığım, döviz arzının sağlamlığı yönünden bir sorun olmadığı ve bu durumun spekülasyonlara kapıyı önemli ölçüde kapattığı" diye konuştu.