Güncelleme Tarihi:
Reuters tarafından yayımlanan bir haber analizde, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artırımları ve ekonomik iyileşmenin rayına oturmuş bir şekilde ilerlemesiyle Türkiye için uzun süredir olumlu düşünen yabancı yatırımcıların fikrini değiştirmeye yakın olduğuna işaret edildi.
Reuters, İslami köklere sahip hükümetin darbe iddiasıyla bir grup komutanı tutuklamasının, bu yatırımcıların ülkeye duyduğu güvenin derinden sarsılmasında önemli olduğuna dikkat çekildi.
Emekli orgenerallerin serbest bırakılması ve sivil liderler ile Genelkurmay Başkanı’nın bir araya geldiği toplantı, tedirginliği şimdilik biraz indirdi. Ancak gelişmelerin perde arkasında daha büyük risklerin belirmeye başladığına inanılıyor.
Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti, aynı zamanda Anayasal reformları gerçekleştirme çağrılarında daha sert açıklamalar yapmaya başladı.
Ülkede aynı zamanda AK Parti’nin kapatılması tartışmaları yeniden gündeme geldi. Hatta gelişmeler sonucunda ortaya çıkan siyasi istikrarsızlığın erken seçim getireceğine yönelik söylentiler ortaya çıktı. Normal şartlarda seçimler, 2011 yılının Temmuz ayında gerçekleşecek.
İsviçre bankası UBS’in ekonomistlerinden Reinhard Cluse, “Bu potansiyel risklerin ortaya çıkaracağı sonuçlar sadece ses getirmekle kalmayıp, yatırımcıların Türkiye piyasası için temkinli hareket etmeye başlamasına neden olabilir” diyor ve ekliyor: “Türk piyasalarının geçen yıl imza attığı başarılı performans dikkate alındığında, bazıları ülkede risk-kazanç oranının eskisi kadar çekici olmadığını düşünebilir.”
SİYASİ ARKA PLAN KARANLIK
Türk piyasaları 2009’da yüksek kâr rakamları açıkladı ve gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla daha başarılı bir performans sergiledi.
Reuters, geçtiğimiz sene siyasi tablodaki istikrarlı görünümün de yatırımcılara yardım ettiğini söylerken, bu yıl aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.
Türkiye’de 1960’dan bu yana dört darbe yaşandı ancak son gelişmeler sonrasında böyle bir şeyin gerçekleşmesi beklenmiyor. Buna rağmen, yaşanan olaylar İMKB’nin yüzde 10’a kadar değer kaybı yaşamasına neden oldu ve lira dolar karşısında yüzde 3 oranında geriledi.
Barclays Capital analistlerinden Christian Keller, “Türkiye’de ülke içi sorunlar yeniden gündeme gelmeye başladı ve bu sorunların dikkate alınması gerekiyor. Bu gelişmeler, ülkeyi yeniden riskli bir pozisyona koyarken, aynı zamanda liranın değer kazanma potansiyelini etkiliyor” dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, geçtiğimiz hafta siyasi liderler ile ordu arasında artan gerilimin, ülkenin kredi notunu etkileyebileceğini ve Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke pozisyonuna yükseltilmesini erteleyebileceğini açıklamıştı.
Diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Moody’s de son zamanda Türkiye’nin kredi notunu yükseltti ve bu hareketler ülkenin geçen yıl ki derin resesyondan çıktığının bir işareti olarak algılandı.
Ancak ülkenin politika sahnesinde yaşanan gerginlik, Citi Group’un ülkenin görünümünü pozitiften durağana çevirmesine ve yatırımcılarını Güney Afrika’ya kaydıracağını açıklamasına neden oldu.
Citi’nin öz varlıklar konusunda uzman analisti Andrew Howell, “Türkiye’deki reel faiz oranları son yıllarda oldukça düşük seviyelere geriledi ve yatırımcıların risk alma isteklerinin azalmasıyla birlikte, piyasalar için eskisinden daha az tampon etkisi yaratmasına neden oldu” dedi.