Yabancı turiste ’Euro 2008’ molası

Güncelleme Tarihi:

Yabancı turiste ’Euro 2008’ molası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 00:00

Antalya’nın bu sezon yabancı turistler tarafından kapatılması ve Euro 2008 nedeniyle tatili erteleyen turistler, Ege’de turizmcilerin rotayı yerli turiste çevirmesine neden oldu.

Muğla, Dalaman, Bodrum, Marmaris’in içinde bulunduğu bölge, bu sezon Antalya’yla rekabet etmekte zorluk yaşarken, istenilen şekilde pazarlama yapılamaması da bölgeyi tercih eden turist sayısını azaltıyor. Bölgeye geçen yıl 2 milyon 600 bin turist gelirken, bu yıl bu rakamın sadece yüzde 10 artışla 3 milyona çıkması bekleniyor

Ruslar yerine yerli

Alman tur operatörü TUI’ye bağlı olan ve Türkiye’de dördü Ege’de, üçü Akdeniz’de olmak üzere yedi tatil kulübü bulunan Magic Life da, bu yıl Marmaris, Sarıgerme ve Bodrum’daki tesislerinde haziran ve temmuz aylarında Euro 2008 nedeniyle rezervasyonu yavaş giden Avusturyalı ve İsviçreli turistlerin yerine, Türkleri konaklatmayı hedefliyor. Magic Life Center Türkiye Genel Müdürü Başak Erel, Marmaris Magic Life’de mayıs ve haziran için dolulukların yüzde 95’lerde olduğunu belirterek, "Ancak temmuz ve ağustosta Avusturyalı ve İsviçrelilerin rezervasyonları yavaş gidiyor. Rus piyasasında genişlemek yerine iç piyasaya açılma kararı aldık" dedi. Antalya bölgesindeki tüm tesislere yönelik yoğun bir Rus turist talebi olduğunu hatırlatan Erel, "Bu yıl Antalya’daki tesislerin birçoğu yüzünü Rusya’ya yöneltti. Bölgede bizim ayarımızdaki tesislerin büyük bir kısmının Ruslar tarafından önceden garantili olarak kapatması nedeniyle Antalya bölgesinde yerli turiste ayrılan kapasite azaldı. Avusturya pazarında temmuz ve ağustos ayında beklenen daralma nedeniyle bizim de bir karar vermemiz gerekiyordu. Magic life olarak tesislerimizde hiçbir zaman bir grubun hakim hale gelmesini istemiyoruz" diye konuştu. Avusturya piyasasındaki azalmanın ekonomik ve siyasi nedenleri olabileceğini belirten Erel, en önemli sebebin ise Euro 2008 olduğunu söyledi.

Fiyat artışı yüzde 5-8

Bu yıl kurlardaki yüzde 30’a yakın artışın YTL fiyatlarına da yansıdığını bu nedenle birçok tesisin iç piyasa fiyatlarını yüzde 40 oranında artırdığını aktaran Erel, "Magic Life olarak tesislerimizde iç pazarı büyütmek istediğimiz için fiyat artışlarımızı bu yıl yüzde 5-8 arasında tuttuk. Bunun yanında çok avantajlı bir erken rezervasyon sistemi uyguluyoruz. Bu fiyat artışını yaparken KDV’deki indirimi de gözönüne aldık. Genel olarak Ege’nin Antalya’dan daha pahalı olduğu söylenir. Fakat grup olarak bunun tersini yaptık. Özellikle Bodrum’daki tesisimizin iç piyasa fiyatları Antalya’dan daha ucuz" açıklamasını yaptı. Marmaris Magic Life’ın haziran ayı kişi başı konaklama fiyatı 129 YTL’den, Bodrum Magic Life ise 89 YTL’den başlıyor. Magic Life’larda en yüksek sezonda konaklama fiyatı ise 289 YTL’yi bulabiliyor.

Tam üç haftadır telefonlar çalmıyor

ERKEN rezervasyon kampanyalarının çok iyi gittiğini fakat üç haftadır telefonların çalmadığını da belirten Başak Erel, "Bunda küresel kriz ve kapatma davasının etksisi olabilir. Ancak bir iki hafta içinde piyasanın açılmasını bekliyoruz. Oysa geçtiğimiz yıllarda nisanda başlayan erken rezervasyon kampanyasını bu yıl şubat sonunda başlattık. 3 hafta öncesine kadar kampanya çok iyi gitti. Geçen yılın iki katı oranında erken rezervasyon aldık. Fakat son 3 haftadır tüm sektörde yaşanan belirsizlik nedeniyle telefonlar çalmıyor" dedi.

Yatırım isteğimiz sürüyor

TÜRKİYE’de yatırım planları olduğunu da tekrarlayan Magic Life Center Genel Müdürü Başak Erel, emlak fiyatlarını artması nedeniyle şu anda beklemede olduklarını ancak İzmir’den, Alanya’ya kadar uzanan bölgede fırsatlra baktıklarını söyledi. Erel, TUI’nin Akdeniz bölgesinde yatırıma devam ettiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!