Siyami Kahyaoğlu <br>skahyaoglu@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2007 00:00
"2005 yılında ilan edilen Pardus, Gentoo tabanlı bir işletim sistemiydi. TÜBİTAK bünyesinde çok küçük çekirdek bir kadroyla dağıtım hazırlanmaya başlandı. 2005 yılındaki ilk dağıtım hepimizden ciddi tenkitler aldı. Ancak bu tenkitler genellikle gurupların şevke ve hevesini kırarken, Pardus dağıtım gurubu tam aksine bu tenkitlerden güç alarak strateji değiştirdi.
Artık Pardus’un iki ana yapısı var: Çalışan (Live) CD ve kurulan (Installation) CD. Burada çalışan model, özellikle bilgisayarlarında başka işletim sistemleri yüklü olup da deneme yapmak isteyenler için ideal. Sistem bu yolla direkt CD’den çalıştığı için, mevcut yapınızda herhangi bir değişikliğe yol açmadan denemeler yapabiliyor, kullanabiliyorsunuz.
Pardus 2007 de bir çok yenilik var ve bu yenilikler oldukça etkileyici. Pardus 2007 artık KDE merkezli bir dağıtım. Ayrıca PiSi isimli Pardus’a özel paket uygulama aracı, Çomar isimli konfigürasyon aracı, açılış (boot) sürecini çok uygun seviyelerde tutmayı başaran Müdür adlı uygulama bu yeniliklerden bazıları.
Masaüstünü düzenlemek için de yeni yapılar geliştirilmiş. Bunlarda biri Kaptan adını taşıyor. Tasma sayesinde de masaüstünüzü kendi zevkinize ve taleplerinize göre düzenleyebiliyorsunuz.
Firefox, Amarok, Media Player, GIMP ve OpenOffice yazılımlarının tamamının Türkçe sürümleri Pardus dağıtımıyla birlikte geliyor.Ayrıca Türkçe heceleme ve yazım kılavuzu Zemberek de pakete dahil (ki geçen yazımda bunu 2006’nın ürünü olarak seçmiştim). Pardus’ta bir masaüstü çalışma ortamı için ihtiyaç duyabileceğinizden çok daha fazlası var.
Hatta Pardus o kadar başarılı ki, Hollanda da Pardus kullanıcı gurubu bile var (http://worldforum.pardus-linux.nl). Eğer kullanıcı sayısı artarsa uzun ömürlü ve çok başarılı olması mümkün."
Bunlar benim yazdığım şeyler değil. Sizlere DistroWatch sitesi yazarının çok hoşuma giden Pardus incelemesini elimden geldiğince tercüme ederek aktarmaya çalıştım. Yazının orjinalini http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20070115 adresinde bulabilirsiniz. İngilizce bilenlere tavsiyem, baştan sona okumaları ve masaüstünde hiçbir şeyin, hiç kimsenin alternatifsiz olmadığını görmeleri. Yeter ki üretelim, üretenlerimize sahip çıkalım. Bravo TÜBİTAK, bravo Erkan Tekman ve arkadaşları.
Bu arada 2006 yılında alternatifsizliği reddeden bazı kurumlara göz atacak olursak:
1- Temmuz 2006’dan itibaren Tüm IBM çalışanları masaüstünde Red Hat Linux kullanmaya başladılar.
2- Chicago şehri tüm uygulamalarını Red Hat Linux’a taşıdı
3- Üzerinde birçok spekülasyon yapılan Münih, Debian Linux’u seçti.
4- Hindistan’ın Kerala Eyalati Eğitim bölümü 12 bin 500 okulunda Linux’a geçti (Milli Eğitim Bakanlığımıza ithaf olunur).
5- Güney Kore Hükümeti 120 bin kullanıcısını daha Linux’a çevirdi.
6- Dell, Linux yüklü fiyatı ucuzlatılmış PC satışına başladı (darısı Türkiye’nin başına).
7- Venezuela açık kaynak yazılım kullanma kararı verdi. Böylece Uzak Doğu ve Güney Amerika’da açık kaynak yazılım desteklemeyen devlet hemen hemen kalmadı.
8- Türk Silahlı Kuvvetleri en önemli ağ yapılarından birisi olan ASAL da gerek masaüstü, gerekse sunucu platformunda Linux’u seçti.