Ya tuvalet ya kütüphane!

Güncelleme Tarihi:

Ya tuvalet ya kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kasımpaşa'da bir ilköğretim okulu yer darlığından öğrencilerinden 80'ini başka bir okula gönderdi. Okul yönetimi, kütüphaneyi de kızlar tuvaletinden geçen koridorun sonunda yapmak zorunda kaldı.

Cezayirli Gazi Hasanpaşa İlköğretim Okulu, bahçesinde bulunan ve Kızılay'a ait olan bir yapının kendilerine devredilmemesinden dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyor. Eski muhtarın işgalinde olan bina yapılan tüm girişimlere rağmen boşaltılamadı. Okul duvarına bitişik olarak çalışan kahveler, 1969'dan bu yana istimlak çalışmaları sürmesine rağmen bir türlü boşaltılamadı.

Eğitim kalitesinin yüksek olmasından dolayı Kasımpaşalıların en çok rağbet ettiği Cezayirli Gazi Hasanpaşa İlköğretim Okulu, sıkıntılarını bir türlü aşamadı. Okulun en önemli sıkıntısı, bahçe duvarları içinde yer alan Kızılay'a ait binanın bu eğitim kurumuna devredilmemesi. Bunun önündeki en büyük engel ise, Camiikebir Mahallesi eski Muhtarı Yücel Varol. Bu binayla ilgili mülkiyet mücadelesi bundan 5-6 yıl önce başladı.

Muhtarlık binası yapılıyor

Beyoğlu Kaymakamlığı, 1994'te ilköğretim okulunun bahçesindeki iki katlı yapının okula devredilmesi için müdürü davet etti. Metruk durumdaki binanın restorasyon masrafından korkan müdür bu teklifi geri çevirdi. Berduşların barındığı izbe binaya eski muhtar Yücel Varol sahip çıtı. Kaymakamlığın ve mahalle halkının desteğiyle bina restore edildikten sonra muhtarlık binası olarak kullanıldı. Binanın alt katının bir bölümü ise sanat galerisi olarak hizmet vermeye başladı.

O dönemde okul yer sıkıntısı çekmeye başlayınca eski muhtar Varol, binanın üst katını okula teslim eti. Burada açılan iki yeni sınıf öğrencilerin biraz rahatlamasını sağladı.

Muhtar seçilemiyor

Ama bu güzel günler, muhtarın 18 Nisan 1999 seçimlerini kaybetmesinden sonra bitti. Muhtar binanın kendi şahsına kiralandığını bildirerek, sınıfların boşaltılmasını istedi.

Bu eğitim yılının başına kadar süren bu sürtüşme, okul kayıtlarının devam bittiği günlerde tırmanışa geçti. Eski muhtarın iki sınıfın sıralarını binadan atması bardağı taşıran son damla oldu. Binadaki iki sınıfa güvenerek fazla öğrenci kaydı yapan okul yönetimi öğrencilerden 80'ini Ahmet Emin Yalman İlköğretim Okulu'na göndermek zorunda kaldı. Eğitim kalitesinin yüksek olmasından dolayı çocuklarını bu okula kaydettirmek için çabalayan veliler, bu sürpriz nakil karşısında şaşkınlık içinde kaldı.

Tuvaletli kütüphane!

1921 Kasımpaşalılar Derneği'nin araya girmesiyle muhtar boşalttığı sınıfları okula iade etti ama sorun tam olarak çözülemedi. Okul yönetimi, binanın tamamının eğitime devredilmesi için harekete geçtiyse de sonuç alamadı. Okul Koruma Derneği Başkanı Osman Toprak, Kızılay yetkililerine ve Beyoğlu Kaymakamlığı'na bir dilekçeyle başvurarak sorunun çözülmesini istedi. 1921 Kasımpaşalılar Derneği de, Valilik ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü nezdinde girişimlerini sürdürürken eski muhtarın işgali devam ediyor.

Haberin Devamı

Okul alanının dar olması çocukların gündelik yaşamını ve eğitimi etkiliyor. Okulun 5 metrekarelik kütüphanesine kızlar tuvaletinin içinden geçilerek ulaşılabiliyor. Dolayısıyla bu kütüphane tam olarak kullanılamıyor. Kullanıldığı zamanlarda ise kitap okurken tuvalet kokularına katlanmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!