Güncelleme Tarihi:
Assange’ın tutuklanmasını takip eden günlerde, Wikileaks’e verilen destek hızla artmaya başladı. İnternet üzerinden ödeme hizmeti sunan birçok şirket Wilieks’e hizmeti kesmesine rağmen, sitenin bağışları artış gösterdi. En son olarak, İzlanda-İsviçre şirketi DataCell, Wikileaks destekçilerine doğrudan banka hesaplarından bağış yapma imkanı sundu.
Ana server’larının çökmesinin ardından İsviçre’deki alan ismini kullanmaya başlayan Wikileaks’in belgelerini yayımlayan server sayısı da artışta. Şu an gizli belgelerin şifrelenmiş kopyalarını yayımlayan 1,000 civarı server olduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar 251 bin 287 belgeden, 1344 tanesi yayımlanmış bulunuyor.
Ancak Wikileaks’e verilen desteğin en etkin olduğu alan, siber saldırılar.
WİKİLEAKS’İN İHLALLERİ
Belgelerin açıklanmasından günler sonra, internetin en büyük perakende sitelerinden Amazon.com Wikileaks server’larını kapattı. Amazon, bu kararın ABD hükümetinin baskıları nedeniyle değil, “hizmet şartlarının ihlal edilmesi” nedeniyle alındığını belirtti.
Washington Post’un haberine göre, Wikileaks, Amazon’un kullanıcı şartlarını ihlal etti. Bunlar, “kullanıcının içerik üzerindeki sahipliğini veya tüm haklarını kontrol etme” ve “kişiye veya varlığa zarar oluşturmayan” maddelerinin ihlaliydi.
Amazon server’larının kapatılmasının ardından Wikileaks hemen İsviçre’de yeni bir server kullanmaya başladı. Bu günlerde, Anonymous adını taşıyan “hacktivist” grubu Amazon’a saldırı başlattı ve şirketin Avrupa satışlarını felce uğrattı.
Visa, Mastercard ve PayPal’da Wikileaks ile bağlantılarını hizmet şartlarının ihlalini öne sürerek kesince, “siber gerilla” Anonymous grubu “İntikam Operasyonu” başlattı. Ddos (hizmet reddi) saldırılarıyla ve bu şiketlerin internet üzerindeki hizmetlerini çökertti.
Intikam Operasyonu, Wikileaks karşıtı grupların “Direniş Operasyonu” saldırılarıyla karşılaştı. Saldırılarda en azından bir server kullanılamaz hale geldi.
Facebook ve Twitter gibi toplam üye sayısı 700 milyonu aşan, İran, Küba ve Çin gibi ülkelerde demokrasi taraftarlarının sesini duyuran sosyal paylaşım ağları, Wikileaks destekçisi grupların kendi siteleri üzerinden gruplanmalarına karşı önlem almaya başladı.
Bu sefer, Amazon, PayPal, hatta Microsoft, Apple ve Google şirketlerin ifade özgürlüğü ve sansür konusunda politik karar alma yetkisi olup olmadığı tartışması başladı.
TWITTER CEPHESİ
Siber savaşların büyüdüğü günlerde, Twitter’ın Wikileaks’le bağlantılı konu başlıklarını bloke ettiği söylentileri yayıldı. Huffington Post’da yer alan habere göre, Twitter Pazartesi günü böyle bir uygulama olduğunu reddetti.
Geçtiğimiz hafta içinde MasterCard ve İsveçli savcılara ait sitelerin saldırıya uğraması, hacktivistlerin Assange’ın “düşmanı” olarak görülen hedefler seçtiği düşüncesini doğurdu. Ancak MasterCard’ı çökerten Anonymous, Twitter’ı hedef alacaklarını açıkladı.
Grup, internette yayımlanan mesajında, “PayPal dahil Wikilieaks’e sansür uygulamaya çalışan tüm şirketlere saldıracağız” dedi.
FACEBOOK CEPHESİ
Facebook, yaşanan gelişmeler sonrası “nefret ve taciz ekibi” kurdu. Facebook, himzet şartlarıyla uyuşmayan veya yasadışı içerikleri silecek olan ekibin hayata geçmesiyle, ifade özgürlüğü tartışmalarının da içien girmiş oldu.
Facebook, PayPal ve MasterCard gibi şirketleri hedef alan grupların siber saldırı düzenlemek için kullandıkları sayfayı kapattı. Ancak Wikileaks’in sahip olduğu Facebook sayfalarına dokunmadı.
Bu hamleler, Wikileaks’in sosyal paylaşım ağları için sunduğu karmaşık durumu da gözler önüne serdi. Wikileaks’in geçtiğimiz hafta itibariyle 700 binden fazla takipçisi olan sayfası her saniye güncellenmeye devam ediyor.
SÜRPRİZ SALDIRI
Anonymous adıyla saldırılarını düzenleyen grubun önceden belirlediği hedeflere yönelmesi beklenirken, hafta sonunda ABD’nin medya sektöründeki önemli blog sayfalarından oluşan Gawker saldırıya maruz kaldı.
Bir gün süren saldırı boyunca sitenin güvenlik kalkanı tamamen çöktü. Saldırganlar, sitenin veri tabanında 250 bin civarında kullanıcı şifresine ulaşmayı başardı. Bu şifrelerin arasında sitenin kurucusu Nick Denton’da bulunuyor.
Guardian’ın haberine göre, saldırının ilk sinyali Twitter’da yayımlanan mesajla verildi. Mesajda, 1.5 milyon kullanıcı adı, e-mail ve şifrenin ele geçirildiği belirtildi.
Hukuki çerçevede ise Wikileaks’in önüne geçecek mevcut bir yasa olduğu belirsiz. ABD’nin Casusluk Yasası bu alanda yetersiz kalıyor.