Güncelleme Tarihi:
1996’da, Nijerya’nın kuzeyinde ve Kano kentinde beklenmedik bir şekilde patlak veren menenjit salgınının tedavi sürecinde kullanılan Trovan adlı antibiyotik ilaçlarının çocuklara zarar verdiğini savunan Nijerya hükümeti ve federal yetkililer, Pfizer’e karşı dava açtı.
Ancak firma geçen yıl, Kano yönetimiyle toplam 75 milyon dolara mal olan bir uzlaşmaya vardı.
Ancak Wikileaks’ten yayımlanan belgeler, ABD’li ilaç devinin biri kamu diğeri de ceza olmak üzere açılan davalarda uzlaşmak için para ödemek istemediğini ortaya çıkardı.
Belgeler, Pfizer’in Nijerya’daki genel müdürü Enrico Liggeri ile ABD’nin Abuja Büyükelçiliği’ndeki yetkililer arasında 9 Nisan 2009’da gerçekleşen toplantı kayıtlarını gözler önüne serdi.
AMAÇ BASKI YAPMAK
Belgelerde, “Liggeri’ye göre, Pfizer Başsavcı Michael Aondoakaa’yla ilgili yolsuzluk bağlantılarını araştırmaları için müfettişlerle çalıştı” ifadeleri yer aldı. Şirketin amacı, bu şekilde Aondoakaa’ya davaları düşürmesi için baskı yapmaktı. Liggeri, Pfizer’in müfettişlerinin bu bilgileri yerel medyaya sızdırdığını da söyledi.
Yetkililer tarafından gizli olarak sınıflandırılan belgeye göre, Aondoakaa’nın yolsuzlukların içinde yer aldığını iddia eden bir dizi tehlikeli yazı, Ocak ve Mart aylarında basında yer aldı. Liggeri, Pfizer’in Aondoakaa hakkında çok fazla “zarar verme tehlikesi bulunan” belgeye sahip olduğunu söyledi ve Aondoakaa’nın çevresindeki insanların davayı durdurması konusunda kendisine baskı yaptığını söyledi.
Kano’daki salgın sırasında, binlerce kişi hastalanırken, Pfizer’in doktorları toplam 200 çocuğu tedavi etti ve bu çocukların yarısı için Trovan, diğer yarısı için ise o zamanlar ABD’de en iyi menenjit ilacı olarak gösterilen ceftriaxone kullanıldı.
Trovan kullanan çocuklardan beşi, ceftriaxone kullananlarınsa altısı hayatını kaybetti. Bu da şirket için iyi bir sonuç olarak kabul edilebilir.
Ancak daha sonra, Pfizer’in hasta çocukların ailelerine deneysel bir tedavi uygulandığını açıklamadığı ortaya çıktı. Diğer yandan, Trovan Avrupa’da sadece yetişkinlere verilirken, daha sonra içerdiği zehirden dolayı piyasadan çekildi.
Belgede, Liggeri’nin Pfizer’in Kano hükümetiyle uzlaşmaya varmaktan dolayı mutlu olmadığı belirtildi.
*Bu yazı, “WikiLeaks cables: Pfizer used dirty tricks to avoid clinical trial payout” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: