Güncelleme Tarihi:
Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, Ankara'nın bu yöndeki talepleri içinde, müftülerin tanınması, azınlık okullarının finansı ile Türk öğretmen sayısının arttırılması ve Atina'da camii inşaatının bulunduğunu yazdı.
Gazete, Türkiye'nin azınlıklar konusunu “mütekabiliyet” esasına göre ele aldığını savundu.
Amerikalı yetkililerin, Lozan Anlaşması'nda mütekabiliyet konusuna yer verilmediğini bilmelerine rağmen, Heybeliada için Türk ve Yunan hükümetlerinin aynı masaya oturmalarda ısrarlı olduklarını belirten gazete, bunun Fener Rum Patriği tarafından reddedildiğini yazdı.
20 Şubat 2009'da, ABD Başkanı Obama'nın yakın çalışma arkadaşlarından,Türk taleplerini dile getiren senatör Richard Durbin ile görüşen Patrik'in, Patrikhane konularının mütekabiliyet esası ile ilişkilendirilmesini reddettiği belirtildi.
Senatör Durbin'in, bu kez Bartholomeos'tan, Büyükelçi Haydar Berk ile bu konuları görüşebilecek bir Yunan hükümet yetkilisinin ismini önermesini istediği belirtilen haberde, Patrik Bartholomeos'un ise Türk yetkililerin bu konuları sadece Patrikhane ile konuşulmalarının gerekliliğinde ısrarlı olduğu kaydedildi.
“BAKOYANNİ GÖRÜŞMEYE OLUMLU BAKIYORDU”
Diğer yandan, dönemin Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Türk yetkili ile bu konular üzerinde görüşmeye olumlu yaklaştığı vurgulanırken, mesajı alan Berk'in, Yunan Hükümeti ve Patrik ile görüşmeye hazır olduğunu beyan ettiği belirtildi.
Patrik'in Durbin'e, “Türk vatandaşı olduğunu” söylediği ve Heybeliada ile Patrikhane konularının komşu ülke sorunlarından bağımsız ele alınması gereğine işaret ettiği kaydedildi.
Bartholomeos'un Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunun ehemmiyetini vurgulamak amacıyla Durbin'e, “Patrikhane'nin geleneksel merkezi olan İstanbul'u terk etmesi halinde, Rus Ortodoks Kilisesi'nin, Ekümenik Patrikhane'nin yönetimini ele geçireceği bunun da Ortodoks Kilisesi'nin lideri olmasına yolu açacağı” uyarısında da bulunduğu belirtildi.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türk hükümetinin Patrikhane'nin ihtiyaçlarını anlayışla karşıladığını ancak Heybeliada gibi bütün dini okullar konusunda hukuki engellerin bulunduğuna dikkat çektiği kaydedildi.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in ise, “konunun siyasi değil hukuki olduğuna” işaret ettiği, diğer yandan, “Her gün hakları ihlal edilen Batı Trakya Türkleri konusunda Yunan hükümetinin de dikkatli olmasının gerekip gerekmediği” sorusunu gündeme getirdiği vurgulandı.