Güncelleme Tarihi:
Washington, Türkiye’deki basın özgürlüğü tartışmalarıyla ilgili şimdiye kadarki en net açıklamasını yaptı ve “Medya kuruluşlarına yönelik, özgür basının normal işlevini yerine getirmeleri sonucunda karşılaştıkları her türlü baskıdan rahatsısız” dedi.
WASHINGTON Yönetimi, ikinci haftasını doldurmak üzere olan Gezi Parkı eylemleriyle ilgili aynı gün içinde üst üste iki açıklama birden yaparken, Türk Hükümeti’nin gösterileri ele alış şekline yönelik eleştirilerinde tonunu gittikçe sertleştirmeye başladı. Öğlen önce Beyaz Saray, konuyla ilgili Washington’ın 16. açıklamasını yapıp Türkiye’den demokratik özgürlükleri desteklemesini beklediğini söyledi. Ardından 17. açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi ve Bakanlık Sözcüsü, Türkiye’de olayları işleyen medyaya ugulanan baskıdan ABD’nin rahatsız olduğunu açıkladı.
HAKLAR DESTEKLENMELİ
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın toplantısında bir soru üzerine verdiği cevapta, Türk yetkililerin ifade ve toplanma özgürlüğü gibi temel demokratik hakları desteklemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca hükümet karşıtı gösterilere karşı süren polis müdahalesi sırasında, bireylerin haklarını kullandıkları için cezalandırılmamaları gerektiğini söyledi. Carney, “Türkiye, ABD’nin yakın bir dostu ve müttefiğidir. Ve biz Türk yetkililerden temel özgürlükleri desteklemelerini bekliyoruz” diye konuştu.
ŞİMDİYE DEK EN AÇIK DİL
Asıl çıkış ise Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında geldi ve sözcü Jen Psaki, yine bir soru üzerine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar açık bir tonda Türkiye’deki basın özgürlüğü tartışmalarında hükümeti baskı uygulamakla suçladı. Psaki açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye’deki olayları çok yakından izlemeye devam ediyoruz. Durumu diyalog yoluyla çözmek için gece yaşanan referendum önerisi dahil, tansiyonu düşürme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Aynı zamanda tüm tarafları itidalli davranma ve şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz. Son iki hafta içerisinde endişe yaratan bazı olaylar gördük. O yüzden bunu izlemeye devam ediyoruz. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, medya kuruluşlarına yönelik, özgür basının normal işlevini yerine getirmeleri sonucunda karşılaştıkları her türlü baskıdan da rahatsısız. Son günlerde bunun da yaşandığını gördük.”
TÜRKİYE SAYGI GÖSTERSİN
Jen Psaki, Türk Hükümeti’nin, Türkiye algısını kötü etkilediği gerekçesiyle CNN gibi uluslararası medya kuruluşlarının Türkiye’de yaşanan olayları ele alış şeklinden şikâyet ettiğinin hatırlatılması üzerine ise, “Bence burada Türkiye için en önemli şey, medyanın, basının özgürlüklerine saygı göstermek ve buna karşı davranışlarda bulunmamak” dedi.