Güncelleme Tarihi:
Hu Jintao, Türkiye saatiyle dün gece Washington'a indi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın karşıladığı Hu, bu akşam Obama'yla resmi bir yemek yiyecek, dört gün boyunca ABD'de temaslarda bulunacak.
İki liderin gündeminin en üst maddelerinde yuanın değeriyle ilgili tartışmalar ve Kore Yarımadası'nda yaşanan gerginlik yer alıyor. Öte yandan Beyaz Saray yetkilileri Obama'nın bugün Çin'le nükleer güvenlik işbirliğini artıracak bir anlaşmayı da duyuracağını bildirdi.
ABD'li ve Çinli enerji yetkilileri arasında imzalanacak anlaşmayla Çin'de ortak finanse edilen bir nükleer güvenlik merkezi kurulacak. Obama anlaşmayı açıklamadan önce konuşma yetkileri olmadığından adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, anlaşmanın Çin'le işbirliğini geliştirmek için bir fırsat olduğunu söyledi.
SINAV NİTELİĞİNDE
İki dünya devi, geçtiğimiz yıl insan hakları, Tayvan, Tibet ve ABD’nin Çin’le olan ticaretindeki açıkla ilgili gerginliklerin üzerine bir sünger çekme çabasıyla daha güçlü bir işbirliği sözü verdi. Ancak bu anlaşmazlıkların çözümü için ne kadar büyük adımlar atmaya niyetli oldukları da ortaklığın sınavı niteliğinde olacak.
Washington ve Pekin’den analistler zirvenin iki gücün bir arada ne kadar başarıyla çalışabileceklerinin de göstergesi olacağı görüşünde.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çin televizyonunda yaptığı açıklamada “En büyük iki ekonomi olarak özel sorumluluklarımız var. Özel sorumluluklarımız Kuzey Kore ve İran’ın nükleer programlarının dünyadaki istikrara karşı yarattığı tehditten kaynaklanıyor” dedi.
Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan konuşma metnine göre Clinton, “Şu an ülkelerimiz arasındaki işbirliği ilişkisinin ne kadar ileri gideceğini belirleyecek kritik bir kırılma noktasındayız” dedi.
Hu, ABD’nin talepleri doğrultusunda Çin’in müttefiki Kuzey Kore üzerindeki baskısını artırıp Pyongyang’ın nükleer programını sonlandırmasını isteme konusunda gönülsüzlük gösteriyordu. Dahası, Pekin ABD’nin yuanın daha hızlı değerlenmesiyle ilgili taleplerine de karşı çıktı.
ABD’li Kongre üyeleri Çin’in politikalarını değiştirmesiyle elde edilecek sonuçlar konusunda sabırsız davranıyor. Temsilciler Meclisi ABD-Çin Çalışma Grubu Eşbaşkanı Rick Larsen, yaptığı açıklamada, “Kongre’nin ve dünyanın geri kalanının Çin Devlet Başkanı Hu Jintao-Başkan Barack Obama zirvesi sırasında, özellikle Kuzey Kore ve ekonomik meseleler açısından sonuçları görmesi çok önemli” dedi.
Öte yandan Obama görüşmede Çin’deki insan hakları sorunlarını gündeme getirmesi için ağır baskı altında. Çin’deki Uygur ve Tibet azınlıkları ve demokrasi savunucuları ile muhalifler Obama’ya Hu’yla görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirmesi çağrısı yaptı.
Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Paneli Başkanı Chris Smith de yaptığı açıklamada, Çinli muhalif Liu Xiaobo’ya gönderme yaparak, “Obama gibi bir Nobel Barış Ödülü sahibinin bir başka Nobel ödülü sahibini hapiste tutan bir siyasetçiyle görüşüp bu ödül sahibinin serbest bırakılmasını talep etmemesi söz konusu olamaz” dedi.
DÜNYADA ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER
http://twitter.com/HurriyetPlanet