Güncelleme Tarihi:
Antalya'da oturan ev kadını Ender Kısaalioğlu'na 5 yıl önce anne ve babasından Kumluca İlçesi'nde 2 dönümlük narenciye bahçesi miras kaldı. Bahçeden elde edeceği gelirin gelecekte bir nevi emekli maaşı yerine geçeceğini düşünen Kısaalioğlu önce bahçedeki yaşlı portakalları kestirdi. Daha sonra da o zamanki adı Antalya Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü olan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne giden Ender Kısaalioğlu, 6 Ekim 2003'de satış sözleşmesi ve fatura düzenlenerek ‘Washington' cinsi olduğu belirtilen 60 portakal fidanı satın aldı. Fidanlar için toplam 360 milyon lira (360 YTL) ödeyen Kısaalioğlu, 100 milyon liraya (100 YTL) da kamyonet tutup Kumluca'ya naklettirdi. Fidanları bahçeye diktiren Ender Kısaalioğlu, bu yıl ilk kez ürün aldı.
Bahçedeki portakalları, daha ağaçtayken tüccara sattığını belirten Karaalioğlu, “Bahçenin kenarlarında anne ve babamın sağlığında dikilmiş 15 ağaç vardı. Tüccar onların portakalını topladı. Benim diktiklerime sıra gelince, ‘Bunlar Washington değil, Valencia' dedi. Portakalları kestik, içi çekirdekli çıktı. Başımdan kaynar sular döküldü. Bu 5 yılın geçmesini sabırsızlıkla beklemiştim. Benim de gelirim olacak diye çocuklar gibi seviniyordum” diye konuştu.
Bunun üzerine Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne başvuran Kısaalioğlu'nun talebi üzerine Kumluca'ya giden bir ekip ağaçları yerinde görüp Valencia cinsi olduğunu doğruladı. Kısaalioğlu, “Yeni fidan vermeyi önerdiler. 5 yıllık emeğimin ne olacağını sorduğumda, “İsterseniz mahkemeye gidin. Biz de mahkemede, ne malum bunların o fidanlar olduğu, ya o fidanları alıp başkasına sattı da, buraya da ‘Valencia' dikip bizden tazminat talep ediyorsa deriz. Birşey ispatlayamazsınız” diyerek tehdit ettiler. Her şeyden çok bu sözlere üzüldüm” dedi. Kısaalioğlu, enstitüye karşı dava açmaya hazırlandığını belirtti.
Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Avukat Abdullah Özçulcu, konunun bir tüketici sorunu olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Vatandaşımız o fidanları, ticaret yapıp gelir elde etmek amacıyla satın almış. Bu nedenle ciddi bir mağduriyet söz konusu. Kayıp 5 yıl var, o zaman zarfında boşa sarf ettiği emek, gübre ilaç, sulama gibi masrafları var. Ayrıca 2 portakal türü arasındaki fiyat farkı 2- 3 kat olduğu için ağaçların ömrü boyunca da gelir kaybı olacak. Enstitü bugün yeni ‘Washington' portakal fidanları verse bile vatandaşın 5 yıl daha beklemesi gerekecek. Satıcının kusuru nedeniyle doğan zararın giderilmesi için dava açılabilir.”
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konuyla ilgili görüş bildirmedi.