Washington diye aldı Valencia çıktı

Güncelleme Tarihi:

Washington diye aldı Valencia çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 16:09

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bir kadın çiftçi, “Washington” cinsi diye aldığı portakal fidanlarının 5 yıl sonra başka cins çıktığını ileri sürerek, fidanları satın aldığı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) hakkında davacı oldu.

Açıklamalarda bulunan 2 çocuk annesi, 65 yaşındaki Ender Kısaalioğu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı BATEM'den, 2003 yılında,
ailesinden miras kalan bahçeye dikmek üzere 60 adet portakal fidanı satın aldığını söyledi.

360 YTL'ye aldığı fidanları Kumluca'daki bahçesine diktiğini ve 5 yıl boyunca bakımını yaptığını ifade eden Kısaalioğlu, portakal fidanlarının meyve vermeye başlaması üzerine bahçeden topladığı 100 kilogram portakalı bir tüccara satmak istediğini kaydetti.

Kısaalioğlu, tüccarın, portakalın Washington değil Valencia cinsi olduğunu söylemesi üzerine BATEM'e başvurduğunu belirtti.

Kısaalioğlu, talebi üzerine Kumluca'ya giden ekibin ağaçları yerinde görüp Valencia cinsi olduğunu doğruladığını söyledi.

Görevlilerin yeni fidan vermeyi önerdiklerini, BATEM yetkililerine 5 yıllık emeğinin ne olacağını sorduğunu belirten Kısaalioğlu, yetkililerin “Birşey ispat edemezsiniz” yanıtını vermeleri üzerine mahkemeye başvurduğunu bildirdi.

Görevlilerin kendisine mahkemeye gitmesi halinde “Washington cinsi fidanları alıp başkasına sattı, bahçeye de Valencia cinsi fidan dikip bizden tazminat talep ediyor” diye savunma yapacaklarını söylediklerini iddia eden Kısaalioğlu, bu cevabı gururuna yediremediğini belirtti.

Kısaalioğlu, “Aldığım bu cevap ve yetkililerin duyarsızlığı üzerine kurumu mahkemeye vermeye karar verdim. Gururumla oynadılar. Bunu kabul etmem söz konusu değil. Elimde bana verdikleri faturalar ve diğer belgeler mevcut” diye konuştu.

Ender Kısaalioğlu'nun avukatı Baştuğ Çalışır da 3. Asliye Hukuk Mahkemesindeki ilk duruşmada BATEM'den 500 bin YTL manevi tazminat talep ettiklerini söyledi.

Mağduriyetin 5 yıl sonra ortaya çıktığını, aradaki farkın mutlaka telafi edilmesi gerektiğini belirten Çalışır, şöyle konuştu:
“Müvekkilimin 4,5 yıllık gelir kaybı var. Bunun yanı sıra müvekkilimin aldatılması söz konusu. Ayrıca kurum yetkilileri tarafından 'Sizin bu fidanları başka yerden aldığınızı nereden bilelim' diye iftira niteliğinde ithamları var. Bu fidanları alırken müvekkilimin cinsini bilmesi mümkün değil. Ne verildiyse o dikilmiştir. Üstelik yaşı itibarıyla böyle bir yolu seçmesi beklenemez. O fidanları ticaret yapıp gelir elde etmek amacıyla satın almış. Bu nedenle ciddi bir mağduriyet söz konusu. Kayıp 5 yıl var, o zaman zarfında boşa sarf ettiği emek, gübre ilaç, sulama gibi masrafları var. Bu nedenlerle BATEM'den hakkımızı alacağız.”

BATEM Müdürü Suat Yılmaz ise konunun mahkeme sürecinde olduğunu söyledi.

Bugüne kadar enstitüleri aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanına yaklaşık 2 milyon fidan sattıklarını belirten Yılmaz, “Yaptığımız işlerde çok hassas davranıyoruz. Burada da yanlış fidan verilmesi söz konusu değil. Yaptığımız incelemede, bahçedeki fidanların bizim sattıklarımız olmadığını gördük ancak şikayetçimiz ısrarlı olduğu için bu konu mahkeme sürecine kaldı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!