Güncelleme Tarihi:
Bununla birlikte, kanıtlanan zararların maliyeti, BP’nin Meksika Körfezi’nde yaşayan kişilerin yaşadıklarını telafi etmek için ödemeyi kabul ettiği 20 milyar doların üzerine eklenecek.
Kazanın ne kadar zarar verdiği son olarak Washington yönetiminin şirketin ihmalkârlığının kazaya ne ölçüde katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmasıyla belirlenecek.
Bu yöndeki suçlamaları her zaman reddeden BP, “Açılan bu dava, hükümetinin iddialarını resmi bir makama taşıma isteğinden başka bir şey olmamakla birlikte, herhangi bir ihmalkarlık ya da iddiaların doğru olduğunu ortaya çıkaran kanıtlar bulamayacaktır” açıklamasını yaptı.
Bununla birlikte, şirketin iddialara “zamanında” yanıt verdiğini belirtildi.
ABD Adalet Bakanlığı, BP birlikte bölgedeki petrol kuyularında çalışan ABD’li Anadarko, Japon Mitsui, Deepwater Petrol Platformu’nun sahibi Transocean ile İngiliz Lloyd’s’un olduğu toplam sekiz şirkete dava açtı.
ABD Başsavcısı Eric Holder, “Davalıların, Washington’un Meksika Körfezi’ndeki temizleme çalışmalarının maliyetinden, ekonomik ve çevreye verdiği zarardan tamamen sorumlu olduklarını kanıtlamak niyetindeyiz” dedi.
New Orleans mahkemesinde açılan davada kazanın verdiği zararlar detaylandırılmazken, BP, ABD’nin Temiz Su Kanunu’nu ihlal ettiği gerekçesiyle ve sızan petrol miktarına bağlı olarak toplamda 21 milyar dolar ödemek zorunda kalabilir.
Washington aynı zamanda, 1989’da, Alaska’da gerçekleşen ve ABD’nin en büyük petrol kazalarından biri olarak gösterilen Exxon Valdez patlamasının ardından çıkarılan 1990 Petrol Kirliliği yasasına göre, davalıların bölgedeki temizleme maliyetlerinden ve bölgeye verilen zarardan “tamamen sorumlu olduğunu” kanıtlamanın da yollarını arıyor.
Davada, BP ve diğer davalıların, 20 Nisan’daki 11 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya katkıda bulunan Macondo petrol kuyusundaki sondaj çalışmasında en az dokuz tane hata yaptıkları iddia ediliyor.
Diğer yandan, Meksika Körfezi’ndeki temizleme maliyetlerinin altından kalkmanın yolunu arayan BP, Kanada’daki doğal gaz şirketinin olası bir satış için hazırladıklarını ve bu şekilde 30 milyar dolar gelir elde etmeyi planladığını açıkladı.
Dava haberlerinin ardından, İngiliz enerji devinin hisseleri Londra’daki işlemlerde yüzde 2.5’in üzerinde değer kaybı yaşadı.
*Bu yazı Financial Times’ta, “BP sued in $21bn US Gulf spill action” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için: http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: