Washington’a 4 mesaj

Güncelleme Tarihi:

Washington’a 4 mesaj
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 00:00

Kıbrıs: Garantörlüğün gereği yapılır
İsrail: Tutumumuz asla değişmez
PKK: ABD yönetimine de meydan okuyor
Arap Baharı: İnsanların haklarına bakın

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’na katılmak için bugün New York’a hareketinden önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, ABD’de temaslarda bulundu. 16 Eylül Cuma günü ABD’ye giden Sinirlioğlu, Washington’da ABD yönetiminin önemli isimleriyle kritik görüşmeler yaptı. Sinirlioğlu’nun Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği görüşmelerde Erdoğan’ın New York’ta Başkan Barack Obama ile buluşmasında ele alınacak konuların yanı sıra Ankara’nın kritik konulardaki düşünceleri bir kez daha Washington yönetimine iletildi. Son dönemdeki gelişmelerle ilgili görüşlerinde taviz vermesinin söz konusu olmayacağı vurgulandı. Sinirlioğlu’nun Beyaz Saray’da Başkan Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Denis McDonough, Dışişleri Bakanlığı’nda Siyasi Müsteşar Nicholas Burns ve Pentagon’da Savunma Bakan Yardımcısı Michelle Flourney ile yaptığı görüşmelerin ana hatlarını, ‘İsrail’le ilişkiler, Kıbrıs, PKK terörü ile Arap Baharı’ oluşturdu.

Alet olmayın

Sinirlioğlu, Amerikan Noble Enerji Şirketi’nin Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz araması için sondaj çalışma başlatmasını kabul etmesinden duyulan rahatsızlığı iletti. Rum Kesimi’nin ileri sürdüğü gibi 1 Ekim’de sondajı başlatması durumunda KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasının derhal imzalanacağını yineleyen Sinirlioğlu, ABD yönetiminden şirketlerini Rumların provokatif tutumlarına alet olmamaları için uyarmalarını istedi. Sinirlioğlu, aksi takdirde Türkiye’nin garantörlük hakkından doğan adımları atmaktan çekinmeyeceği mesajını verdi ve Ankara’nın “Önce çözüm sonra doğal kaynakları ortak paylaşım” görüşünde bir değişiklik olmadığını belirtti. Sinirlioğlu, ABD yönetimine şunları söyledi:

İsrail’e taviz yok

“Tutumumuzda hiçbir değişiklik yok. Taleplerimizin ne olduğunu, İsrail kadar en iyi bilen ülkelerden biri de ABD’dir. Özür dilenir, tazminat ödenir ve Gazze’de insanca yaşam hakkı sağlanırsa Türkiye ilişkileri normalleştirir. Bizim sorunumuz kesinlikle İsrail halkı veya Yahudi toplumuyla değil. Sorun mevcut İsrail yönetiminin anlayışından kaynaklanmaktadır. (İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı kastederek) Bu anlayışın arkasında hangi ismin olduğu da bellidir. O isim kendi ülkesine de zarar vermektedir.”

Barzani’ye baskı

Sinirlioğlu, Washington temaslarında, bir hafta önce Bağdat ve Erbil’i kapsayan Irak ziyaretiyle de ilgili bilgi verdi. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin PKK unsurlarıyla mücadeledeki eksikliklerini özellikle Barzani’ye anlattığını vurgulayan Sinirlioğlu, PKK’ya karşı kara harekatı dahil her türlü önlemi alma kararlılığından bir milim sapma olmayacağını belirtti. Sinirlioğlu, Kandil’deki yuvalanmanın dağıtılması için Peşmerge güçlerinin devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Sinirlioğlu, ABD’nin de bu yönde Barzani yönetimine baskı yapmasını isteyerek, “PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığı aynı zamanda Irak ve ABD yönetimine de meydan okumadır. Bu nedenle örgütle ortak mücadele edilmesi şart” dedi.

Müdahale olmaz

Sinirlioğlu, Arap Baharı’na ilişkin olarak ise şu mesajı verdi: “Türkiye, Arap dünyasında yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve düşüncelerini en net şekilde ortaya koymuştur. Başbakan Erdoğan’ın bölge ziyaretinde yaşanan manzaralar, Türkiye’nin görüşlerinin ne derece doğru olduğunun ispatıdır. ABD ve Avrupa bölgeye sadece doğal zenginliği açısından değil, orada yaşayan insanların hakları, özgürlükleri açısından bakmalı. Suriye’ye dışarıdan müdahaleye karşıyız. Suriye halkı kendisine zulmedenleri alt edecek güce ve görüşe sahiptir. Suriyeli muhaliflere desteğimiz tamdır.”

Erdoğan’a dosya

Sinirlioğlu, bu kritik görüşmeler sonrası önceki gece Washington’dan New York’a geçti. Sinirlioğlu’nun temaslarıyla ilgili Başbakan Erdoğan’a kapsamlı bir dosya sunması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!