Güncelleme Tarihi:
DÜNYADA BUGÜN ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER
Böylece, Avrupa’da parlamentoya gitmeyi başaran Müslüman göçmenlere karşı çıkan partilere bir yenisi daha eklendi.
Oyların yüzde 99’unun sayılmasının ardından İsveçli Demokratlar yüzde 5.7 oy alarak parlamentoya girmek için gereken yüzde 4’lük barajı geçti ve 394 sandalyeli parlamentoda 20 sandalye kapmayı başardı. Alınan bu sonuç, dünyanın en hoşgörülü ve açık toplumlarından biri kabul edilen İsveç’te şok etkisi yarattı.
İsveçli Demokratların 31 yaşındaki lideri Jimmie Akesson ise, “Bugün hep beraber siyastemizde tarih yazdık” dedi. Parti başta Müslümanlar olmak üzere göçmenlere karşı düzenlediği kampanyalarla Avrupa genelinde göç özgürlüğüne karşı gelen görüşü destekledi.
İsveçli Demokratlar, açıkça yeni faşizm temelleri ve ırkçılık yanlısı bir görünüm sergilemiyor. Bu durum partinin daha çok Danimarka, Hollanda, Avusturya ve diğer bölgelerdeki göçmen karşıtlarını takip ettiklerini gösteriyor. Parti, göçmen konusunda “daha sorumlu bir politika” izlenmesini savunuyor.
Almanya Yeşiller Partisi başkanı Cem Özdemir, “Avrupa’daki klasik sağcı görüşten farklı olan yeni akım, daha özgürükçü bir bakışla rüm Müslüman ülkeleri yaşam tarzlarına ve Batı’daki özgürlükçü başarılara tehdit olarak görüyor” dedi.
Özdemir , milyonlarca Müslüman göçmenin Avrupalıları nefrete sürüklediği görüşlerine karşı çıktı. Özdemir, “Müslüman bir ailede doğmuş olmam gerici özellikler taşıdığım anlamına gelmez. Ayrıca, göçmen topluluklar hakkında endişeleri olan Avrupa’daki partileri kısaca ırkçı diye kestirip atamayız” dedi.
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’in dört partili koalisyonu 172 sandalye aldı ancak parlamentoda üstünşük kurmak için gereken 175 sandalyenin altında kaldı. Diğer yandan üç partili Kırmızı-Yeşil koalisyon 157 sandalye kazandı. Sonuçların ardından Reinfeldt’nın görevinde kalması bekleniyor.
Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet