Walkman geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Walkman geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 00:00

Yaklaşık 30 yıl önce hayatımıza giren walkman, bize ilk kez istediğimiz yerde müzik dinleme lüksünü yaşattı. Gelişen teknolojiden nasibini alarak sürekli yenilendi. Boyutları küçüldü, ses kalitesi arttı. İnternetin yaygınlaşmasıyla MP3 formatına geçildi. Ancak walkman devrimini gerçekleştiren Sony, bu alana girmekte gecikti.

Şimdi walkman ismiyle eski başarı yeniden hedefleniyor. Video oynatan ve yüksek ses kalitesi sunan yeni modeller ergonomik ve şık tasarımlarıyla göze çarpıyor. Walkman’in icadından günümüze Sony’de görev alan Avrasya Genel Müdürü Mohsen Noohi’yle walkman’in gelişimi ve MP3 formatı için neden geç kaldıklarını konuştuk.

Walkman’in ortaya çıkış öyküsünü anlatır mısınız?

- Sony’nin kurucularından Akio Morita, sık sık Japonya-Amerika arası iş gezileri yapıyordu. Seyahatlerinde can sıkıntısından kurtulmak için yanına aldığı büyük teybiyle müzik dinliyordu. Bir gezi sonrasında yolculukların da rahatlıkla müziğini yanında taşıyabileceği bir cihaz yapılmasını istedi. Mühendisler gazetecilerin kullandığı ses kayıt aletlerini stereo müzik dinlenebilecek bir ürüne dönüştürdü.

Sony’nin marka olarak bilinilirliğinde walkman’in yeri nedir?

- Büyük bir değişimin başlangıcı olarak en büyük heyecanı yaşattı. Çünkü ürün herkesin hayatını değiştirdi. Televizyonlarıyla ünlü bir markanın dünya çapında tanınmasını sağladı. Hayat tarzı ürünü haline geldi.

Walkman’de gösterdiğiniz başarıyı dijital müzik çalarlarda yakalayamadınız. Neden?

- Sony MP3’ler için geç kaldı. Bunun ilk nedeni atrac isimli formatı benimsememiz oldu. Atrac daha çok şarkıyı sıkıştırma imkanı sunmasına rağmen diğer firmalar MP3’ü formatını tercih etti. Bir başka sebep de Apple’ı başarı noktasına getiren yazılımlarıydı. Kullanıcının müziği indirebilmesini Apple Itunes ile çok kolay ve legal hale getirdiler. Biz aynı zamanda müzik firmasıyız. Bu yüzden şarkıların ücretsiz indirilmesinden ve kolay paylaşılmasından da memnun değiliz. Bir çok kişi Apple’ın dizaynı ön plana çıkardığını düşünüyor. Aslında bu konuştuklarımız işin geri planında kalan şeyler. Tek gerçek var, Apple bunu Sony’den önce yaptı.

Yeni tasarımlarızla Ipod’un başarısını yakalamaya ve geçmeye çalıştığınızı söyleyebilir miyiz?

Henüz değil. Buna uzun vadeli bir iş olarak bakmak gerekiyor. Pazar payımız halan Ipod’un gerisinde ama sürekli ilerliyoruz. Son modelimiz ses yanında görüntü de taşıyabiliyor.

RUH HALİNİZE UYGUN ŞARKI ÇALAN MODELLER OLACAK

Cep telefonlarının çoğu MP3 özelliğine sahip. Neden ayrıca bir MP3 satın almak isteyelim?

- Bütün dünyada müzik yüklenen cep telefonları daha çok tercih ediliyor. Fakat eş zamanlı olarak MP3 satışları da yükselmeye devam ediyor. İnsanlar alabileceği en iyi teknolojiye sahip olmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Örneğin; cep telefonunuz 2 megapiksel görüntü kalitesi verirken 7 megapiksel görüntü kalitesine sahip fotoğraf makinelerinden de alıyorsunuz.

Gelecekte walkman teknolojisinde bizi bekleyen yenilikler neler?

Yeni ürünümüz video walkman. Video bize yüksek kalitede görsellik ve ses tecrübesi yaşatıyor. İleride ruh halinizi keşfedip ona göre şarkı çalan modeller olacak. Müziğin hızına göre de tepki verecek. Ürünlerle aranızda duygusal bağ olacak.

Walkman alırken ses kalitesi çok önemli

Satın almadan önce müzik dinleyerek ürünün ses sisteminin kalitesini hissedin. Kulaklık seçimi de çok önemli. İki özellik bir araya geldiğinde bütünü oluşturur. Walkman’i sadece taşımak veya göstermek için alıyorsanız tasarımı ön plana çıkabilir. Kullanım kolaylığı ve ergonomisine de dikkat etmek lazım.

Yeni walkman’in özellikleri

Sony’nin yeni ürünü NW-A800 Video/MP3 walkman, netlik, yüksek kontrast ve renk kalitesi sunan iki inçlik TFT LCD ekrana sahip. 30 saat sürekli müzik ya da 8 saat görüntü oynatımı sağlıyor. Görüntüler ekranda hem yatay hem de dikey izlenebiliyor. Yüksek ses kalitesi sunuyor. Üç tane dahili clear audio teknolojisi içeriyor. Jpeg resim saklama, görüntüleme ve slayt gösterisi fonksiyonlarının yanı sıra dinlediğiniz müzikler için ses efektileri de var. Bellek kapasitesi 2, 4 ve 8GB. Mor, siyah, beyaz ve pembe renk şeçenekleri var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!