Vuslat Doğan Sabancı: "Şiddet, erkeğin sorunu"

Güncelleme Tarihi:

Vuslat Doğan Sabancı: Şiddet, erkeğin sorunu
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 10, 2011 15:53

Hürriyet Gazetesi tarafından yedi yıldır sürdürülen "Aile İçi Şiddete Son!" kampanyası çerçevesinde düzenlenen konferansların beşincisi Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE VUSLAT DOÄžAN SABANCI'NIN KONUÅžMASI / WEB TV

"Şiddetle Mücadelede İyi Erkeklerin Rolü" konulu konferansın açılışında konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, aile içi şiddet konusunu yedi yıldan beri ele aldıklarını anlatarak, "Önce küçük bir grup toplandık, fikri aramızda tartıştık. Sonra bunu daha da büyüttük ve bu kampanyayı başlatabiliriz cesaretini aldık. Ama bunu ilk başlatırken, gerçekten o gün radikal bir şeydi. Geri dönüp baktığımda yedi yıl değil de, sanki bir yıl geçmiş gibi. Hürriyet gibi bir gazetenin, önemli, lider bir medya kuruluşunun söyleyebileceği bir şey değildi. Bu da kadın örgütlerinin seslerini çıkarmaya çalıştıkları bir konu olarak köşelerde duruyordu. Onların çok büyük tabi katkısıyla. Hürriyet'in girmesiyle farkındalık başka bir boyuta çıkmaya başladı. Kadın artık utanacağına, bunu daha açık, 'suç benim değil, suçlu ben değilim' şeklinde söyleyebiliyor, anlatabiliyor çoğu zaman" dedi.

"ŞİDDET SORUNU ERKEĞİN SORUNU" Â

Sabancı, kadınlara yönelik araştırma rakamlarına da değinerek, şunları dile getirdi: "Rakamlara bakınca, gerçekten umutsuz bir durum var. Zaman zaman içimdeki Pollyanna küsüyor. Diyor ki, 'Bir yol alamıyoruz'. Baktığımızda şiddet, özellikle son 2 yılda, bu yıla baktığımızda inanılmaz arttığını görüyoruz. Tabi kadına karşı şiddet bir sonuç, bir başlangıç değil. Kadın-erkek eşitliğinin istenilen yerde olamamasının getirdiği sonuç. Dolayısıyla aile içi şiddeti konuşurken, sığınma evlerini konuşuyoruz, yasaları konuşuyoruz, eğitimlerden bahsediyoruz. Ama asıl biz önce zihnimizdeki kadını değiştirmeliyiz. O algılamayı tersine çevirmeliyiz. Zihnimizdeki kadını özgürleştirmeliyiz. Başka türlü büyük adımlar atmak gerçekten zor. Bugün meclisimizdeki kadın oranı yüzde 9. Bu toprakların yüzde 50'si kadın iken Meclisin yüzde 9'u kadın. Siyasette  kadın, hakkıyla temsil edilmeden 'Biz demokratik şeyler yaptık' diyemeyiz. Bunu  kabul etmeliyiz. Her alanda adım atılırken bu alanda neden atılmıyor ve bu durumu neden kabullenmiş şekildeyiz? Bunlar olmadan istihdamda ve siyasette kadının bir yere gelmeden, hak ettiği şekilde temsil edilmeden aklımızdaki kadın algılamasını da değiştirmemizin çok güç olduğunu düşünüyorum. Onun için bakıyorum git gide bizim de tonumuz artıyor. Sesimizi yükseltme ihtiyacımız var, yoksa duyulmuyor. Bu sorun hepimizin sorunu ama en çok da erkeklerin sorunu. Çünkü, vurmak, dövmek, kırmak, şiddet sorunu erkeğin sorunu. Kadının sorunu değil. Bu sene kampanya bunun üzerine odaklanıyor konferansta. Erkeklere büyük iş düşüyor. Sorun bizim değil, sizin sorununuz. Şiddeti çözmelisiniz."

"KADINLARIN BİNLERCE YILLIK YALNIZLIĞI DEĞİŞİYOR"

Beyaz Kurdele girişiminin kurucularından, yazar, eğitim danışmanı Michael Kaufman da, Türkiye'de ve dünyada inanılmaz şeyler olduğunu belirterek, "Binlerce yıldır kadınlar yalnız başlarına duruyorlar. Ama bu yakınlarda değişmeye başladı" dedi.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin İngiltere'de yapılan bir çalışmaya göre kadınlara yönelik şiddetin beraberinde 5.8 milyar dolar maliyeti de beraberinde getirdiğini aktaran Kaufman, dolaylı maliyetlerin toplamının ise 23 milyar sterline ulaştığını belirtti. Kaufman, şiddet sonrası oluşan fiziksel yaraların bir süre sonra kapanabildiğini ancak özgüven kaybı, sürekli korku hissetme, hayatının önemsiz olduğu düşüncesine kapılma gibi duygusal yaraların uzun süre kaldığını ifade etti. Beyaz Kurdele kampanyası hakkında da bilgi veren Kaufman, "Bütün erkekler ve erkek çocuklarına hitap eden bir kampanya bu. Sadece Kanada ile sınırlı değil. Kanada'da başlatıldı, şu anda dünyanın 60 ülkesinde yürütülüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konferans, açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü iş kadını Leyla Alaton'un yaptığı, Hürriyet İnternet Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Emekli Aile Mahkemesi Hakimi İzzet Doğan ve yazar Ahmet Ümit'in konuşmacı olarak katıldığı, "Kadına yönelik şiddeti önlemede iyi erkeklerin rolü" başlıklı panelle devam etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!