Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Bengi Semerci, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Yrd. Doç. Dr. Dilek Cindoğlu'nun katıldığı panelde konuşan Vuslat Doğan Sabancı şöyle dedi:
"Hürriyet Gazetesi olarak kadına, çocuğa ve aile içi şiddete karşı çok kapsamlı sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda yayın ilkelerimize özel bir madde ekledik. Ama burada ilginç olan bu maddeyi Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Enis Berberoğlu'nun önermiş olmasıdır. Doğrusu bu bizi çok mutlu etti. 23 yayın ilkemiz içerisinde 7. maddede şöyle dedik:
- Hürriyet kadın ve çocuk hakları konusunda taraftır Â
- Kadına ve çocuğa karşı ayrımcılığa neden olacak ruhsal ve bedensel açıdan örteleyecek veya rencide edecek haberlere yer verilmez"
Bir de örnek verdi ve "Bayan şoför kaza yaptı" haberlerine karşı kampanya açacağız" dedi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Bengi Semerci ise salonda bulunanların alkışlarına neden olan şu yorumu yaptı:
"Ne yazık ki erkek yazarların kadını överken ona ihtimam gösterilmesi ve koklanması gereken bir çiçek muamelesi yapıyorlar. Ben bunu da istemiyorum. Çünkü ben çiçek değil insanım"
Daha sonra ilk sözü alan Vuslat Doğan Sabancı, sosyal sorumluluk projelerini anlatırken "Haklı Kadın Platformuna dikkat çekerek şöyle dedi:
Biz, kadına şiddet konusunda sembol halini alan Güldünya olayından sonra ciddi kampanyalar yaptık. Son olarak kadının siyasetteki yerinin artırılması için 50'ye yakın sivil toplum kuruluşunu 1 hafta içinde harekete geçirerek şu mesajı verdik;
"Meclis'te eşit temsil. Meclis'te kadın milletvekillerinin oranı arttı ancak bu da yeterli değil daha çok çalışmalıyız."
Â
---
HÜRRİYET GAZETESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI VUSLAT DOĞAN SABANCI; "KADIN VE ÇOCUK HAKLARINDA TARAFIZ"
Â
Gaziantep’te Özel SANKO Okulları tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ’Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Başarı Öykülerini Çoğaltmanın Yolları’, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, ’Dünyada ve Türkiye’de Kadının İnsan Haklarını Kullanımı’, Prof. Dr. Bengi Semerci ’Çocuklara Kariyer Hedefi Kazandırılması’, Yrd. Doç. Dr. Dilek Cindoğlu ise ’Ülkemizde Kadın İstihdamı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu birer sunum yaptı.
Â
Panel yöneticisi Prof. Dr. Bengi Semerci, fiziksel güç olarak erkeklerin güçlü gibi görünse de direnme, dayanma, uzun süre dayanıklılığını sürdürebilme açısından kadının önde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Semerci, "Hangi erkek 9 ay karnında çocuk taşıyabiliyor?" dedi.
Â
Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da paneldeki konuşmasında, kurumsal ve bireysel olarak kadın hakları konusunda kurum olarak yaptıklarını anlattı. Hürriyet Gazetesi’nin haberlerinde tüm güç odaklarına aynı mesafede, ırk, dil, din ayırımı gözetmemeyi ilke edindiğini vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, bu ilkelerin zaman içinde değişmeden kalıcı olduğunu ve 65 yıldır aynı ilkeler içinde devam edildiğini dile getirdi.
Â
HÜRRİYET’İN YAYIN İLKELERİ
Â
Hürriyet’in 23 yayın ilkesine bu yıl ocak ayında, ’Hürriyet kadın ve çocuk hakları konusunda taraftır. Kadın ve çocuğa karşı ayrımcılığa neden olacak ruhsal ve bedensel açıdan örseleyecek haberlere yer verilmez. Kadına ve çocuğa karşı şiddeti önleyici haberler yapar’ ilkesinin eklendiğini belirten Vuslat Doğan Sabancı, bunun ilginç olan yanının Genel Yayın Yönetmeni Enis Beberoğlu tarafından önerilmiş olması olduğunu vurguladı. Vuslat Doğan Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Â
"Kadın ve çocuk haklarının korunmasına yönelik çalışmalarımıza başladıktan 2 yıl sonra Güldünya olayı patlak verdi. Yapabileceğimiz özgürce bunu yazabilmek ve konuşabilmekti. Şiddet tüm kadın sorunlarının en son halkası. Ama, insan hakları ihlali açısından en çok ihlal edilen halkası. Bu konuda önce mahalle mahalle gezerek şiddeti anlattık. Diyanet İşler Başkanlığı ile polis ile bu zincirin halkalarına hakim olmaya çalıştık. Ama, eğitimle olmadığını da görünce bir acil yardım hattı kurduk. Bu hattı Ağrı’dan, Hakkari’den, Türkiye’nin her yerinden insanlar arıyor. Biz bin 200 kadının sorununu bu hat sayesinde çözüme ulaştırdık. Olay, ailede, eğitimde başlıyor. Hanzade Doğan Boyner Hanımefendi’nin önderliğinde başlatılan ’Baba Beni Okula Gönder Kampanyası’ Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesi haline geldi. Bu kampanyayla 33 yurt, 11 ilköğretim okulu açıldı. 10 binden fazla kız çocuğu burs aldı. Bu kampanyanın 300 binden fazla bireysel yatırımcısı var. Bunlar çok güzel örnekler. Ancak, baktık ki sadece eğitimle de olmuyor. İstihdamla ilgili çalışmalar yaptık. Yoksul kadınlar için kadınların mikro kredilerle desteklenmesine yönelik çalışmalar yaptık. Gerçekten çok yoksul olan kadınlar, özellikle girişimci, cesareti olan kadınlar 60 ilde başvurularda bulunup bu kredilerle iş yaptı. Bunu da önemsiyorum. Yoksul kadınlar açısından bunun önemli bir başlangıç olduğunu görüyorum. Seçimlerden evvel bu alanda bir adım atabilmek için ’Haklı Kadın Platformunu’ kuruldu, ’Meclis’te daha fazla kadın istiyoruz’ için Türkiye’de bir araya gelmesi mümkün olmayan sayıda sivil toplum örgütü bir hafta içinde bir araya geldi. Biz o gün, biraz fantastik olmuştu milletvekili sayısının yüzde 50’sinin kadın milletvekili olmasını istemiştik. Fantastik olduğunu biliyorduk bunu söylerken. Şimdi bir önceki seçime göre kadın milletvekili sayısının iki katına çıkmasından dolayı seviniyoruz. Ama, kesinlikle mutlu değiliz. Siyasette kadının eşit şekilde teslimi çok önemli."
Â
"BAYAN PİLOT KAZA YAPTIYI GÖREMEZSİNİZ"
Â
Panel Yöneticisi Bengi Semerci’nin kadınlarla ilgili basit denen ama bir kelimenin yerinin değişmesiyle çok şeyin değişeceği konusunda neler yapılabileceğiyle, ’Mesela bayan şoför kaza yaptı. Aşkına karşılık vermediği için öldürdü’ gibi manşetlerle ilgili görüşünün ne olduğuna yönelik sorusunu yanıtlayan Vuslat Doğan Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Görüyorum ki bu manşetler çok ayıplandı. ’Bayan pilot kaza yaptı’yı her halde son 5-6 yıldır görmüyorsunuz. En son gördüğümde beynim uyuşmuştu. Biz bundan sonra aile içi şiddet konuşmalarında, bu somut verileri, hatta arşivden derleyerek gösterelim ki bu şekilde örnek olsun. Bu artık yazılmaz, bu şekilde yazılır. Bundan sonra bu örnekleri somut bir şekilde kullanacağız. Böylelikle daha açıklayıcı oluruz, önderlik yapmış oluruz. Nasıl doğru erkek çocuğu yetiştiririz yerine nasıl doğru çocuk yetiştiririz diye yazmak lazım."
Â
Vuslat Doğan Sabancı’ya günün anısına Özel SANKO Okulları Danışma Kurulu Başkanı Jülide Konukoğlu tarafından hediyeler ve çiçek verildi.
Â
EKONOMİK ÖZGÜRLÜK KADINI AİLEDEN UKAZLAŞTIRMIYOR
Â
Bilkent Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Cindoğlu, Ülkemizde Kadın İstihdamı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ni anlattığı konuşmasında, kadının toplumdaki statüsünün arttıkça aile üyelerinin yardımını almaya başladığına dikkat çekerek şöyle dedi:
"Yapılan araştırmalara göre ekonomik özgürlük aslında kadını aileden uzaklaştırmıyor. Hala aile içinde kadın konumlanıyor. Başka bir araştırmaya göre ise kadınlar iş piyasalarında sadece kadın oldukları için değil, aynı zamanda bir de başörtülü oldukları için farklı türde ayrımcılığa uğruyorlar. Kadınlar başörtülü olduklarında bu sefer iş piyasalarında iki defa ayrımcılığa uğruyorlar. Kadınlar bir yandan iş piyasalarında var olmaya çalışırken, aile içindeki geleneksel rolleri ile içeride ataerkil pazarlıklar yapıyorlar. Kadının iş piyasalarına aynı erkekler kadar etkin bir biçimde var olmasının önünü açacak şekilde düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’deki kadının en önemli meselesi bence şiddetten daha önemli ülkenin gelişip büyümesine rağmen kadının iş piyasasına katılımının değişmemesidir."
Â
"BEN ERKEK GÄ°BÄ° YAÅžADIM"
Â
Kadınların erkek alanlarında çalışıp, başarılı olduğunu belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da, ’Dünyada ve Türkiye’de Kadının İnsan Haklarını Kullanımı’ konulu konuşmasında şunları ifade etti:
"Ben erkek gibi yaşadım, adım da bir ara ’Rektör beye çıkmıştı Kadın konusunda çok fazla çalışmadım. Ama bu konu merakımı cezp ediyor. Kadın konusunda binlerce yılın yükü son birkaç yılın üzerine yüklenmiş ve bunu çözün deniliyor. Bizim topraklara da kadın hakkı çok geç gelmiş. 1800’lü yıllarda İngiltere’den başlayan, üretime giren kadınlar bir takım haklar talep ediyor. 20’nci yüzyılda barajın suların boşalması gibi kapakları açılıyor ve kadın hareketleri baş gösteriyor. Bugün kadınlar çok güçlü pozisyona girmiş durumda. Ama halen gayrimenkul zenginliğinin yüzde 1’i kadınlarda ve ekonomideki yerleri küçük. Devletin kadının hakkını garantiye almayan toplumlarda kadın üzerinde çok ağır şiddet uygulanıyor."
Â
KIZ ÇOCUKLARINA EVLENME YERİNE KARİYER EĞİTİMİ
Â
Panelin moderatörlüğünü yapan Çocuk, Ergen, Yetişkin Psikiyatr Prof. Dr. Bengi Semerci de, ’Çocuklara Kariyer Hedefi Kazandırılması’ konulu konuşmasında, şunları paylaştı:
"Ne kadar eğitimli olursak olalım, işin kötü yanı kız çocuklarımıza kariyer eğitimi yerine evliliği sunuyoruz. Evliliği ve çocuk yetiştirmeyi her şeyin üstünde bir kariyer olarak görüyoruz. Baba olmak için hiçbir çocuğa özel bir şey öğretmiyoruz. Cinsiyetler neleri yapabilir, neleri yapamaz onlar bizim atfettiğimiz şeyler. Bir sonraki kuşaklara biz farklı öğretebiliriz. Daha çok eğitimli, daha çok çalışan ve daha iyi değerleri savunan kız ve erkek çocuklara ihtiyacımız var. Kadın-erkek ayırt etmeden aynı kariyeri onlardan beklemeliyiz ki daha iyi duruma gelelim."
Â
Paneli Gaziantep Valisi Erdal Ata, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer ve Derya Bakbak, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet İnternet Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Emel Armutçu ile öğrenci velileri katıldı.