OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 11:24
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ihalelerinde 20 trilyonluk yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle açılan davada 13'ü tutuklu 361 sanık yargılanıyor. Üç gün sürecek davanın ilk duruşmasında sanıklar, DGM'nin görevsizlik kararı vermesini talep etti.
|
| Koray Aydın'a Anayasa engeli | |
| | Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, "Vurgun operasyonu" sonucunda açtığı davanın iddianamesinde Anayasa'nın 100. maddesindeki engel nedeniyle eski Bakan Koray Aydın'la ilgili iddialara yer vermedi. İDDİANAMEDE RÜŞVETLER BELGELİ 274 sayfalık iddianamede, sanıkların hangi ihaleden ne kadar rüşvet aldıkları da tek tek gösterildi. Sanıklara 'Devlet alım-satımına fesat karıştırma' ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından davalar açıldı. Aban'ın, bu suçlardan 3 yıl 6 aydan 24 yıla kadar ağır hapsi ve kamu hizmetlerinin yasaklanması istendi. İddianamede, sanık Aban'ın "ihalelere aracılık etmesi karşılığında, müthiş bir servet edindiği" Koray Aydın'ın danışmanı Sedrettin Dinçer'den "aldığı talimatlar doğrultusunda ihaleleri alacak firmaları belirlediği" kaydedildi. SAVCI, ŞALK VE YÜKSEL'DEN DERS ALDI Daha önce eski bakan Cumhur Ersümer'i "Beyaz Enerji" iddianamesinde adını vererek suçlayan DGM Savcısı Talat Şalk'a, 'uyarı' cezası verilmişti. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan hakkındaki kamu bankalarının içinin boşaltılması iddialarıyla ilgili Adalet Bakanlığı kanalı ile TBMM'ye dosya göndermek isteyen DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel hakkında ise soruşturma açılmıştı. Bu iki gelişme ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, "Savcıların bakanlar hakkında soruşturma yapma yetkisi yok" açıklamasının Savcı Köksal'ın tavrında belirleyici olduğu ileri sürülmüştü. DAVA DEĞİL İTİBAR Hakkındaki iddialar nedeniyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile milletvekilliğinden istifa eden MHP'li Koray Aydın'ın milletvekilliğinden istifası Meclis'te yapılan oylamada reddedilmişti. Aydın'la ilgili iddialar ise soruşturma komisyonuna havale edildi. Komisyonun hazırlayacağı rapor, eski bakanın Yüce Divan'a sevkine gerek olup olmadığı yönünde hazırlanacak. Bu rapor da Genel Kurul'a sunulacak. Bu oylama da 'gizli oyla' yapılacak ve üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oy sağlanırsa, Aydın'a Yüce Divan yolu görünecek. | |
|
| |
Ankara 1 No'lu DGM'de görülen davanın bugünkü ilk duruşmasına, eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Sedat Aban, eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Vekili İlkutlu Gönülal, eski Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Yeterlilik Komisyonu Başkanı Mehmet İnce, eski Yapı İşleri Genel Müdürlüğü`nde Şube Müdür Vekili ve Yeterlilik Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Dikmen, eski İhale ve Program Takip Şube Müdürü Mehmet Ali Erkılıç, eski yeterlilik komisyonu üyeleri Mehmet Ali Sargın, Selim Özcan ve Davut Yahşi, Ankara İl Müdürlüğü'nde eski Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kenan Bozokalfa, ihalelerin hazırlanmasında "kilit adam olduğu belirtilen" Fethi Soydan ve eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müşaviri Sedrettin Dinçer, Pırlanta İnşaat Şirketi`nin sahibi Mustafa Eriş ve adamı İbrahim Mithat Eşmeli katıldı.
SANIKLAR GÖREVSİZLİK İSTEDİ
  Â
Duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklardan 101 kişi ile çok sayıda sanık avukatı da hazır bulundu. Yaklaşık 3 saat süren kimlik tespitinden sonra başlayan duruşmada, sanık avukatları söz alarak, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu`nda yapılan yasal değişikle, müvekkillerine isnat edilen "çıkar amaçlı suç örgütü kurma, yönetme ve üyesi" olma suçlarının unsurlarının gerçekleşmediğini iddia ederek, bu suçlardan beraat etmeleri gerektiğini öne sürdüler. Avukatlar, "ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma ve haksız malvarlığı edinme" suçlarından ise görevsizlik kararı verilerek, dosyanın yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine gönderilmesini talep ettiler.
Cumhuriyet Savcısı Hakan Kızılarslan, 4422 Sayılı Yasa'da yapılan değişikliğin "göreve ilişkin" olmadığını ifade ederek, avukatlarının taleplerinin reddini istedi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, verilen kısa aradan sonra, avukatların taleplerinin, sanıkların sorgu ve savunmaları tamamlandıktan sonra değerlendirilmesine karar verildiğini bildirdi.
GAZETECÄ°LERLE TARTIÅžMA
Bu arada, tutuklu sanıklar, adliye binasının ağır ceza blokları kısmından içeriye alınırken, görüntü almaya çalışan basın mensupları ile yakınları arasında tartışma yaşandı.
Tutuksuz sanık ve avukat sayısının çok olması nedeniyle, 2 No'lu DGM'nin duruşma salonu da açılarak, duruşmaya gelenlerin burada dinlenmeleri sağlandı. Tutuksuz sanıklar ve yakınları, DGM binasına tek tek aranarak alındı. İddianamede, 361 sanık hakkında, 3 yıl 6 ay ile 24 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları isteniyor.
  Â
Â