Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Harun Gümrükçü, AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy'la üniversitenin senato odasında basın toplantısı düzenleyerek, AB ile karşılaşılan sorunlarla ilgili bilgi verdi.
Prof. Dr. Şafak Aksoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile Ankara'da görüştüklerini belirterek, görüşmede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Barolar Birliği'nin vize ve diğer haklar konusunda harekete geçirilmesi, Türk tarım ürünlerine AB ülkelerinin uyguladığı vergiler konusunda çalışma yapılması, Euromaster ortak diploma programına destek verilmesini istediklerini kaydetti.
Prof. Dr. Aksoy, “Almanya ve İtalya'nın Türkiye'de üniversite açmak istediğini hatırlatarak, Türkiye'nin de Berlin'de Türk üniversitesi açmasının yararlı olacağını ilettik. Müsteşar Ertuğrul Apakan, bize gerekenin yapılması için hemen çalışmalara başlayacağını belirtti” dedi.
Prof. Dr. Harun Gümrükçü de ATAD kararına göre bütün Türkler için Avrupa vizesinin kalktığının herkes tarafından kabul edildiğine işaret etti.
Harun Gümrükçü, bu karara uymak istemeyen Almanya İçişleri Bakanı'nın 2 Alman avukat tarafından dava edildiğini hatırlatarak, iki Alman avukatın İçişleri Bakanı hakkında mahkemeye başvuru kararının dünya kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.
Türkiye'ye vizenin kaldırılma tarihinin 11 Mayıs 2000 olduğunu hatırlatan Gümrükçü, “Bu karardan sonra Türk tır şoförleri için sorun kalmadı. Ancak tüm Türk vatandaşlarına vize alma zorunluluğu kalkmıştır. Bu karar herkes için uygulanmalı. Türkiye her gün AB ülkelerine 145 bin-165 bin avro arasında vize ücretini boşuna ödemektedir. Vize almak için yaptığımız yol dahil bütün masraflar ve vize ücreti gibi tüm ödemelerimizi AB ülkelerinden geri istemeliyiz” diye konuştu.
''TOBB VE BAROLAR BİRLİĞİ DEVREYE GİRMELİ''
Vize konusunda her bireyin ayrı ayrı dava açmasının söz konusu olamayacağına işaret eden Gümrükçü, şunları söyledi:
“Türklere vizenin kaldırılmasıyla ilgili mahkeme kararından bugüne 12 milyon avro vize ücreti ödenmiştir. Vize almak için vatandaşlarımız yol, taksi, fotokopi gibi birçok masraf yapmaktadır. Bütün bunları geri alabiliriz. Ancak AB'den haklarımızı alma çalışmaları TOBB ve Barolar Birliğinin desteğiyle yapılmalı. Bu masraflarla birlikte AB ülkelerinden 36 milyon avro alınmalıdır. Bu davalar kazanılacaktır. Vize bize göre küçük bir haktır. Başta tarım ürünlerine uygulanan vergiler olmak üzere çok büyük haklarımız var. Onları da almalıyız. Bunun için Türkiye'nin öncelikle bilim kurulunu kurması gerekir. Bilim kurulu haklarımızın neler olduğunu belirlemeli, rapor hazırlamalıdır. 15 yıl önce Avrupa Komisyonunun finanse ettiği ve 14 bilim adamının katıldığı Avrupa Bilim Kurulunca hazırlanan bir rapor vardır. Bu rapor Ankara'da çekmecelerde duruyor. Bu bilimsel araştırma raporu Türkiye'nin haklarının ne olduğunu gösteren bir rapordur. Ancak Avrupa Komisyonu bu kadar çok hakkımız olduğunu bilmiyordu. Bu ortaya çıkınca bu rapor kamuoyundan saklandı.”
“TÜRKİYE'NİN AB'DEKİ HUKUKU ÇİĞNENİYOR”
“Türkiye'nin AB'deki hukuku çiğneniyor ama Avrupa Komisyonu hukukun gereğini Türkiye konusunda yerine getirmiyor” diyen Gümrükçü, AB ilerleme raporlarının da tek taraflı ve eksik olduğunu, ilerleme raporunun yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti.
Gümrükçü, Avrupa Komisyonunun Türkiye'ye vize uygulayan AB ülkelerini mahkemeye de vermesi gerektiğini söyledi.
Almanya Polis Akademisinin internet sitesinde Türkiye'nin vize konusunda haklı olduğu yönünde yazı çıktığını hatırlatan Gümrükçü, Alman Hükümeti'nin siteyi sansürlediğini, bu sitedeki Türkiye lehine olan yazıları kaldırdığını öne sürdü.