Viyana’yı kruvasan kurtardı, mucize değil

Güncelleme Tarihi:

Viyana’yı kruvasan kurtardı, mucize değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2003 17:31

Papa, pazar günü Avianolu Papaz Marco’ya “ermişlik” payesi verecekmiş. Niçin? Çünkü, ikinci Viyana Kuşatması sırasında, Türkler’e karşı kazanılan mucizenin yaratıcısıymış bu papaz. Papa ile nadiren hemfikir oluruz. Ama bence bu sefer, bir tarihî gerçeği resmen saptırıyor Aziz Peder. (Ayrıca şu günlerde, böyle bir karar biraz fazla politik kokuyor bence!)

Haberin Devamı

Hürriyet gündeminde bir haber vardı dün. Bilmiyorum gazeteye girdi mi...

Papa II.Jean-Paul (Bu adamın adını da niye Fransızca söylediğimiz hâlâ bir muamma), 1683 Viyana kuşatması sırasında Hıristiyan direnişine liderlik eden bir İtalyan rahibe, “ermişlik payesi” verecekmiş.

Türkler’e karşı elde edilen bu zafer, rahip Avianolu Marco’nun gerçekleştirdiği bir mucizeymiş, güya!

Böyle bir tarihi haksızlığa izin vermem mümkün değil, bugüne kadar gizli kalmış bir gerçeği burada ifşa ediyorum işte...

Benim bildiğim, Viyana, azizlerin veya tanrının değil, uyanık bir fırıncının sayesinde kurtulmuştur Osmanlı işgalinden.

Sadece Viyana değil tabii ki, bütün Avrupa. (Belki de bu alçak fırıncı-pastacı olmasaydı, bugün AB diye bir sorunumuz bile olmayacaktı! Yahut da İngiltere ile Almanya yalvarıyordu şimdi “Bizi de Avrupa’ya alın!” diye...)

*

Nerede okuduğumu sormayacaksınız artık, efsanenin doğruluk oranını da sorgulamayacaksınız.

Bir rivayete göre - çünkü bu konuda iddia muhtelif – ikinci Viyana Kuşatması sırasında bir gece, Türk lağımcıları, Viyana surlarının altından bir delik açmayı başarmışlar. İçlerinden biri ikisi, bu küçük delikten şehre sızarak, sur kapılarını açmaya hazırlanıyormuş ki...

Herkesin yatakta olduğu sabahın alaca karanlığında, Viyanalı fırıncılar Türk lağımcıları fark etmişler. Derhal alarm vermişler ve Avusturya askerleri yetişip, şehre sızmaya çalışan Türk askerini kılıçtan geçirmiş ve deliği de örmüş.

Viyana, Türkler’in eline düşmekten fırıncıların sayesinde kurtulmuş.

Rivayete göre, Avusturya-Macaristan İmparatoru I.Leopold da, bu zaferi kutlamak üzere, Viyanalı fırıncılara ve pastacılara “Türk Hilâli şeklinde” bir çörek yapma şerefi bahşetmiş.

İşte bugün artık bir Fransız spesyalitesi olan “Croissant” (“Hilal”) da bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Yani, Cem Yılmaz’ın iddia ettiği gibi, Türkler’in tek icadı yoğurt değildir. Dolaylı yoldan da olsa, kruvasan da bizim malımız sayılır!

Biline...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!