Fulya OMAÇ/ÇEŞME (İzmir), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2011 12:24
ÇEŞME’nin eğlence koyu Aya Yorgi’deki villalarınrda yaşayan Çelebioğlu ailesi, ’gürültüden uyuyamadıkları’ gerekçesiyle geceyarısı Beach Clup önünde protesto gösterisi yaptı.
Türkiye’de beach club kültürünün temellerinin atıldığı Çeşme Aya Yorgi koyundaki tek konutun sahibi Çelebi Holding’in patronu Çelebioğlu ailesi, eğlence mekanlarından yükselen müzik sesine isyan etti. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu yaklaşık 15 kişi saat 01.00’de ellerinde dövizlerle Marrakech Clup’un önüne dayanıp gürültüyü protesto etti.
Geçmiş yıllarda bir türlü müziğin sesini kısmayan disko ve kulüplere karşı dev müzik sistemi kurup geceyarısı Mehter Marşı çalan Çelebioğlu ailesi, bu kez farklı bir eyleme imza attı. Ellerindeki pankartlarla Çelebioğlu villasının önünden 100 metre ilerideki Marrakech Club girişine kadar yürüyen çoğunluğu çocuk Çelebioğlu ailesinin yaklaşık 15 üyesi, zaman zaman ’Uyumak hakkımız, söke söke alırız’ sloganı attı. Marrakech Club girişinde özel güvenlik görevlileri ile Çelebioğlu villasının sahibesi Engin Çelebioğlu ve kızı Canan Çelebioğlu Tokgöz arasında kısa bir tartışma yaşandı. Ardından Marrakech Club işletmecisi Mehmet Özener olay yerine geldi.
’UYUYAMIYORUZ’
Engin Çelebioğlu müzik sesinden çok rahatsız olduklarını belirterek, "Uyuyamıyoruz. Müziğe karşı değiliz, ancak uyku saatlerinde sesin kısılmasını istiyoruz" dedi.
Mehmet Özener de mekanlarında ses ölçümü dahil herşeyin denetim altında olduğunu söyledi. Özener, "Kanunlara saygılıyız. Yetkililerce burada sürekli ölçüm yapılmakta. Herşey tutanak altında. Bize verilen desibel izni ve verilen saat dilimleri altında çalışıyoruz. Herkese saygımız var. Burası dinlence yeri olduğu kadar aynı zamanda bir eğlence yeri" diye konuştu. Protestocular daha farklı bir eylem yapabileceklerini belirtip club önünden ayrıldı.
’KANUNSUZ HİÇBİR ŞEY YOK’
Marrakech Club işletmecisi Mehmet Özener gazetecilere yaptığı açıklamada, kurallara uyduklarını öne sürdü. Özener şöyle konuştu:
"Herkese saygımız var. Çeşme, Marmaris ve Bodrum’da iki ay iş yapan mekanlar herşeyi kanun çerçevesinde yapıyor. Kanunsuz hiçbir şey yok. Devletin İl Sağlık, İl Çevre müdürlükleriyle, belediyenin, emniyet müdürlüklerinin ruhsatlarıyla çalışıyoruz. İnanılmaz saygılı davranıyoruz. Ama sizin eviniz bir gece kulübüne 100 metre mesafedeyse ve bu koya hafta içi, hafta sonu 20- 25 bin kişi geliyorsa bundan rahatsız olmamanız söz konusu değil. Şimdi müzik dışında bir de ’mekandan çıkan arabaların sesinden rahatsız oluyoruz’ demeye başladılar. Onların protestolarına saygı duymak lazım. Uyuyamayabilirler, 20- 25 kişi Çeşme’nin sesi değildir. Aya Yorgi koyu bir eğlence koyudur. Burada bir eviniz varsa dönem dönem rahatsız olmanız kadar doğal birşey yok. Ama Aya Yorgi Koyu’nda ve Alaçatı’da herşey devletin kontrolu altında. Her türlü yaptırıma saygı duyuyoruz. Tutanaklar tutuluyor, belki cezalar veriliyor. Biz de onlara uyuyoruz. Kanunsuz hiçbir şey yok. Protesto da en demokratik hakları. Biz de gördüğünüz gibi elimizden geldiği kadar saygılı davrandık. Yapacak bir şey yok, galiba böyle gidecek. Ya da devlet bir yaptırım yaparsa biz de onlara saygı duyacağız."
AŞIRI MÜZİĞE KARŞI MEHTER MARŞI ÇALDIK
Çelebi Holding Yönetim Kurulu Üyesi Engin Çelebioğlu da, villanın arazisinin yıllar önce bir sağlık tesisi yapılmak üzere satın alındığını fakat dönemin belediye başkanı Nuri Ertan’ın Aya Yorgi’nin çok özel bir koy olduğunu ve işletmelere açılmasını düşünmediklerini belirtmesi üzerine villa yaptıklarını anlattı. Çelebioğlu şunları söyledi:
"İlk yıllarda burada birkaç köhne yapı vardı. Ertan Oteli’nden getirilen turistlere kasetten müzik yapılır, akşam üzeri otele dönülürdü. Sonra Hakan Dolakay’la birlikte Mask, Barcelona, Fly Inn gibi eğlence mekanları açıldı. Yanlış hatırlamıyorsam 1996’da aşırı müzikten rahatsız olunca biz de 40 tane kolon ve müzik tesisatı getirttik ve kolonları onlara doğru çevirerek Mehter Marşı çalmaya başladık. Sorun sonunda çözüldü." EĞLENCEYE KARŞI DEĞİLİZ AMA AYA YORGİ’DE OLMAZ
Geçtiğimiz yıla kadar resmi makamlara yaptıkları müracaatlar sonucu gece belirli bir saatten sonra müzik sesinin kısıldığını söyleyen Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Canan Çelebioğlu Tokgöz de, gazetecilerin sorusu üzerine bu yıl resmi makamlara şikayette bulunmadıklarını belirtti.
Gazetecilerin, mekan sahiplerinin "Çeşme’den eğlenceyi çıkarırsanız turizm kalmaz" sözünü hatırlatmaları üzerine de Canan Çelebioğlu Tokgöz, "Biz eğlenceye karşı değiliz. Ama bunun Çeşme’de yapılacağı yerler belli. Konutların olmadığı koylarda yapılmalı. Ama Aya Yorgi Koyu’nda değil. İl Çevre Müdürlüğü’ne gürültü için telefon ettik. ’Elimizdeki elemanlarla sadece İzmir’deki mekanları denetleyebiliyoruz. Çeşme’ye gelemiyoruz’ dediler. Böyle bir şey olabilir mi?" diye konuştu.
’BURASI YERLEŞİM YERİ DEĞİL’
Aya Yorgi koyunda 1985 yılından bu yana işletilen Paparazzi Beach Club sahiplerinden Özlem Gülcen, Aya Yorgi Koyu’nun Paparazzi ile birlikte 27 yıldır eğlence koyu olarak öne çıktığı görüşünü savunarak şunları söyledi:
"Burası yerleşim yeri değildir. Çeşme ve Alaçatı’da eğlence denilence akla gelen ilk yerdir. İnsanlara Aya Yorgi neresidir derseniz, kimse ’Aya Yorgi evlerin olduğu yerdir’ diyemez. Şu anda burada 5 işletme hizmet veriyor. Burada evi olan bir aile tarafından yapılmış bu eylem. Tabii ki onlara da hak veriyoruz. İnsanların eğlence ve dinlence hakkına eşit derecede saygı gösteriyoruz. Eğlenirken dinlenen insanlara rahatsızlık vermek gibi bir fikrimiz yok. Bu nedenle de bütün işletmeler aramızda karar aldık ve müziğimizi daha kısık olarak yapmaya çalıştık. Biz duvarlara belirli izolasyon malzemeleri koyduk. Gerçekten amacımız insanları eğlendirirken dinlenen insanlara rahatsızlık vermemek. Burası bir gecede 15 bin kişi eğlenirken, topu topu 15- 20 kişinin de dinlendiği bir koy aynı zamanda. Dolayısıyla 15 bin kişi eğlenirken 15 kişinin de dinlenmesi için gerekli önlemleri almış bulunuyoruz diye düşünüyoruz kendi adımıza."