Güncelleme Tarihi:
İki ay önce pilot ilçe seçilerek Valilik tarafından bir genelge yayımlanmış ve Eminönü'nde şikayete neden olan sorunların düzeltilmesi için önlemler alınması istenmişti. Ama aradan geçen 67 gün içinde hiçbir sorun çözülemedi.
Vali Erol Çakır'ın Eminönü'nün ıslah edilmesi için aldığı önlemler istenen sonucu vermedi. İlçede yarım saatlik bir tur atmak bu kararların sonuçlarını görebilmek açısından yeterli: Gece nüfusu 65 bin, gündüz ise 2 milyon olan Eminönü İlçesi yine büyük ölçüde işportanın, kaldırımlara atılmış masa ve sandalyelerin ve anutçuların işgali altında.
Oysa bu olumsuzlukların önlenmesi amacıyla temmuz ayı sonunda ilgili kişi, kuruluş ve belediyeye geçilen genelgeyle birçok yeni önlem bildirilmiş ve bunlara aykırı davrananlara yaptırım uygulanacağı duyurulmuştu. Bu yaptırımlar 15 güne kadar dükkan kapatma cezası ve 5 milyar liraya kadar para cezasını içeriyordu.
Genelgenin koordinasyonunu yürüten Eminönü Kaymakamlığı verilerine göre, gündüz nüfusu iki milyonu aşan Eminönü ilçesinde, iki ay boyunca 44 dükkana toplam 9 milyar lira ceza kesilmiş. En büyük cezanın 5 milyar lira olduğu gözönüne alındığında bu rakam ayda bir büyük cezaya bile tekabül etmiyor.
Vali Erol Çakır o dönemde başlattığı uygulamanın pilot bir çalışma olduğunu bunun zamanla dalga dalga kentin diğer ilçelerine yayılacağını duyurmuştu:
‘‘Bu uygulamaya Eminönü'nden başlamamızın nedeni, Eminönü'nün İstanbul'un vitrini olma özelliğini göstermesinden kaynaklanıyor. Çalışma çok fazla kadro gerektiriyor. Bunun için ilk aşamada Eminönü'yle sınırlı tuttuk. Ama başarıya ulaştıkça İstanbul'un diğer ilçelerine yaygınlaştıracağız.’’
Vali anında karar alır
İlçenin FP'li Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ise ilçede alınan önlemlerdeki başarısızlığı Vali Erol Çakır'ın anında karar alan bir kişi olmasına ve üstü kapalı olarak belediyesinin bu önlemler aşamasında 'safdışı' bırakılmasına bağlıyor:
‘‘Vali Bey'in Eminönü'nü temiz tutmak çabalarına muhalif olmak elbette imkansız. Bunu sonuna kadar destekleriz. Ancak Sayın Vali'nin, mizaç olarak anında karar alma ve işe girişme yanlısı bir kişiliği var. Bu güzel bir özellik ama uygulamada her zaman olumlu sonuç vermeyebiliyor.
Eminönü'ne belediye başkan adayı olduğumuzda, elbette bizim de bu ilçenin sonrunları ve çözüm önerileri ile düşüncelerimiz vardı. Ancak bunları hayata geçirebilmek için vakte ve kaynağa ihtiyaç var. Benim 5 ayda İller Bankası'ndan aldığım para 27 milyar; aynı dönemde bunun 16 katı işçi ücreti ödemişim. Demek ki nefes alabilmemiz ve projelerimizi uygulayabilmemiz için fırsata ihtiyacımız var.’’
Valiliğin Eminönü'ndeki ‘‘OHAL uygulaması’’ şimdilik istenen sonucu vermemiş görünüyor. Belediye yönetiminin projeleri için ise başkanın açıklamalarına göre hala bir nefeslik vakte ihtiyaç var.
İşçiden maaş eylemi
Eminönü Belediyesi’nde çalışan bir grup işçi, 18 Nisan seçimlerinden sonra maaşlarının düzensiz ödendiği gerekçesiyle belediye önünde eylem yaptı. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na üye işçiler, saat 12.00’de Eminönü Belediyesi önünde, ellerinde pankartlarla toplandılar. ’İşçiyiz haklıyız kazanacağız’ ve ’Sadaka değil hakkımızı istiyoruz’ şeklinde slogan atan ve zaman zaman alkışlı protestoda bulunan işçiler, İstanbul Valiliği’ne dilekçe vermek için yürüyüşe geçtiği sırada, çevrede önlem alan güvenlik güçleri tarafından durduruldu. DİSK Genel-İş 7 Nolu Şube Başkanı İsmail Yurtseven burada yaptığı konuşmada, ücret ve ikramiyelerin düzenli ödenmediğini bildirerek, bu durumun işçiyi güvenlik güçleriyle de karşı karşıya getirdiğini söyledi. Yurtseven, daha sonra hazırlanan şikayet dilekçesini İstanbul Valiliği’ne ve Eminönü Kaymakamlığı’na verdi.